Hlavní navigace

Campus Party: S Google Glass se domluví i nevidomý s neslyšícím, řekl Vint Cerf

5. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tisíce vývojářů a fanoušků moderních technologií se sjely do Londýna na Campus Party. Mohli se potkat třeba se zakladatelem Atari či šéfkou Mozilly a vyhrát tisíce liber v hackatonech.

V okolí O2 arény na londýnském greenwichském poloostrově v těchto dnech často zní čeština. V útrobách víceúčelové haly až do pátku probíhá Campus Party, setkání hackerů, vývojářů hráčů a geeků, na které dorazilo více než sedm tisíc lidí – včetně výpravy z Česka. Jejímu šéfovi Štefanu Sabovi se letos podařilo do Londýna dostat zhruba tři stovky tzv. campuseros. Česká výprava je tak po britské a španělské třetí nejpočetnější. Navíc ze sousedního Slovenska dorazilo do Londýna dalších 160 lidí. Většina z nich se spokojila s místem ve stanovém městečku, které má celkovou kapacitu tři tisíce míst.

Campus Party se poprvé konala před šestnácti lety ve španělské Malaze. Poté se na několik let přesunula do Latinské Ameriky, aby se loni vrátila zpět do Evropy, konkrétně do Berlína. Letošní ročník má nabitý program. Na osmi pódiích se za čtyři dny vystřídají desítky řečníků, od vývojářů, síťařů, startupistů, designérů až po legendy Internetu či politiky.

Konferenci oficiálně zahájila panelová diskuse, které se zúčastnil zakladatel Campus Party Paco Ragageles, britský ministr kultury, komunikací a kreativního průmyslu Ed Vaizey, provozní ředitel Telefóniky Jose Maria Alvarez Pallete a místropředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová

Neelie Kroes, se neopomněla pustit do mobilních operátorů.
Autor: O2

Neelie Kroes, se neopomněla pustit do mobilních operátorů.

Ta si hned na úvod akce, kterou organizuje právě Telefónika, nenechala ujít příležitost rýpnout si do představitelů evropských telekomunikačních operátorů, když jim naznačila, že by měli svůj zisk investovat více do rozvoje sítí, než do dividend svých akcionářů.

Vyjádřila také přesvědčení, že se ji podaří dotáhnout do úspěšného konce plán na zrušení roamingu v Evropě. Kromě toho vyzvala přítomné k podpoře Evropského startupového manifestu, za kterým stojí úspěšní evropští internetoví podnikatelé jako Nicklas Zennström, spoluzakladatel Skypu či Martin LorentzonDaniel Ek ze Spotify.

Autoři manifestu se domnívají, že právě Internet a digitální technologie by mohly pomoci evropské ekonomice se znovu postavit na nohy. Volají proto po změnách zákonů, zpřístupnění státních databází veřejnosti či po zavedení výuky podnikatelských dovedností už od útlého věku.

Letošní ročník konference lákal hned na mnoho zvučných jmen. K účastníkům promluvil například spoluautor protokolu TCP/IP Vint Cerf, šéfka Mozilly Mitchell Baker, zakladatel společnosti Atari Nolan Bushnell, John Hall, který stojí v čele neziskové organizace Linux či Alex Petland, průkopník v oblasti analýzy velkých dat z mobilních zařízení. Jeho kurzy na Massachusettském technologickém institutu prošli například zakladatelé Flickru, tvůrci Google + a Google Glass či autoři systému JANA, který používají 3,5 miliardy lidí.


Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Analýza dat z mobilních telefonů může podle Petlanda pomoci řešit nejběžnější každodenní nesnáze a dokonce jim i předcházet. Například na základě změny chování předpovědět, že člověk trpí nějakým zdravotním problémem. Zdůraznil ale, že sběr anonymních dat by měl probíhat pouze s výslovným svolením uživatelů, kteří by měli mít možnost svůj souhlas kdykoli odvolat.

