Hlavní navigace

Čas pro výhodný upgrade na Windows 8 se krátí

24. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za 29,99 € lze přejít na Windows 8 už jen do 31. ledna 2013. Pro ty, kteří ještě zvažují využití této akce, jsme získali odpovědi na dvě často zaznívající otázky.

Kdo zvažuje přechod na Windows 8, má již jen několik posledních dnů na cenově výhodný upgrade z Windows XP, Windows Vista a Windows 7. Již příští čtvrtek, tedy 31. ledna 2013, končí akce, v jejímž rámci Microsoft nabízí upgrade na Windows 8 Pro uživatelům tří výše zmíněných systémů za 29,99 €. Ve stejný den lze také naposledy zakoupit počítač dodaný s Windows 7 s nárokem na přechod na Windows 8 za 14,99 €.

Zeptali jsme se proto Lukáše Křováka, manažera divize Windows Client z české pobočky společnosti Microsoft, na dvě klíčové otázky, které v minulosti padaly i zde v diskusích na Lupě. Jednou z nich je, jestli lze z 32bitové varianty stávajícího systému přejít na 64bitovou variantu Windows 8. „Produktový klíč je univerzální pro obě bitové varianty. Zákazník může použít buď jednu, nebo druhou,“ uvedl Lukáš Křovák pro Lupu. 

Zároveň má právo později změnit bitovou variantu za předpokladu, že odinstaluje předchozí bitovou variantu,“ dodal Lukáš Křovák. Potřeba ovšem budou instalační DVD média, jejichž zaslání si lze objednat za příplatek. Elektronickou cestou, kdy se instalační soubory stahují z Internetu, je totiž možné přejít vždy mezi dvěma stejnými bitovými variantami. 

Druhá otázka se týká možnosti provést z takto výhodně pořízených Windows 8 downgrade na Windows 7, což zajímá především některé uživatele Windows XP, kteří by chtěli akce využít k přechodu na Windows 7. Podle Lukáše Křováka je však možný downgrade na Windows 7 Professional z Windows 8 Pro pouze v případě OEM licence nebo multilicence, nikoliv z licence pro upgrade. 

BRAND24

Microsoft již potvrdil, že navzdory pomalému prodeji systému, jak dosud prodaných 60 milionů licencí hodnotí analytici, akci prodlužovat nehodlá. Od února 2013 bude upgrade na Windows 8 Pro k dispozici za 199,99 USD a upgrade na základní Windows 8 za 119,99 USD. Uživatelé základních Windows 8 si budou moci pořídit za 99,99 USD Pro Pack, čímž povýší na Windows 8 Pro a získají Windows Media Center. 

Uživatelé Windows 8 Pro si Windows Media Center budou moci zakoupit za 9,99 USD. Jedná se o doporučené maloobchodní ceny. Skutečné ceny v obchodech se mohou lišit a samozřejmě záleží i na směnných kurzech. A ještě jeden tip na závěr: do konce ledna 2013 lze Windows Media Center pro Windows 8 získat zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).