Hlavní navigace

Asus Transformer: Notebook vejpůl

15. 7. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Fuka František
Nový Asus EEE Pad Transformer je miniaturní laptop, jehož displej se dá oddělit od klávesnice a funguje pak jako tablet. Jaký je? Jak se používá? Stojí za to?

Z Alza.cz mi laskavě zapůjčili nový Asus EEE Pad Transformer, což je šikovná věcička, vyhlížející jako miniaturní laptop, jejíž displej se dá oddělit od klávesnice a funguje pak jako tablet.

Stále jsem nezměnil názor na tablety a jsem nadále přesvědčen o tom, co jsem psal ve své recenzi iPadu – tj. že pro tablety vidím jen velmi málo využití a jen ve velmi konkrétních případech (dálkové ovládání PowerPoint prezentace, lehké surfování v posteli, dokazování, že jsem bohatší než ostatní), které pro mě nejsou dostatečnou motivací k tomu, abych si tablet pořizoval. Proto mě Transformer zaujal především jako miniaturní notebook s Androidem, který mohu případně přetransformovat v tablet, pokud si náhodou chci s někým v posteli prohlížet videa s koťátky.

Zatímco iPad na mne působil z designového hlediska jako vrchol elegance (přesněji řečeno jako „něco ze Star Treku“), Transformer ve mně vzbuzoval spíše dojem robustnosti a připadalo mi, že přežije i nějaký ten pád na zem (ne že bych to zkoušel).

Klávesnice je příjemná a dobře použitelná i s mými velkými prsty. Česká diakritika a přepínání mezi různými národními klávesnicemi funguje bez nejmenších problémů. Stejně tak touchpad, s jehož pomocí můžete pohybovat po obrazovce šipečkou a klikat tak, jak to znáte u klasických notebooků. To ovšem většinou nepotřebujete, protože je mnohem komfortnější prostě se dotýkat obrazovky (výjimku tvoří klikání na maličké linky nacházející se těsně vedle jiných linků, na které kliknout nechcete).

Spojení klávesnice s displejem působí robustně, nic se neviklá, a když se displeje dotýkáte, nemáte dojem, že se někde něco zlomí nebo ohne. Za zbytečné mrhání místem považuji rozhodnutí Asusu mít na klávesnici dedikovaná tlačítka nejen pro změny hlasitosti a ovládání hrající hudby, ale také pro málokdy používané funkce jako „zapni Bluetooth“, „nastav jas displeje na automatický“ (plus navíc „zvyš jas“ a „sniž jas“) nebo dokonce „udělej screenshot“. Doufejme, že časem aspoň půjdou tato tlačítka softwarově předefinovat (nevylučuji, že už na to existuje nějaká aplikace, ale já ji nenašel). Jinak oceňuji, že klávesnice skutečně je specificky androidí a obsahuje tlačítka jako „hledej“, „otevři kontextové menu“ nebo „jdi na domovskou obrazovku“.

Displej (tzn. tablet) v sobě má slot na microSD kartu, přední a zadní kameru, HDMI videovýstup, výstup na sluchátka a také vestavěné mini stereo reproduktory, jejichž zvuk je i při maximální nastavené hlasitosti tak slabý, že v místnosti plné normálně mluvících lidí téměř nic neslyšíte. Nevím, zda je to hardwarový nebo softwarový problém, ale je to zatím největší problém, jaký s Transformerem mám.

Ukázka videa natočeného Transformerem. Všimněte si zvláštně zkresleného zvuku. 

V klávesnicové části pak jsou dva standardní USB porty, standardní slot pro SD karty a především velká baterie, ze které je při spojení obou částí dobíjena baterie tabletu. V praxi to znamená, že celý stroj bez problémů vydrží na jedno nabití dva dny intenzivního používání (bez vypínání), přičemž jsem dokonce z USB portu průběžně dobíjel svůj mobil HTC Desire, skrz jehož hotspot jsem byl připojený k Internetu (a tudíž jsem nijak nepostrádal chybějící vestavěný 3G modem – záhy ale bude na trhu i model, který ho obsahuje). Do USB portu lze připojit vaši klasickou USB myš, ale nenalezl jsem nikde možnost měnit citlivost jejího pohybu.

Co se týče softwaru, defaultní prostředí Android Honeycomb vypadá sexy a je dobře použitelné. Jeho svižnost při základních operacích a přepínání mezi domovskými obrazovkami závisí na tom, jak si ho nakonfigurujete, tzn. především jaké widgety a jaké animované wallpapery máte na ploše. Mluvíme ale o Androidu, takže si ho můžete customizovat téměř jakýmkoliv způsobem, nebo počkat, až to někdo jiný udělá za vás a stáhnete si to z Marketu.

Bohužel je v Transformeru přítomen nezanedbatelný „crapware“, tj. software, který je v zařízení předinstalovaný, přestože ho nebudete nikdy v životě používat. Netvrdím, že je třeba Layar zbytečná aplikace, ale prostě mě nezajímá. Můžu si samozřejmě odstranit její ikonu z plochy, ale byl bych rád, kdyby mi v Transformeru nezabírala zbytečně místo. Chápu, že někomu přijdou tyto aplikace užitečné, ale to neznamená, že musí být defaultně nainstalované a že je není možno odistalovat (aspoň jsem nezjistil jak)! I když, samozřejmě, 16 GB interní paměti je pro většinu lidí víc než dost (existuje i 32 GB verze).

