Hlavní navigace

Budoucnost autorského práva na Internetu

22. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Uživatelé digitálních technologií často narážejí na meze autorského práva. Nejde jen o stahování filmů a hudby. Na nejisté půdě se pohybují také agregátory zpráv, dokonce i vyhledávače.

Kopírování je zadarmo, šíření obsahu je zadarmo, ke stažení je cokoli. Pirátství se stává politickým programem. Autorský zákon stále platí, ale zmůže ještě něco? Neměl by se pozměnit, posunout, upravit? Dočkáme se lepšího copyrightu, žádného copyrightu, nebo pevnějšího prosazení stávající právní úpravy? Chtějí piráti doopravdy to, co jim přisuzují média? A co obchodní modely – čím se budou živit tvůrci, jestli připustíme, aby se všechno nebo skoro všechno dalo volně stáhnout?

Copyright za deset let nemusí, ale může vypadat úplně jinak než dnes. Je možné, že se zkrátí ochranná lhůta, uvolní se restrikce nelicencovaných použití a na tomto základě vyrostou nové obchodní modely. Je také možné, že současní držitelé práv znovu získají kontrolu a prosadí důsledné dodržování zákona, jak ho známe dnes. A konečně je možné, že v oblasti autorských práv nastane anarchie, kde nikdo neřídí nic.

BRAND24

Své představy o tom, jakým směrem by se mělo ubírat autorské právo na Internetu, představí ve čtvrtek 30. května v pražské Galerii Louvre například zástupci Ministerstva kultury, pirátské strany, představitelé médií či internetových firem. Kompletní program dopoledního setkání najdete zde.

Registrace na akci je otevřena na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).