Hlavní navigace

ČTÚ i nadále trvá na vyhrazení části pásma 800 MHz pro nové hráče

21. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

ČTÚ u připravované aukce mobilních kmitočtů stále trvá na přednostním vyhrazení části nabízených frekvencí v pásmu 800 MHz pro nové hráče. Stávajícím operátorům se to nelíbí.

Zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na dnešním semináři k vypořádání připomínek k podmínkám připravované aukce mobilních kmitočtů potvrdili, že i nadále trvají na vyhrazení lukrativních kmitočtů v pásmu 800 MHz pro nové hráče. Případného nového operátora budou ti stávající navíc muset pustit do svých sítí. 

ČTÚ naopak omezil možnost po jakéhokoli zájemce, který se zúčastní aukce, získat více než dva kmitočtové bloky v nejcennějším pásmu 800 MHz.

Stávajícím operátorům se vyhrazení části nejlukrativnějšího pásma pro nového hráče pochopitelně nelíbí. Dali to najevo už v rámci připomínkového řízení k podmínkám aukce. Telefónica například zvažuje napadení aukce u soudu, případně i stížnost k Evropské komisi.

Zachování podmínek aukce tak, jak jsou nyní navrženy, by pro naši společnost celý obchodní případ velmi zkomplikovalo. Současné podmínky považujeme za nevyvážené a pokud by zůstaly tak, že budou zvýhodňovat jeden subjekt, museli bychom zvážit veškeré možnosti, tedy i případnou stížnost Evropské komisi na nedovolenou podporu, uvedl pro ČTK mluvčí firmy Hany Farghali.

Podle Richarda Stonavského, ředitele Vodafonu pro regulaci, vyhrazení části frekvencí novému hráči představuje nepřiměřený zásah do trhu.

BRAND24

ČTÚ také upravil rozvojová kritéria. Operátoři podle nich mohou začít pokrývat celé území najednou. Kompletní vypořádání připomínek k podmínkám aukce zveřejní ČTÚ v pondělí.

Zdroj: Finanční noviny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).