Hlavní navigace

Akademici staví "sociální síť informatiků v regionech ČR", zbytečný web za 28 milionů

3. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Proprietárně vybudované řešení za veřejné peníze zbytečně vytváří něco, co už roky existuje a funguje v řadě existujících sociálních sítí – ať už je to Linkedin, které by bylo pro něco podobného využitelné, nebo nejmasovější Facebook. Nebo, samozřejmě, existující akademické sociální sítě.

FEL ČVUT, MFF UK a další školské instituce už několik let budují „sociální síť“ s velmi diskutabilním smyslem a přínosem. Web za 28 milionů korun ze státních a evropských peněz, který nejspíš neviděl ani grafik ani webdesigner, najdete na www.sitit.cz. „Portál“ vznikl v rámci projektu označeného zkratkou SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech České republiky). Na jeho webu se mimo jiné můžete dočíst, že „Testování probíhalo od května 2011, brzy bude otevřen širší veřejnosti. Momentálně se můžete seznámit s tím, jak vypadá odborný profil a zde najdete praktické příklady jeho využití.

Představa, že takto zpracovaný projekt „přinese zvýšení konkurenceschopnosti“ ČR v oblasti informatiky, je minimálně úsměvná. Zejména s ohledem na výsledek, který vypadá, jako by byl vytvořen pro internet tak před deseti lety. V průběhu let se na celém projektu samozřejmě podílela řada firem i institucí, odprezentovala se řada prezentací (příklad a další příklad) a studií (příklad) a vykázala spousta činnosti. Skutečnost je taková, že po čtyřech letech práce a milionech vyčerpaných korun (podle tohoto zdroje už bylo vyčerpáno zhruba 23 milionů Kč) je výsledkem služba s 383 uživateli a 85 firmami (aktuální stav k 1. září 2012).

Cílem projektu je vybudování komunitní sítě (sociální ve smyslu technickém) informatiků ve všech regionech České republiky jako základny pro partnerství různých typů. To přinese zvýšení konkurenceschopnosti ČR v oblasti informatiky tolik potřebné nejen v současné době krize. Pro podporu spolupráce cílových skupin (instituce terciárního vzdělávání a výzkumu v regionech) se státní správou a soukromým sektorem postupně zmapujeme potřeby regionů ve vzdělávání, vědě a spolupráci se soukromým sektorem. Budování sítě sestává ze sběru požadavků, konceptuálního návrhu sociální sítě, současného vývoje a sběru dat a pilotního provozu a bude doprovázeno řadou dalších významných činností (rozepsáno do 17 projektových aktivit). Projekt se zakládá na úloze žadatele (VŠ) a partnerů (2×VŠ + VVI + VOŠ) ve vzdělávání a výzkumu a dlouholeté pozici a vzájemné spolupráci v české informatice. Tato spolupráce bude pokračovat i po skončení projektu a přispěje k udržitelnému rozvoji.

Projekt „CZ.1.07/2.4.00/12.0039“, příjemce Univerzita Karlova v Praze, název „Sociální síť informatiků v regionech České republiky“ s celkovou požadovanou částkou 37 512 216 Kč byl nakonec pokrácen o 9 184 989,10 Kč, takže v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost získal 28 336 226,90 Kč. V době, kdy má české školství problémy s penězi, je opravdu otázkou, zda by 28 milionů korun nenašlo lepší využití.

Uživatelský profil v "sítí profesionálů"

Uživatelský profil v „sítí profesionálů“

Uvedená částka je plánována k čerpání v průběhu čtyř let, od roku 2009 do roku 2012. Okolo projektu se objevily další dílčí tendry. Například Ústav informatiky AV ČR vyhlásil výběrové řízení na „ Informování o projektu „Sociální síť informatiků v regionech České republiky (SoSIReČR) ve sdělovacích prostředcích“ s plněním 800 000 Kč (včetně DPH) a cílem „informování o projektu, jeho základní myšlence a jeho výsledcích v segmentu denního tisku a časopisů po celém území ČR prostřednictvím redakčních článků, inzerce apod., případně i v dalších sdělovacích prostředcích. Kromě informování obecné společnosti je vhodné zaměření na politickou reprezentaci a odbornou veřejnost.“ Jak vypadá takové plnění můžete vidět například zde (20 výstupů v tisku). Z dokumentu plyne, že zakázku dostala firma AMI Communications (což ostatně potvrzuje i oznámení MŠMT).

