Hlavní navigace

Apple oznámil iOS 7, prý největší změnu od příchodu iPhonu. A kupu dalších novinek

10. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na své konferenci v americkém San Franciscu Apple představil nové služby, software i hardware. Mezi novinkami jsou OS X Mavericks, nové notebooky Air, cloudové iWorks i iOS 7.

Obchod App Store příští měsíc oslaví páté výročí od svého spuštění, pochlubil se v úvodu své prezentace novinek šéf firmy Tim Cook. Za tu dobu podle něj zaznamenal 50 miliard stažení aplikací. Dnes obsahuje 900 tisíc aplikací, z toho je 375 tisíc optimalizováno pro iPad. App Store má 575 milionů účtů, doplnil Cook. A vývojáři v něm vydělali celkem 10 miliard dolarů, polovinu z této částky jen za poslední rok.

Šéf Applu Tim Cook

Apple oznámil novou verzi svého operačního systému pro stolní počítače a notebooky, který se bude jmenovat OS X Mavericks. Bude obsahovat tři hlavní novinky: okna Finderu nově mohou obsahovat záložky se samostatným obsahem; součástí systému jsou nově nálepky (tagy), kterými je možné označovat dokumenty a poté je zobrazovat společně. Třetí hlavní novinkou OS X Mavericks je vylepšené používání více displayů.

Safari s ukládáním hesel v cloudu

Změny čekají také prohlížeč Safari. Většina z nich se udála „pod kapotou“ a podle Applu znamenají hlavně výrazné snížení nároků na paměť a procesor nebo vylepšenou práci s javascripty – což pro dnešní weby plné javascriptů dává velký smysl. Apple samozřejmě ukázal několik benchmarků, podle kterých Safari poráží konkurenci na hlavu. Uvidíme, jak si povede v nezávislých měřeních.

Zajímavou novinkou Safari je iCloud Keychain, služba na ukládání hesel – ať už jde o přístupy k různým webovým službám, loginy a hesla k WiFi sítím nebo čísla kreditních karet. Systém je ukládá v cloudu, samozřejmě zašifrovaně, a dokáže také navrhovat nová bezpečná hesla. V podstatě jde o přímou konkurenci aplikacím jako je třeba populární 1Password.

iCloud Keychain

Mezi nové funkce prohlížeče patří také Shared Links, což je zobrazení seznamu odkazů, které sdíleli přátelé uživatele na Twitteru nebo LinkedIn. Integrace sociálních sítí do systému pokračuje. A všimněte si – Facebook mezi nimi není.

Až 12 hodin výdrže

Novinky se týkají i hardwaru – Apple představil novou linii notebooků MacBook Air. Vylepšení se opět týkají zejména výkonu a výdrže přístrojů na baterii. 

Apple slibuje, že notebook s jedenáctipalcovým displayem vydrží pracovat až 9 hodin (oproti dnešním pěti) a třináctipalcová varianta má mít výdrž až 12 hodin (oproti dnešním sedmi). Notebooky budou vybaveny WiFi ve standardu 802.11ac, které má přinést až třikrát vyšší výkon. Nové Airy se začínají prodávat už dnes.

Bombastického představení se dočkal také nový desktopový počítač Mac Pro, který je určen především pro náročné profesionální využití. Kromě parametrů tady Apple zabodoval i netradičním designem.


Autor: Apple

Netradiční desgn počítače Mac Pro

Kancelář v cloudu

Cloudové služby Applu soustředěné v iCloudu využívají miliony lidí. iCloud dnes eviduje na 300 milionů účtů, řekl Tim Cook. A podobně jako další výrobci také Apple se snaží do cloudu přesunout řadu služeb, historicky spojených s desktopovým počítačem. 

