Hlavní navigace

Burza Bitstamp je mimo provoz, při útoku hackerů přišla o 19 tisíc bitcoinů

6. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Vše řešíme, vklady klientů nejsou v ohrožení a dostanou je v celé výši, ujišťuje bitcoinová směnárna Bitstamp.
  • 20:00 – aktualizováno o informaci o termínu chystaného znovuzprovoznění služby na konci zprávy

Jedna z největších bitcoinových směnáren Bitstamp je od pondělí mimo provoz. Do některých tzv. operačních peněženek totiž podle vyjádření Bitstampu pronikli útočníci, kteří z nich ukradli necelých 19 tisíc bitcoinů. Jejich hodnota se v době krádeže pohybovala kolem 5 milionů USD.

„Dočasně jsme pozastavili provoz Bitstampu. Ujišťujeme klienty, že jejich bitcoiny, které uložili před dočasným odstavením služeb 5. ledna, jsou v bezpečí a budou jim plně vráceny,“ ujišťuje burza na svých stránkách. Ztrátu tak zřejmě uhradí ze svých prostředků.

Útočníci se podle vyjádření dostali jen k malé části prostředků, se kterými Bitstamp operuje – většina bitcoinů má být bezpečně uložena offline v tzv. cold storage. Tým směnárny teď pracuje na převodu záloh svých databází na nové servery a slibuje, že provoz brzy znovu obnoví. 

BRAND24

Jak upozornil server Coindesk, výpadek Bitstampu ovlivnil i řadu dalších služeb, které byly na směnárnu napojeny a například využívaly její data – například pro vypočítávání nejlepších kurzů.

Doplněno 20:00: Agentura Reuters cituje slovinskou agenturu STA, podle které by Bitstamp měl obnovit provoz do 24 hodin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).