Poznámka: Podklady pro případné studium přehledu vyplacených  peněz na další projekty najdete zde (PDF). Na první pohled je zřejmé, že toto není jediný projekt podobného charakteru.

Sociální síť českých informatiků a vyhozené státní peníze [komentář] od Jana Sedláka to nakonec říká také poměrně jasně: „Je dobře, že stát přemýšlí o zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti IT a služeb s přidanou hodnotou, toto ale rozhodně nebude správná cesta. Svět IT dokáže všechny popisované problémy řešit sám o sobě, má na to zavedené služby a globální služby (proč například navazovat kontakty na Síť IT, když je tady LinkedIn?) a funguje mnohem více dynamicky, než jak je státní sektor zvyklý.

Vyhledávání v "Síti profesionálů"

Vyhledávání v „Síti profesionálů“

Jedním z výstupu celého projektu je i web www.informatikavcesku.cz, na kterém by měly být výsledky sběru dat a informací. Ve skutečnosti na něm pouze najdete informaci, že „Stránky budou spouštěny na začátku května – nyní probíhají finální úpravy.“ Je samozřejmě možné, že je řeč o květnu 2013. Většina položek v menu i dalších stránek každopádně vrací hlavně  „The requested URL was not found on this server“, takže ve výsledku to vypadá spíš jako nedokončená maketa.

Šéfredaktor portálu Česká škola Janek Wagner „Síť IT“ komentuje takto: „Síť IT, která je součástí projektu SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech ČR), je z tohoto pohledu skutečně jen malá ryba, i když podíl na jednoho aktivního uživatele v řádu desítek tisíc korun po třech letech vývoje je alarmující. Závažnější ale je, že tvůrci jsou z údajně špičkových akademických pracovišť. Projekt je plný nesmyslných chyb a nelogičností. Pochybný je již samotný záměr, zcela nepoužitelný je způsob přihlášení uživatele a uživatelské rozhraní vypadá jako z konce minulého století, selhala evidentně i propagace mezi potenciálními uživateli, a chybí tu podle mne jakákoli přidaná hodnota oproti zavedeným sociálním sítím profesionálů.

Kvalita a promyšlenost technického řešení je demonstrována hned při registraci. Nemůžete si zvolit vlastní heslo, automaticky generované je vám posláno e-mailem ve volně čitelné podobě a jde jenom o posloupnost číslic. Poté, co se pokusíte heslo změnit, narazíte na požadavek, že heslo musí obsahovat číslice a navíc i malá a velká písmena.

BRAND24

„Síť IT“ mimochodem měla být v provozu už před mnoha měsíci, jedním z udávaných termínu byl například leden 2012 (viz České firmy se potýkají s nedostatkem absolventů IT oborů): „Portál bude v plném provozu od ledna 2012 a měl by přispět k usnadnění komunikace mezi jednotlivými skupinami, pomoci navázat a rozvíjet jejich spolupráci, zprostředkovat pracovní či vědecké příležitosti a nabídnout velké množství informací, materiálů a odkazů,“ říká za tvůrce portálu prof. RNDr. Peter Vojtáš, DrSc. z MFF UK.

Otazníků kolem projektu je prostě velmi mnoho – a ten největší se týká samotného jeho smyslu. Na základě pozvánky na tiskovou konferenci (6. září od 14:00, MFF UK, Malostranské nám 25, Praha 1, první patro, místnost S11) jsme tvůrce kontaktovali s dotazy týkajícími se jeho financování i smysluplnosti. Pokud dorazí odpovědi, rádi je do textu doplníme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).