Dnes tak představil cloudovou verzi svého kancelářského balíčku iWorks (Pages, Numbers a Keynote), která funguje v prohlížeči – na Macu nebo v PC. Jde o logický vývoj, o který se snaží i Google nebo Microsoft.

iOS 7 a iTunes Radio zdarma

Apple podle očekávání oznámil také novou verzi mobilního operačního systému iOS 7. „Je to největší změna od uvedení iPhonu,“ nastavil hned na začátku prezentace vysoká očekávání Tim Cook. Apple podle něj dosud prodal na 600 milionů přístrojů běžících na iOS. A jak nový systém, kterého se uživatelé mají dočkat na podzim, vypadá?

iOS 7

Změnil se na pohled – snaží se lépe využít velké displaye a většina ovládacích prvků je průhledných, aby nerušila. K příjemným změnám patří podpora multitaskingu pro všechny aplikace a vylepšené přepínání mezi nimi, nový Control Center obsahující často používané ovládací prvky (ovládání jasu, vypnutí/zapnutí WiFi či oblíbenou baterku) a snadno dostupný tažením od dolní hrany přístroje (toto gesto funguje i ve spuštěné aplikaci). A příjemné budou určitě i drobnosti – například to, že složky mohou obsahovat více než jednu stránku s aplikacemi.

Control Center v iOS 7

Novinkou na iOS je z OS X známá služba AirDrop, umožňující bezdrátově sdílet fotky a videa s dalšími iOS zařízeními nacházejícími se na stejné WiFi síti. Bude ovšem fungovat jen na novějších přístrojích – iPhone 5, iPad 4. generace, iPad mini a iPod 5. generace. 

A očekávané iTunes Radio, které je klasickou službou na streamování hudby umožňující přehrávat „stanice“ složené ze skladeb v iTunes. Apple chce nabídnout exkluzivní předpremiéry písniček vybraných hudebníků a skupin či živé přenosy koncertů. Rádio se bude dát ovládat prostřednictvím Siri („Kdo zpívá v téhle písničce?“) a samozřejmě nabídne možnost koupit si skladby, které uživatel poslouchá.

Zajímavé je, že za iTunes Radio se nebude nic platit (aplikace bude uživatelům zobrazovat reklamy, uživatelé placené služby iTunes Match ji budou mít dokonce bez reklam), ale dostupná bude nejdříve jen v USA, datum uvedení pro další země není známé (a zkušenost říká, že uživatelé v Česku se zřejmě jen tak nedočkají).

Aktualizace se dočká i hlasové ovládání Siri, které nově bude s uživateli hovořit i mužskými hlasy. Apple také jen krátce představil své plány na integraci iOS do palubních systémů v automobilech. Řidiči by tak mohli telefonovat, odpovídat na zprávy, či ovládat navigaci právě prostřednictvím hlasových povelů Siri. Apple je prý na integraci do aut domluvený s řadou největších automobilek, další podrobnosti ale nezveřejnil.

iOS 7 a inovované hlasové ovládání Siri

iOS 7 samozřejmě obsahuje řadu dalších menších změn – prohlížeč Safari nabídne podobné služby jako ten pro OS X Mavericks, včetně cloudového ukládaní hesel iCloud Keychain. V App Store bude nově možné vyhledávat aplikace také podle doporučeného věku, což může pomoci v orientaci rodičům malých dětí. A zajímavá – leč kontroverzní – je i další novinka App Store: aktualizace aplikací se nově mají provádět zcela automaticky, bez zásahu uživatele. Apple opět neupřesnil, zda tato funkce půjde i vypnout, zdravý rozum velí, že snad ano.

iOS 7 přinese také například hlasovou komunikaci prostřednictvím FaceTime Audio, vylepšenou aplikaci Obrázky, která automaticky třídí fotografie a vide podle místa a času pořízení do tzv. Moments a Collections, nebo protizlodějskou ochranu Activation Lock, díky které prý nikdo bez znalosti hesla nespustí ztracený či ukradený iPhone nebo iPad.

BRAND24

Nový systém je od dnešního dne k dispozici vývojářům, zatím pouze v betaverzi pro iPhone, betaverze pro iPad má následovat v řádu týdnů. A na podzim pak Apple plánuje uvolnit aktualizaci všem uživatelům.

Na kompletní záznam z prezentace Applu se můžete podívat na této stránce - video ovšem zatím funguje pouze na iPadu, iPhonu nebo Macu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).