Hlavní navigace

Amazon utržil v Británii přes 4 miliardy liber, na daních odvedl jen 2,4 milionů

15. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Britský rozpočet ale ve skutečnosti firma neobohatila. Amazon totiž získal loni prostřednictvím vládních grantů dotace v celkové výši 2,5 milionů liber.

Amazon v loňském roce vykázal na britském trhu tržby ve výši 4,2 miliardy liber. Na dani z příjmů právnických osob odvedl ale pouze 2,4 milionů liber. Navíc od tamní vlády v roce 2012 získal dotace v celkové výši 2,5 milionů liber.

Amazon platí nízké daně nejen v Británii, ale i v dalších zemích Evropy. Příjmy z Francie, Británie a Německa daní v Lucembursku, kde sídlí jeho evropská pobočka. A to i přesto, že ve zmiňovaných zemích provozuje distribuční sklady a zaměstnává tisíce lidí.

Například v Británii zaměstnává Amazon přes čtyři tisíce lidí. Veškeré prodeje zboží však putují formálně přes evropskou centrálu v Lucembursku, ve které pracuje zhruba 500 lidí. Pro daňové účely funguje britská pobočka jako poskytovatel služeb evropské centrále. Britská pobočka je tak financována z poplatků za služby. Tyto poplatky, které hradí lucemburská centrála, stačí více méně na pokrytí provozních nákladů. Amazon tak ve skutečnosti daní v Británii jen zlomek toho, co na tamním trhu vydělá.

Dokonce i v Lucembursku využívá Amazon systém účetních operací, aby co nejvíce snížil svou daňovou zátěž. Má totiž v této zemi zaregistrovanou ještě jednu společnost, které opět formou poplatků posílá každý rok miliony eur. Tímto jednoduchým účetním krokem zaplatí na daních méně, než kdyby příjmy danil přímo přes svoji evropskou centrálu.

Nedělají nic nezákonného, ale je to nemorální zlobí se politici

Britským politikům, ale i tamním obchodníkům se toto jednání příliš nezamlouvá. Daňová optimalizace, kterou firmy jako Amazon, Google či Facebook s oblibou využívají, není sice protizákonná, ale podle některých evropských politiků je minimálně nemorální. Už několik let mezinárodní internetové firmy za toto jednání hlasitě kritizuje i francouzská vláda.

Británie a Německo už na poli zemí G-20 iniciovaly jednání o změně daňových pravidel. Otázka se dostala i na jednání zemí skupiny G-8.

Jedná se o složitou otázku, která bude vyžadovat detailní diskusi, jaké pro ni zvolit řešení. Ale věřím, že všichni máme společný zájem na tom, abychom byli schopni naše daňové poplatníky, kteří tvrdě pracují a platí daně v takové výši, jak jim ukládá zákon, ujistit, že ostatní také platí odpovídající daně, uvedl v otevřeném dopise adresovaném představitelům zemí G-8 britský premiér Cameron.

Ačkoli se vlna kritiky za účetní operace s cílem optimalizovat výši zaplacených daní snáší v poslední době hlavně na americké internetové firmy, má pro tyto účely pobočky v daňových rájích většina velkých nadnárodních firem.

BRAND24

Podle výzkumu dobročinné organizace ActionAid nemají žádnou offshorovou pobočku pouze dvě firmy z žebříčku FTSE 100 (sto společností s nejvyšší tržní kapitalizací, jejichž akcie se obchodují na londýnské burze a které mají sídlo ve Velké Británii). Z 22 tisíc offshorových společností, které patří firmám z FTSE 100 se přitom více než 8 tisíc nachází právě daňových rájích.

Zdroj: London Evening Standard a This is Money

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).