Hlavní navigace

Amazon dospěl k názoru že jste něco porušili, Amazon rozhodl, odvolání není

22. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Redakčně doplňujeme 23. 10. v 15.03: Podle Amazonu je zpráva o vymazání smyšlena. Používat služeb Amazonu, Apple, Google či Facebooku je skvělé až do okamžiku, kdy narazíte na korporátní mašinerii, která dospěla k nějakému nezvratnému názoru. A jako v případě Outlawed by Amazon DRM prostě bez jakéhokoliv varování zlikviduje váš účet.

Redakčně doplňujeme 23. 10. v 15.03: Podle Amazonu je zpráva o vymazání smyšlena.

Používat služeb Amazonu, Apple, Google či Facebooku je skvělé až do okamžiku, kdy narazíte na korporátní mašinerii, která dospěla k nějakému nezvratnému názoru. A jako v případě Outlawed by Amazon DRM prostě bez jakéhokoliv varování zlikviduje váš účet.

Příběh je velmi poučný a poněkud klasický. Uživatelka Kindle byla spokojenou uživatelkou až do okamžiku, než ji Amazon vymazal obsah Kindle (s řadou zakoupených knih) a zrušil účet. A skončila bez možnosti jakéhokoliv odvolání, protože jediné co se od Amazonu dozvěděla, že Amazon dospěl k názoru, že „její účet“ je „přímo spojený“ s jiným účtem, který byl zrušen z důvodu porušování pravidel.

Netřeba asi zdůrazňovat, že předmětná uživatelka žádný další účet neměla a vůbec netuší o čem je vlastně řeč. A samozřejmostí je také to, že jakákoliv snaha o nápravu naráží na situaci zcela typickou – když už se s ní někdo baví, tak jí pouze pořád dokola posílá to samé vyjádření. A zcela ignoruje co je Amazonu psáno.

BRAND24

Na celém případu jsou děsivé dvě poměrně zásadní věci. První je ta, že v případě online služeb jste prostě v rukou někoho, kdo si může dělat co chce a také si velmi často dělá co chce. Nemáte odvolání, nemůžete si stěžovat a jediné možné řešení je zpravidla nemožné (tedy dát je  k soudu). 

Ale druhá zásadní věc v tomto případě je ukázka toho jak nebezpečné je DRM – se zrušeným účtem z vašeho Kindle zmizí i všechno co jste si zakoupili, všechno za co jste zaplatili. A protože se jedná o „digitální obsah“, měli jste ve skutečnosti jenom licenci k jeho užívání. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).