Hlavní navigace

Belgický soud potvrdil rozsudek, Google se provinil

13. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní rozsudek belgického soudu potvrdil původní rozhodnutí soudu první instance. Google News porušuje autorský zákon, když přebírá části článků z online tisku s odkazem na původní verzi. Googlu však byla snížena pokuta z 1,5 milionu euro na pouhých 25 tisíc euro každý den. Ani druhý rozsudek však nepřesvědčil právníky Googlu, kteří stále trvají na tom, že zákon porušen nebyl. Google navíc argumentuje tím, že jeho služba Google News zvyšuje online tisku návštěvnost a tím i zisk. Belgičtí…

Dnešní rozsudek belgického soudu potvrdil původní rozhodnutí soudu první instance. Google News porušuje autorský zákon, když přebírá části článků z online tisku s odkazem na původní verzi. Googlu však byla snížena pokuta z 1,5 milionu euro na pouhých 25 tisíc euro každý den. Ani druhý rozsudek však nepřesvědčil právníky Googlu, kteří stále trvají na tom, že zákon porušen nebyl. Google navíc argumentuje tím, že jeho služba Google News zvyšuje online tisku návštěvnost a tím i zisk. Belgičtí vydavatelé však trvají na svém a pomalu se připravují na obdobný spor s Yahoo a Microsoftem. Ten už reagoval odstraněním odkazů na belgický online tisk ze své služby, přesto však stějně jako Google porušení zákona odmítá. (cdr.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).