Hlavní navigace

ADSL od ČTc bude, pojďte ho testovat za pár korun již teď!

29. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po mírně pesimistickém vývoji situace kolem ADSL u nás, se konečně v tomto směru objevuje konkrétní krok Českého Telecomu. Počínaje červencem totiž startuje zkušební provoz této technologie na několika pražských ústřednách. Celého testování se navíc může účastnit 500 běžných uživatelů, s trochou štěstí to můžete být i vy!

Celosvětová situace kolem ADSL je mírně problematická. Ostatně jsme se již tomuto tématu na Lupě věnovali několikrát. Zatímco uživatelé po této technologie doslova prahnou, telekomunikační operátoři příliš nadšeně nevypadají. Především na starém kontinentě je tato situace zvláště markantní. Dlouho se o ADSL mluvilo i u nás. Bohužel zrušení prvního výběrového řízení na tuto technologii příliš optimismu neslibovalo. Navíc Český Telecom přišel s novými nabídkami v oblasti ISDN, což trochu budí dojem, že se snaží odvést pozornost právě od ADSL.

Dnes však situace vypadá podstatně jasněji a o něco růžověji. Bylo nastartováno nové kolo pilotního projektu, které se nejspíše narozdíl od toho prvního skutečně proběhne. Nasvědčuje tomu také to, že tato informace byla oficiálně puštěna mezi uživatele a stanoveno konkrétní datum startu, které je navíc doslova za dveřmi. V takové situaci se již další couvání příliš očekávat nedá.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) je dnes nejrozšířenější z tzv. technologií digitálních účastnických linek. Nezajišťuje nic jiného než vysokorychlostní datové spojení uživatele s ústřednou, ke které je připojen. V ní uživatel získá přístup do datové sítě, která může být dále propojena např. s jeho poskytovatelem Internetu. Díky tomu lze ADSL používat právě pro přístup k této síti, což je momentálně také zdaleka nejrozšířenější nasazení této technologie. Uživatel tak může získat připojení k Internetu 24 hodin denně a současně využívat služeb standardní telefonní linky. Ta totiž nadále pracuje naprosto nezávisle na ADSL.

Abych příliš nenapínal ty, kteří ještě neznají přesné podmínky pilotního projektu a nechali se zlákat titulkem. Testování proběhne na osmi (což je více než u dříve plánovaného pilotního projektu) vybraných pražských telefonních ústřednách:

Dejvice

Chodov

Libeň

Pankrác

Střed

Těšnov

Veleslavín

Vršovice

Bude probíhat čtyři měsíce a startuje již 1.července. Celkem se pilotního projektu může účastnit 500 uživatelů (domácích i firemních), kteří budou rozděleni do dvou základních skupin. Prvních 200 přihlášen získá připojení pomocí tarifu Standard dalších 300 pak pomocí tarifu Basic. Jejich parametry a cenové podmínky jsou následující:

ADSL Standard

ADSL Basic

Rychlost přenosu dat (k uživateli)

512 kb/s

256 kb/s

Rychlost přenosu dat (od uživatele)

128 kb/s

64 kb/s

Instalace ADSL připojení

1 Kč

1 Kč

Instalace IOL ADSL

1 Kč

1 Kč

Měsíční paušál ADSL připojení

1 Kč

1 Kč

Měsíční paušál IOL ADSL

1 Kč

1 Kč

Objem dat k přenesení zdarma

400 MB

170 MB

Za každý další přenesený MB

1 Kč

1 Kč

Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH.

Uživatelé tak mohou získat připojení k Internetu rychlostí 512 kb/s, respektive 256 kb/s přes Internet OnLine za 2 Kč měsíčně a se stejným instalačním poplatkem. Služba je omezena pouze objemem přenesených dat, který je 400 MB, respektive 170 MB měsíčně. Za každý další přenesený MB nad limit se pak platí 1 Kč.

BRAND24

Pokud tedy patříte mezi šťastlivce připojené na jednu z výše uvedených ústředen a testovací nabídka Českého Telecomu se vám zamlouvá, můžete se zaregistrovat zde nebo přímo na info-lince 0800 184 084. Úplně poslední podmínkou je mít počítač vybavený síťovou kartou Ethernet s konektorem 10Base-T, abyste měli kam připojit svůj ADSL modem Alcatel SpeedTouch.

Co plyne z výše uvedené nabídky pro ostatní uživatele? Především je jasné, že konečná podoba ADSL služeb ČTc se bude velmi významně lišit od této testovací. O budoucích cenách však zatím můžeme stále pouze spekulovat. Stejně tak je jasné, že se s praktickým nasazením rozhodně nesetkáme dříve než po ukončení testovacího provozu, což by mělo být někdy koncem listopadu či začátkem prosince letošního roku. Těžko se dá také předpokládat, že služby ADSL budou ihned nabízeny ve velkém množství lokalit, naději budou mít zpočátku pouze obyvatelé větších měst. Stejně tak lze jen těžko předpokládat, jak se ke službám ADSL postaví poskytovatelé Internetu a jaké budou jejich cenové podmínky. Ty jsou totiž společně s dostupností hlavním kritériem, které ovlivní úspěšnost ADSL u nás. Zatím tedy stále zůstává příliš mnoho otázek, máme však již také první odpověď: Pilotní projekt konečně startuje, první krok byl udělán…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).