Vint Cerf se obšírněji věnoval Internetu věcí (IoT). Podobně jako například představitelé Cisca, i Cerf tvrdí, že díky velmi levným rádiovým čipům se budou k Internetu připojovat další věci a senzory, které jsou dosud offline. Zmínil například LED žárovky, které lze ovládat přes Internet a jejichž cena nepřesahuje 20 dolarů. Senzory připojené k Internetu podle Cerfa dovolí efektivnější využívání energie.

Neopomněl také Google Glass, které se podle něj stanou součástí našich smyslů. Díky tomuto zařízení tak prý bude jednou možné, aby se spolu jednoduše domluvili i lidé s handicapy. Například nevidomý Němec se za použití Google Glass domluví s neslyšícím Američanem, slibuje si Cerf. Systém převede zvuk na text, přeloží jej a ve vizuální podobě promítne do brýlí. Mimochodem na Campus Party byli dva lidé s Google Glass.

Cerf se také dotkl otázky bezpečnosti a regulace Internetu. Podle něj by měl zůstat co možná nejotevřenější a nesvobodnější. Je však nutné se umět vypořádat s lidmi, kteří Internetu škodí. Musí existovat mezinárodní smlouvy, které umožní efektivně řešit případy zneužívání sítě, uvedl Cerf.

Podobně jako existují hasiči, kteří jsou k dispozici v případě požáru, aby se nerozšířil na další budovy, měly by existovat i jednotky hasící bezpečnostní „požáry“ na Internetu. Neměla by to být jen doména policie, protože ne vždy se jedná o trestný čin, prohlásil Cerf, který by byl rád, aby se pro bezdrátový přenos dat začaly využívat i frekvence nad 60 GHz.


Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Vysokorychlostní připojení do všech částí světa by podle Cerfa měly zajistit satelity. V této souvislosti zmínil projekt Google Loon či firmu O3b Networks. Došlo i na interplanetární Internet, tedy případné spojení Země s ostatními planetami.

Campus Party ale nebyla jen o známých jménech. Představila se zde řada velmi zajímavých projektů. Kdybych měl vybrat jeden za všechny, byl by to určitě projekt Zakato, za kterým stojí Antonio Victor Garcia-Serrano. Představte si Google Street View či Seznam Panorama, ale nikoliv s fotografiemi, ale s videem. Zakato je totiž služba, která nabízí 360° panoramatické video. Jak takové video vypadá, se můžete podívat zde.

Nedílnou součástí Campus Party jsou i hackatony o ceny – soutěže, které vyhlašují jednotlivé firmy, zde to byly například Microsoft či Blackberry. Právě kanadská firma nabídla 1000 liber týmu, který přijde s nejlepším nápadem na mobilní aplikaci. 

Obrovská hala plná počítačů žije jak ve dne, tak i v noci. Některé týmy programují nonstop, a tak kafe a energetické nápoje tečou proudem. K vidění tu jsou opravdu zajímavé počítačové tuningy. Monitor s honosným rámem připomínajícím obraz či počítač ve tvaru žáby nebo ryby.

BRAND24


Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

V hale létala i počítačově ovládaná vzducholoď s displejem z LED pásků. Mimochodem její majitel měl dlouho problém přesvědčit provozovatele objektu, aby mu povolil vzducholoď naplnit heliem. Majitel haly totiž argumentoval možnými bezpečnostními riziky. Ze stejného důvodu prý nebylo v hale k dispozici WiFi. Telefónica to vyřešila tím, že každému účastníkovi dala SIM kartu s datovým kreditem 500 MB a novináři měli u svých sedaček k dispozici ethernetové kabely. Majitelé MACů museli vzít za vděk WiFi hotspoty, které si vytvořili prostřednictvím svých mobilů.

Příští rok se Campus Party přesune zase o město dál. Kam se campuseros vydají, není zatím jisté, ve hře je ale i Praha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).