Hlavní navigace

Asociace Jendy Perly: Chci sex na Facebooku [AKTUALIZOVÁNO]

7. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Perla
Z původní vysokoškolské sítě se Facebook přeměnil v konzervativního a hyperkorektního strážce morálky. I když se ale snaží sex ze svého světa vymazat, je vcelku bez šance.

Facebook je pověstný tím, že pase po ženských bradavkách. Fotky kojících matek, nudistek z letních pláží či koupajících se přítelkyň se ve vašich albech obvykle moc dlouho neohřejí a už vám přicházejí zprávy o tom, že váš obsah byl zablokován a stažen z Facebooku. Aby se pak ještě člověk bál o svůj účet.

Praktický pokus

Autor: Jedna Perla

Malý pokus na Facebooku. Obdobné fotky jsou ze stránek pořadu In Flagranti mazány zhruba za 5 hodin od zveřejnění. Tato fotka na soukromém profilu byla v době příprav tohoto článku i 5 hodin po publikování online.

Až po téměř 10 hodinách Facebook rozeznal, že mnou nahraná fotka porušuje jeho pravidla a z Facebooku ji smazal.

Přitom samotný Facebook původně vznikl jako stránka pro studenty Harvardu, na které mohli hodnotit vzhled svých spolužaček. Tuhle story nejspíš díky filmu The Social Network zná většina čtenářů Lupy. Co už je známo méně, je původní význam funkce Poke, neboli Šťouchnutí. Tahle drobnůstka (ani nepamatuji, kdy jsem ji naposledy použil) měla totiž úplně prozaický účel. Jejím použitím jste měli facebookovému protějšku dávat najevo, že byste si s ním rádi užili nezávazného sexu. 

Jenže jak nám Facebook rostl a začal nabírat i konzervativnější publikum, než jsou mladí studenti vysokých škol, začal se samozřejmě měnit a přizpůsobovat pravidla. A smysl původní funkce Šťouchnutí se vytratil jednoduše proto, že ji tak uživatelé přestali používat. 

Přestože se ale Facebook snaží být hyperkorektní, nepodaří se mu vyhnout se jedné z nejpřirozenějších lidských činností, a tou je sex. Ten na internetu samozřejmě táhne. Nemusí však jít hned o pornostránky. Na ty totiž reálnou holku asi sbalí málokdo. Proto vznikají nejrůznější návody a služby, které s lidskou touhou po sexu pracují. V minulém týdnu se jeden takový projekt prohnal i českým Facebookem.

Bang With Friends homepage. Další stránku si už musíte vyzkoušet sami, koho jsem označil, vám neukážu.

Stránka Bang With Friends vám umožní označit kohokoliv z vašich facebookových přátel, který vás sexuálně zajímá. Jakmile některý z těchto přátel udělá na webu to stejné s vaším profilem, dorazí vám oběma e-mail oznamující, že o sebe máte zájem. Pak už je vše na vaší domluvě. Zajímavé je, že přátele již nelze odznačit, což je trochu nelogické, protože váš vkus i vzhled vašich přátel se nejspíš mění. 

BRAND24

Nejde tedy o nahrazení funkcionality Šťouchnutí, ale spíše o její rozvinutí. Přátelé, které jste označili, se o vašem zájmu nedozví, dokud sami zájem neprojeví. 

Podobných služeb a aplikací existuje na internetu celá řada a jsou tak potvrzením, že téma sexu bude vždycky táhnout. A jsou využívány i v marketingu. Americká neziskovka Planned Parenthood of the Great Northwest například rozdala studentům 50 000 kondomů s QR kódem, který je odkazoval na web wheredidyouwearit.com. Zde mohli anonymně označit místo, kde kondom využili a užili si bezpečného sexu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je Social Media Maniac na volné noze. Pomáhá firmám i agenturám při přípravě strategií pro sociální média a při správě samotné komunikace. Zároveň školí marketéry i jejich šéfy, aby poznali a využili potenciál sociálních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).