Hlavní navigace

Avast Software vydělal v roce 2012 před zdaněním přes 1,3 miliardy korun

1. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud jde o zvažovaný vstup na newyorskou burzu, společnost stále vyčkává na vhodnou příležitost, říká její spoluzakladatel Eduard Kučera.

Akciová společnost Avast Software dosáhla loni rekordních hospodářských výsledků. Na poskytování svého softwaru utržila 2,084 miliardy korun ve srovnání s 1,546 miliardy za rok 2011. Jen přes šest milionů korun pochází z trhu českého. (V roce 2011 to bylo přes 8,5 milionu.)

Významným zákazníkem je Google, od kterého plyne Avastu za reklamy více než pětina příjmů, píší Hospodářské noviny.

Avast je nákladově efektivní — jeho provozní výsledek hospodaření za rok 2012 činí 1,388 miliardy korun a celkový hospodářský výsledek před zdaněním 1,336 miliardy korun. To je o 21 % více než za rok 2011, kdy to bylo 1,102 miliardy korun.

Při 220 zaměstnancích (v průměru v roce 2012) vykázala společnost mzdové a jiné osobní náklady 300 milionů korun (z toho 64 milionů připadlo na osm členů řídících orgánů). O rok dříve měl Avast celkové osobní náklady 228 milionů při průměrně 169 zaměstnancích. Srovnatelné AVG má přitom kolem 900 zaměstnanců.

Avast zaplatí České republice daň z příjmu skoro 255 milionů korun. Po zdanění mu zbude 1,082 miliardy a celá tato částka se převede jako dividenda jedinému akcionáři, a sice mateřské společnosti Avast Software N. V. vedené v Nizozemsku.

Budoucnost je na zařízeních mobilních

Hospodářské noviny rozmlouvaly o výsledcích se spoluzakladatelem Avastu a předsedou představenstva, Eduardem Kučerou. Ten tvrdí, že stagnaci trhu s PC zatím na prodejích nepociťují, znamená pro ně jen tolik, že více PC zůstává v užití a nadále potřebují chránit.

Přesto předvídají, že přesun uživatelů na zařízení mobilní pocítí do dvou až tří let a připravují se na to. Jejich „Mobile Security & Antivirus“ je patrně jedním z nejlépe hodnocených antivirových řešení pro Android a má už údajně dvacet milionů instalací. Zatím je společnost poskytuje zcela zdarma a jen získává uživatele. Vybírání peněz si patrně může dovolit odložit na dobu, až trh s antiviry pro Anroid více vyzraje.

Vstoupí Avast na burzu?

Avast Software N. V. už loni zamýšlelo vstoupit na newyorskou NASDAQ, pak si to však společnost rozmyslila. Ne však nadobro — podle Eduarda Kučery stále čeká na vhodnou chvíli.

BRAND24

Podle účetní závěrky obdrželi letos v květnu vybraní zaměstnanci opce na akcie.

Zdroje: Účetní závěrka a zpráva auditora; iHNed; Avast Software a. s.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).