Hlavní navigace

Česká aplikace MAIA nabízí služby pro drony a bezpilotní létání

16. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: UpVision
Za mobilní aplikací stojí tuzemská firma UpVision. Ještě letos chce vydat i profesionální verzi s hardwarovým modulem.

Česká společnost UpVision je jedna z těch, které vyrostly na pohrobku kdysi slavného Geodisu. Využila nástupu dronů a nových technologií a staví na tom služby – pro zákazníky pomocí bezpilotních strojů dělá monitoringy, mapování, focení, natáčení a podobně. Ukázkou je třeba projekt s E.ONem, který drony v Česku nasazuje na monitoring sítí vysokého napětí.

UpVision ale od začátku měl i širší ambici a chtějí sehrávat roli ve tvorbě legislativy či popularizaci celé oblasti. Firma tak lobuje třeba na ministerstvu dopravy a Úřadu pro civilní letectví.

„Podle odhadů je v současné době 80 procent provozu dronů v Česku nelegálních. To například znamená, že drony nejsou registrovány. Situaci chceme změnit. Třeba tím, že registraci u úřadu zkrátíme ze tři čtvrtě roku alespoň na tři měsíce,“ řekl pro Lupu jeden ze zakladatelů UpVision Jakub Karas. Více také v nedávném rozhovoru.

Česká aplikace MAIA pro bezpilotní létání.
Autor: UpVision

Česká aplikace MAIA pro bezpilotní létání.

V březnu do těchto snah vstupuje novinka v podobě mobilní aplikace nazvané MAIA. „Svým způsobem supluje něco, co by měl stát interaktivní formou nabídnout, tedy informace o provozu dronů v České republice, včetně leteckých prostorů všem uživatelům,“ vysvětluje Karas. „A to včetně amatérů, kteří po nákupu drona netuší, co smí a co ne.“

MAIA je prozatím k dispozici pro Android, na verzi pro iOS se pracuje. Nabízí evidenci létání, sdílení a zobrazení všech přihlášených aktivních dronů v Česku, automaticky upozorňuje na omezení ve vzdušném prostoru v místě letu či na vyhledávaném místě, dělá automatické záznamy do zápisníků letů, spravuje letové údaje, usnadňuje předletovou přípravu, upozorňuje na ostatní provoz a nabízí také aktuální informace o legislativě.

Ostré testování aplikace probíhalo během letošního února, účastnili se ho členové Aliance pro bezpilotní letecký průmysl, ve které Karas působí jako ředitel a kde se angažují i čeští Robodrone Industries.

BRAND24

MAIA je a bude ke stažení a využívání zdarma. Vedle toho se ale chystá také profesionální verze, která má mít k dispozici také hardwarový modul umístitelný na drony a další letecké přístroje. Vydání je plánováno ještě na první pololetí letošního roku.

MAIA Pro nabídne třeba záložní letovou telemetrii nezávislou na typu drona, přesnější koordinaci letu s dalšími účastníky letového prostoru, vyhledávání v případě nehody a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).