Hlavní navigace

Avast má nový plán, jak konečně začít vydělávat na mobilech

21. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Remotium
Antivirové společnosti to mají s monetizací mobilních uživatelů těžké, Avast nevyjímaje. Ten proto přichází s novými plány, jak v této oblasti vydělat.

Český Avast Software má plán, jak začít více vydělávat na mobilních zařízeních. Firma sice disponuje 65 miliony mobilních uživatelů, stále ji ale živí především bezpečnostní nástroje pro tradiční počítače. „Je nám jasné, že takto to nepůjde navždy. Počítačový trh je tam, kde je. Musíme více diferencovat naše možnosti,“ řekl Lupě provozní ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Pro antivirové společnosti typu Avast je vydělávání peněz na mobilních aplikacích problematické. „Monetizace běžných uživatelů se nám nedaří. Nedaří se to nikomu. Myslím, že to nepůjde nějak zásadně zlomit,“ doplňuje Vlček.

Jediné, co trochu slušněji funguje, jsou odkazy na další mobilní aplikace. Některé společnosti jsou za podobné akvírování uživatelů ochotné zajímavě zaplatit. Pokud si tedy například uživatel mobilního Avastu projede sken zařízení, na konci mu vyskočí nabídka na stažení produktů třetích stran.

Streamování mobilních aplikací

Cestou k mobilním penězům mají být pro Avast firemní zákazníci. Konkrétně půjde o produkt nazvaný Avast VMI, který vychází z akvizice amerického startupu Remotium realizované letos v létě (cena měla přesáhnout 50 milionů dolarů). 

Avast chce do konce roku nástroj kompletně přebarvit do svých barev, připravit případové studie od prvních zákazníků, dobudovat vlastní prodejní sílu a od příštího roku vše více rozjet. Mimochodem už z nového pražského sídla. Stěhování do něj začne v prosinci.

Ondřej Vlček nazývá technologii Remotium „Citrixem pro mobily“, což je poměrně trefné přirovnání. Podobně jako Citrix nebo třeba VMware i Remotium totiž dělá to, že umožňuje chod běžných aplikací na vzdálených serverech, které jsou pak do zařízení koncových uživatelů doručovány streamovaně. Na mobilních přístrojích se tak nenacházejí citlivá data.

Remotium pracuje pouze s aplikacemi pro Android. V datovém centru v podstatě běží vlastní sestavení Androidu, které dokáže „natáhnout“ jak aplikace z Google Play, tak i samostatné .apk soubory. Android však není omezením, aplikace totiž lze provozovat i na iOS, Windows Phone či třeba pomocí HTML5 ve webovém prohlížeči. Remotium na koncové stroje nasimuluje systémovou lištu z Androidu.

U programů kompletně doručovaných na dálku logicky padá otázka na rychlost a spotřebu dat. Živá prezentace ukazuje, že pohyb v aplikaci streamované z datacentra ve Frankfurtu do iPhonu 6 v Praze není tak dokonale svižný jako v rámci lokální appky, zároveň je ale vše natolik dobré, aby se program dal bez problémů používat.

Systémové řešení

Na Remotiu v kalifornském San Mateu pracují i vývojáři, kteří mají výrazné zkušenosti ve streamování videoher. To je oblast, jež se za poslední měsíce výrazně posunula kupředu. Remotium, respektive Avast VMI, používá protokol WebRTC. „Hodně know-how je v celém našem streamovacím procesu,“ doplňuje Vlček.

Nástroj nabídne i další možnosti, třeba možnost využívat i nevyužívat lokální senzory na mobilních přístrojích, nastavování firewallových pravidel a podobně. Avast produkt nabídne jak ve formě služby z vlastního cloudu, tak jako on-premise řešení, které doručí jako virtuální obraz možný spustit ve VMwaru a dalších virtualizačních hypervisorech.

Český bezpečnostní hráč bude chtít s tímto řešením do jisté míry vyrazit pro technologii nazvané MDM (mobile device management). Na tu se zaměřuje řada IT hráčů, od Microsoftu až po BlackBerry. MDM umožňuje spravovat a zabezpečovat různá mobilní zařízení v rámci firemního síťového a IT prostředí.

Ondřej Vlček je však toho názoru, že „MDM nejde moc do hloubky a je pouze reaktivní“. „Celé mi to přijde jako slepá větev, není to systémové řešení. A to je právě to, co nás na Remotiu zaujalo, řeší správu systémových řešením,“ vysvětluje.

Za partnery do Asie

Otázkou nicméně samozřejmě bude, zda je doručování aplikací na dálku skutečně tím správným modelem. V případě streamování desktopů a počítačových aplikací se náklady často ukázaly jako neudržitelné a celý proces relativně těžkopádný. Na streamování koncových zařízení se ve velké míře orientuje i VMware, k tomu si ale za 1,5 miliardy dolarů přikoupil významného MDM hráče AirWatch.

BRAND24

Samotný startup Remotium měl technologii a dobré vývojáře, obchod ale prozatím ne. O to se nyní stará Avast, který vedle vlastní obchodní síly chce na svoji stranu získat rovněž partnery. Baví se například s operátory, kteří by mohli toto řešení nabízet pod vlastní značkou. Minimálně ze začátku se zároveň nechce roztáhnout přes celý trh, ale zamíří především k velkým klientům jako banky či zdravotnické organizace.

Stále aktivní je také tým Avastu alokovaný v Asii. Jeho úkolem je vyjednávat s tamními výrobci čipů a mobilních zařízení o tom, že by mobilní technologie Avastu byly součástí základního balení. O to se firma snaží už nějakou dobu, nakonec ale došlo k přehodnocení strategie. „Musíme změnit produkty. Výrobci chtějí různé SDK a podobně, musíme náš přístup změnit,“ uzavírá Vlček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).