Navíc má Layar značné problémy s fungováním a jeho „vrstva augmented reality“ pokrývá na Transformeru jen část obrazovky. Nevím, zda je to kvůli nedostatečně výkonnému hardwaru nebo je to prostě softwarový bug.

Dalším nainstalovaným crapwarem je Polaris Office, což je pokus o imitaci tradičního kancelářského balíku. Otevřel jsem v něm zkusmo nový textový dokument, napsal českou větu (aniž bych cokoliv nějak konfiguroval nebo přenastavoval) a uviděl toto:

Soudruzi z kapitalistické ciziny udělali zjevně chybu při výběru defaultního fontu a vy a já víme, že se tomu dá pomoci nastavením jiného defaultního fontu, který má správně nadefinované všechny znaky s diakritikou. Obávám se ale, že průměrný uživatel, nebo dokonce začátečník, to vědět nebude, a dojde k celkem logickému závěru, že „Ten počítač prostě blbne“.

(Následně jsem nainstaloval jednoduchý notepad Jota a psal své texty v něm.)

Jako pokročilému Android uživateli mi chvíli trvalo, než jsem si všechno osahal, prošel všechna menu a pochopil, v čem se liší Talk, Maps, YouTube nebo GMail v Tabletu s Androidem 3.1 od týchž aplikací v telefonu s Androidem 2.2. V menu jednotlivých aplikací sice jsou položky „Help“, které vedou na online dokumentaci (tj. nepřečtete si ji, pokud nejste připojeni k Internetu), ale to považuji za žalostně nedostatečné. Pokud bych dal Asus Transformer do ruky někomu, kdo je průměrně počítačově zkušený (tzn. pracuje běžně s Windows), obávám se, že bude naprosto ztracen a nebude schopen splnit ani ty nejzákladnější úkoly. O mnoho lépe na tom nebudou ani dosavadní uživatelé iPadu. Mně osobně to nevadí, ale uvádím to jako vysvětlení faktu, že prodejnost Android tabletů zaostává za prodejností iPadů, jejichž aplikace jsou ve srovnání s androidími ekvivalenty zcela triviální a pochopitelné pro každého. Ať tvrdí Asus a Google cokoliv, Transformer (a potažmo androidí tablety) mi připadá jako něco pro geeky a hackery, ne pro „normální lidi“.

Vestavěná chatovací aplikace „Talk“ je značně vylepšená proti verzi, kterou známe z mobilů. Obsahuje i audio a video chat. 

Android verze 3.1, se kterým jsem Transformer dostal, je relativní novinka. Několik předcházejících měsíců se Transformer ve světě prodával s Androidem 3.0 a docela by mě zajímalo, jak hrozný to byl uživatelský zážitek, když mi Android 3.1 připadá „slušně použitelný, s drobnými mouchami“. Mouchy spočívají především v nekonzistentním fungování externí klávesnice ve vestavěných aplikacích. Například při vyhledávání v YouTube aplikaci (a pouze tam) čas od času přestane při zadávání vyhledávaných slov fungovat mezerník a pomůže pouze celkový restart.

V případě third-party aplikací samozřejmě záleží na tom, jak dobře je jejich tvůrci naprogramují a realita není zatím nijak slavná (což je obecný problém Android tabletů, nejen Transformeru): Některé aplikace vypadají divně, protože byly vyvinuty pro telefon a ne pro velkou obrazovku. Některé vůbec nefungují (většinou hry používající 3D akceleraci a jiné špinavé triky). A některé vůbec nejsou k dispozici. Například dosud neexistuje kompatibilní oficiální tablet aplikace pro Facebook, což je docela problém, protože v defaultním internetovém browseru nedělá stránka facebook.com dobrotu.

Vestavěný browser je obecně problematický. Je hezké, že se mi jeho boomarky zcela transparentně synchronizují s Chrome v mém PC, ale má mouchy, které způsobují, že je jeho kompatibilita s existujícími stránkami horší než u browseru v mém HTC Desire! Souvisí to pravděpodobně především s Javascriptem, protože ovládací prvky na mnoha Ajax serverech nefungují nebo fungují špatně, a při vkládání textu do některých HTML formulářů na některých serverech mají klávesy nechutně dlouhou odezvu (např. stisknu klávesu „A“ a písmeno „A“ se ve vstupním poli objeví po třech vteřinách. Znovu opakuji, že tyto problémy se objevují především u stránek, které jsou plné Javascriptu. S klasickým HTML nemá browser problémy.

Přehrávání hudby a videa nehodlám podrobně rozebírat, protože obojí závisí na tom, kterou z mnoha multimediálních aplikací si nainstalujete a hodláte používat. Mezi vestavěnými aplikacemi je dokonce jakýsi pokus o jednoduchou audiovizuální střižnu, pokud si chcete hrát na Spielberga.

BRAND24

Když si tak znovu po sobě čtu všechny větší i menší výtky, je jasná jedna věc: Téměř všechny z nich jsou softwarové problémy a nedodělky. V současném stavu má Asus EEE Transformer hodně blízko k tomu, co sháním, tzn. „malé přenosné zařízení s plnohodnotnou klávesnicí na psaní textů, chatování, surfování a hraní her, které má velkou výdrž baterie a je úzce provázáno s mým Google účtem“.

Osobně si nejspíš počkám pár měsíců, zda se dříve objeví softwarový update nebo nové zařízení, které bude ještě menší s ještě větší baterií. Nebo Google Chromebook.A bude to docela příjemné čekání, budoucnost je zářivá.

Zaujalo vás testované zařízení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).