Hlavní navigace

Amazon na český trh nevstoupí, postaví tu jen logistické centrum pro Německo

11. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zástupci Amazonu jezdí po vysokých školách a loví budoucí pracovníky nového logistického centra. To vyroste ještě letos u pražského letiště a bude určeno pro německý trh.

Když v dubnu deník E15 přinesl informaci o tom, že americká společnost Amazon plánuje otevřít v Česku logistické centrum, spekulovalo se, zda je to předzvěst vstupu firmy na tuzemský trh. Jasné však nebylo ani to, jestli Amazon logistické centrum v Česku opravdu otevře. Deník E15 se odvolával na své zdroje, vedení Amazonu ale na naše opakované žádosti o potvrzení záměru nereagovalo.

Že se opravdu něco chystá, začalo být jasné poté, co se před nějakou dobou objevily na webech vybraných českých univerzit pozvánky na náborové akce Amazonu.

Včera jedna z nich proběhla na půdě Masarykovy univerzity v Brně. Z informací, které zazněly v průběhu přednášky a následného networkingu vyplývá, že Amazon se opravdu v dohledné době chystá v Česku otevřít logistické centrum. Nacházet se bude v blízkosti pražského Letiště Václava Havla a jeho rozloha dosáhne 25 tisíc metrů čtverečních. 


Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Podobně jako některé další sklady Amazonu jej bude provozovat společnost Menlo Worlwide Logistics. Ačkoli se původně spekulovalo o tom, že by Amazon mohl z českého skladu expedovat zboží objednané z Česka a dalších zemí regionu střední a východní Evropy, ve skutečnosti bude logistické centrum obsluhovat pouze sousední německý trh.

Pražský sklad ale nebude primárně určen k expedici objednaného zboží. Bude se specializovat na tzv. return management, neboli se bude zabývat zbožím, které zákazníci z nějakého důvodu Amazonu vrátí. Půjde přitom pouze o vybraný sortiment. Pražské logistické centrum nebude zatím řešit například vratky oblečení a obuvi.

Úkolem zaměstnanců bude zhodnotit, zda bylo vrácené zboží používáno či nikoliv, a podle toho rozhodnout o jeho dalším osudu. Zboží, které jeví minimální známky používání, například takové, které zákazník pouze vyndal z obalu, je následně nabídnuto k dalšímu zvýhodněnému prodeji v rámci programu Warehouse Deals. Používané zboží si přebírají nakontraktovaní tzv. likvidátoři, kteří je následně prodávají například prostřednictvím aukčního portálu eBay nebo jinou cestou. Zboží, které kvůli velké míře poškození není možné prodat, je určeno k likvidaci.

Dvacet lidí z Česka

V současné době zástupci Amazonu a Menlo na vybraných českých univerzitách pořádají náborové pohovory. Po Masarykově univerzitě v Brně je tento týden budou moci absolvovat také zájemci v Českých Budějovicích a koncem týdne se zástupci Amazonu a Menlo přesunou do Prahy, kde nejdříve v pátek představí univerzitním studentům svoji nabídku a v pondělí pak proběhnou pohovory.

Na jejich základě bude vybráno zhruba 20 lidí, kteří 8. července odcestují na trénink do Spojených států. V rámci osmitýdenního pobytu v logistickém centru ve státě Kentucky, které obsluhuje východní pobřeží Spojených států, budou čerpat zkušenosti z praxe a absolvovat různá školení. 

Po návratu do Česka budou mít na starosti týmy až o 30 zaměstnancích a současně budou tyto nově přijímané zaměstnance zaškolovat. Lidem, kteří se zúčastní zmiňovaného tréninku ve Spojených státech, nabídne Amazon v Česku nástupní plat v rozmezí 25 až 35 tisíc korun.

Německé stávky

Konkrétní datum otevření logistického centra zástupci Amazonu neprozradili. Nebude to ale rozhodně dříve, než se vrátí vybraná dvacítka zájemců z Kentucky. Teoreticky by tak pražský „sklad“ mohl začít fungovat v průběhu října. 

Dá ale se předpokládat, že firma plánuje jeho otevření ještě před letošními Vánocemi tak, aby alespoň částečně odlehčila německým logistickým centrům, která v předvánočním období praskají ve švech a musejí najímat tisícovky sezónních zaměstnanců.

Právě kvůli nim čelil Amazon v Německu několika skandálům. Nejdříve v roce 2010 měla firma údajně zneužívat státní finanční podporu pro zvýšení zaměstnanosti (podrobnosti zde) a loni si pak sezónní zaměstnanci ze Španělska, Polska a dalších zemí stěžovali na zastrašování a šikanu ze strany bezpečnostní agentury. Tu si najala personální firma, která jim práci u Amazonu zprostředkovala. Letos zase zaměstnanci dvou německých distribučních center už třikrát stávkovali za vyšší mzdy.

Vstup na český trh?

V pražském logistickém centru se počítá se zavedením směnného provozu. Mělo by fungovat minimálně 22 hodin denně. Počet zaměstnanců bude v průběhu roku velmi proměnlivý. V době největší špičky – tedy před a po Vánocích – by mohl atakovat až tisícovou hranici. Spíše se ale bude jednat o nižší stovky zaměstnanců. Kolik plánuje pražské logistické centrum přijmout lidí v letošním roce, zástupci Amazonu neuvedli. Prozatím je tak jistých jen oněch zhruba 20 absolventů, kteří o prázdninách odjedou na školení do Spojených států.

BRAND24

Amazon sice po uchazečích požaduje znalost angličtiny, nicméně komunikačním jazykem uvnitř pražského centra by měla být čeština. Firma proto už začala do češtiny lokalizovat interní systémy. Zda bude Praha obsluhovat v budoucnu i další trhy, není zatím zřejmé. Bude záležet na tom, jak se tuzemští zaměstnanci osvědčí a jakou strategii zvolí vedení firmy.

Jisté je však to, že přímý vstup na český trh v dohledné době Amazon neplánuje. Firma ale část sortimentu do Česka posílá už nyní. Na Amazonu si mohou objednávat zboží zákazníci ze 179 zemí. Firma v současné době registruje 180 milionů aktivních uživatelů, tedy těch, kteří nakoupili alespoň jednou za uplynulý rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).