Hlavní navigace

Budou letos zase padat online hokejové přenosy ČT? O2 tvrdí: jsme připraveni

26. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Přenosy z hokejového mistrovství světa bude letos pro Českou televizi technicky zajišťovat O2. Už teď se připravuje především na odpolední zápasy.

Kellnerovo O2 vystřídalo na přelomu roku v roli hlavního poskytovatele streamingu firmu Visual Unity. Operátora, který si televizní byznys vytyčil jako jednu z klíčových aktivit do budoucnosti, si veřejnoprávní televize vybrala v loňském výběrovém řízení.

Povedlo se nám přesvědčit nové vedení o tom, že streaming může pro nás být budoucnost. Česká televize se obávala toho, co se jim stalo během olympiády. Kromě peněz tak hledala i partnera, který má větší možnosti v řešení konektivity, říká síťový ředitel O2 Jakub Votava. Operátor zároveň za technické zajištění streamingu televizi nabídl z uchazečů nejnižší cenu (14,3 milionu korun).

Olympiáda v Soči sice přinesla webu ČT rekordy a národnímu týmu olympioniků plno medailí, zároveň ale streamované přenosy v iVysílání narazily na limity a na televizi se za trhané nebo vůbec nefungující internetové vysílání snesla vlna kritiky. Třeba během zápasu hokejistů s Lotyšskem bylo ve špičce ke streamu připojeno 300 tisíc uživatelů. A přenos řadě diváků prostě nešel.

Viník se hledal nejprve u poskytovatelů připojení. Ukazuje se, že přestože je marketingově deklarovaná a klientům prodávaná kapacita internetové služby i prezentovaná kapacita vstupních a výstupních bodů značná, v realitě je k dispozici pouze její fragment, komentoval tehdy na DigiZone Tomáš Petrů z Visual Unity, tehdejšího technického provozovatele streamu. 

Poskytovatelé jako UPC nebo O2 se ale bránili tím, že na jejich linkách k žádnému přetížení nedošlo. Příčiny problému tak dodnes nejsou zcela jasné, protože každá strana – ISP, VU i ČT – neochvějně stály za svou pravdu. Ať tak nebo tak, přenosy nefungovaly.

Od nového roku fungují stremovací služby iVysílání České televize pod správou operátora z pražské Brumlovky. Využili jsme podobné řešení, jako máme u O2TV. Použili jsme i stejný software, protože čas běžel tak trochu proti nám, vysvětluje Votava. Jen přechod celého archivu do nového systému trval přes dva měsíce.

ČT a O2TV vedle sebe

O2 staví podle Votavy svůj systém jinak než Visual Unity a využívá k tomu svou infrastrukturu. Visual Unity měli jiné infrastrukturní rozložení. Protože nejsou operátor, tak si alokovali kapacity u jednotlivých operátorů a vytvářeli si jakousi CDN síť. To my nemusíme, dodává Votava. 

Od ledna tak běží vedle sebe O2TV i iVysílání a stream ČT a archiv televize Prima. Provoz na iVysílání má podrobnější charakter. Ve srovnání s televizí jsou tam znát mnohem víc jednotlivé akce. Z hlediska objemu jako takového jsou ty dva streamy ale v podstatě srovnatelné, tvrdí šéf strategických projektů operátora David Petrov s tím, že stream ČT exceluje v objemu přenesených dat především při nečekaných událostech. Tuzemský videoobsah podle něj v síti O2 generuje už stejný provoz jako všechny služby Googlu dohromady. 


Zdroj: O2

Historický vývoj na platformě O2TV. 


Zdroj: 02

Objem provozu generovaný Googlem v síti O2. 

Největším rizikem jsou neočekávané události. Hokejové mistrovství světa a hlavně zápasy odpoledne dokáží vygenerovat až 100 gigabitů za vteřinu, tedy v podstatě zdvojnásobit provoz. Největší špičku ale zatím zařídil David Rath, když se obhajoval ve Sněmovně, tvrdil už loni v rozhovoru technický ředitel operátora Petr Slováček

Aktuálně už ale špičky míří mnohem výš. Jen během přátelského utkání ČR-Rusko jsme vystreamovali 96 gigabitů za vteřinu. Velké špičky nás ale ještě čekají, tvrdí Votava.


Zdroj: O2

Špička během hokejového utkání s Ruskem.

Jak jsou operátor a ČT připraveni na přenosy z letošního mistrovství? Překročení kapacity systému má bránit dvojitá pojistka. Na straně O2 jde o automat, který v případě problémů snižuje maximální kvalitu obrazu, a podobné možnosti má prý i Česká televize. Nově používáme technologii adaptivního streamingu, potvrzuje bez dalších podrobností šéf nových médií ČT Pavel Kohout

Situace s odpoledními zápasy se ale bude opakovat zřejmě i během květnového hokejového mistrovství v Praze. Navyšujeme kapacity, ale ty situace se nedají nasimulovat. Rozhodně ale musíme pohlídat odpolední zápasy, na které se lidé chtějí dívat v práci nebo na mobilech, vysvětluje Votava. O2 tak kromě posilování hardware přibírá i nové lidi. Pro ČT zajišťujeme i samotné přenosy ze stadionů a tam budeme nějaké lidi navíc potřebovat, dodává. 

Televize spojuje byznys

Jeden z argumentů, proč se O2 zaměřilo na IP vysílání, je nejen nový obsah pro operátorskou infrastrukturu, ale i další data, která mohou o uživatelích získat. Věci se spojují. Prostřednictvím oddělení big data bychom rádi i monetizovali chování našich uživatelů, tvrdí Votava. O2 chce navíc rozjet vlastní televizní kanál a mobilní aplikaci O2TV Go už si stáhlo přes 200 tisíc lidí. 

BRAND24

Mobilní aplikaci pro sledování televizního vysílání od února naostro rozjel i konkurenční T-Mobile. Operátor službu testoval loni na podzim na vzorku deseti tisíc zákazníků a momentálně hlásí kolem 40 tisíc stažených aplikací. Z našich statistik vyplývá, že lidé používají Mobilní TV nejvíce ve smartphonech, a to zhruba ze 60 %, zbytek tvoří tablety, vysvětluje Lukáš Hrabal z tiskového oddělení operátora.

Nejsledovanějšími programy jsou kromě těch klasických ty sportovní. Na ČT Sport ve sledovanosti tento měsíc jasně kraloval biatlon, do popředí sledovanosti se dostaly také kanály Sport 1 a Sport 2 – v souvislosti se začátkem nové sezóny Formule 1 a atraktivními zápasy španělské fotbalové ligy (El clasico Barcelona-Real), dodává Hrabal. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).