Hlavní navigace

Česká pošta v létě zprovozní první balíkomaty a chystá platby kartou

7. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Praha, Prostějov, Strakonice a České Budějovice – všude tam začne státní podnik od letních prázdnin doručovat do balíkomatů. Projekt zpozdily peripetie s veřejnou zakázkou.

Stovce poštomatů InPost, které v Česku provozuje firma IN TIME, přibude konkurence. Již brzy totiž spustí v pilotním provozu samoobslužná výdejní místa pro balíkové zásilky i Česká pošta.

Stane se tak po více než dvou a půl letech od vypsání veřejné zakázky. Pošta původně plánovala, že první balíkomaty začne rozmisťovat již na začátku roku 2013.

Přestože se státní podnik snažil vyhnout veškerým možným peripetiím a se všemi zájemci, kteří podali nabídky, projednával zadávané parametry, byl konfrontován s obvyklou praxí, která v Česku doprovází mnoho veřejných zakázek.

ÚOHS: postrach veřejných zakázek

K Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) byly postupně podány tři podněty, které se snažily zakázku napadnout. ÚOHS nakonec všechny vyhodnotil jako neodůvodněné, ale od okamžiku podání prvního z nich až po zamítnutí toho posledního uplynul rok, což spuštění balíkomatů značně zpozdilo.

Veřejná zakázka byla vypsána původně 29. srpna 2011 v jednacím řízení s uveřejněním s předpokládanou hodnotou 490 milionů Kč bez DPH. Lhůta pro podání žádostí o účast byla stanovena na 30. září 2011. Přihlásili se dva zájemci, ale 5. října Petr Hlaváček, obchodní zástupce jednoho uchazečů, estonské CLEVERON OÜ, podal proti veřejné zakázce námitky. Podnik jim vyhověl a zadávací řízení zrušil.

Nová veřejná zakázka, opět s předpokládanou hodnotou 490 milionů Kč bez DPH, byla vyhlášena 13. listopadu 2011. ČP oproti původní dokumentaci slovy svého mluvčího Iva Mravinace „redukovala některé požadavky na předložení členů realizačního týmu“. Tentokrát se přihlásilo pět zájemců: Wincor Nixdorf s.r.o., Postal Terminals CZ s.r.o., Sdružení DATASYS s.r.o., KOVAL SYSTEMS s.r.o. a Koval systems, a.s., CLEVERON OÜ, T-Systems Czech Republic a.s. Jeden z uchazečů byl po vyhodnocení nabídek vyřazen.

Za povšimnutí stojí společnost Postal Terminals CZ s.r.o. Tu v době podání přihlášky vlastnil z poloviny Petr Hlaváček a estonská CLEVERON OÜ. Jedná se o stejného člověka, který jako obchodní zástupce CLEVERON OÜ rozporoval původně vypsanou veřejnou zakázku. Hlaváček později pomáhal rozjíždět konkurenční síť poštomatů, které v současné době fungují pod značkou InPost.

Aktualizace 7.5.2014, 18:00:

Původně jsme v článku uvedli, že Petr Hlaváček v době vypsání veřejné zakázky vlastnil z poloviny společnost Postal Terminals CZ s.r.o. Ve skutečnosti byl Petr Hlaváček polovičním majitelem společnosti EasyPost s.r.o. (dnes EP Consulting s.r.o.) a nikdy nebyl spolumajitelem společnosti Postal Terminals CZ s.r.o. Nicméně této společnosti později pomáhal rozjíždět konkurenční síť poštomatů, které dnes fungují pod značkou InPost. Dnes zastává v Postal Terminals CZ s.r.o pozici country manažera. Za zavádějící informaci se Petru Hlaváčkovi a společnosti Postal Terminals CZ s.r.o omlouváme.

Když už se po zamítnutí posledního podnětu u ÚOHS (25. února 2013) zdálo, že uzavření smlouvy s vítězným uchazečem nestojí nic v cestě, začala se o zakázku zajímat policie, konkrétně Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Ten si od podniku vyžádal informace týkající se předmětné veřejné zakázky. Pošta koncem dubna 2013 požadované informace poskytla, ÚOKFK v této věci ale žádné vyšetřování nezahájil.

Pilotní provoz zahrnuje 10 balíkomatů

Smlouva s vítězem – Sdružením DATASYS s.r.o., KOVAL SYSTEMS s.r.o. a Koval systems, a.s. – byla podepsána až v říjnu 2013. Koncem téhož měsíce schválila Vláda ČR na svém zasedání zadání zakázky Automatizovaná zařízení na výdej balíkových zásilek 1 v hodnotě 39 003 000 Kč v jednacím řízení bez uveřejnění. Z této částky dosud ČP utratila necelou polovinu, a to na jednorázový nákup softwaru (dodavatel DATASYS) a pořízení 10 kusů balíkomatů (dodavatel Koval systems).

Neveřejný pilotní provoz by měl být oficiálně spuštěn na přelomu května a června. V jeho rámci bude ČP provozovat 10 balíkomatů. Většina z nich bude rozmístěna v Praze (Jindřišská – ČP, Masarykovo nádraží – Florentinum, Sofijské náměstí – ČP, Florenc – Billa, OC Štěrboholy, Ládví – ČP). Dále pak v Průhonicích (Ahold), Strakonicích (Kaufland), Prostějov (Tesco) a Českých Budějovicích.

Do balíkomatů půjde poslat zásilku v rámci služby Balík na poštu. Podnik na to upozorňuje v přehledu změn poštovních podmínek platných od 1. května.

Nově bude možno zásilky Balík Na poštu adresovat nejen na vybrané pošty, ale také do Automatizovaných balíkových center („Balíkomatů“). V souvislosti s tím se na konec bodu 1 Poštovních podmínek služby Balík Na poštu přidává věta: „Podmínky pro poskytování služby Balík Na poštu v případech, kdy je poštovní zásilka Balík Na poštu určena k dodání do Automatizovaných balíkových center („Balíkomaty“) stanoví Poštovní podmínky služby Balík Na poštu s dodáním do Balíkomatu.

E-shopy, které budou chtít službu využívat, budou muset mít s ČP uzavřenou Dohodu o podmínkách podávání poštovních zásilek Balík Na poštu s dodáním do Balíkomatu.

Podle našich informací si chce pošta službu nejdříve otestovat interně. Ve veřejném pilotním provozu by tak balíkomaty měly začít s největší pravděpodobností fungovat začátkem letních prázdnin.

Uložení na tři dny a poté další čtyři na pobočce

Balíkomaty ČP mají 140 schránek. V přepočtu na zásilky tak jeden balíkomat dokáže nahradit zhruba jedno auto s doručovatelem. Maximální rozměry pro zásilku jsou 52×65×37 cm. Pro porovnání: do poštomatů InPost se vejdou zásilky rozměrů 38×41×65 cm a do bývalých Kouzelných almar zásilky maximálních rozměrů 36×44×61 cm.

Každý balíkomat ČP bude mít vlastní PSČ. Maximální doba uložení je stanovena na tři dny. Poté bude zásilka přemístěna na ukládací poštu, kde si ji adresát bude moci vyzvednout po následující čtyři dny.

Pošta je díky své husté pobočkové síti připravena i na situace, kdy bude naplněná veškerá skladovací kapacita konkrétního balíkomatu. „Pokud zákazník zvolí při objednávce konkrétní balíkomat a ten je už zaplněný, pošta může zásilku uložit na nejbližší pobočce,“ říká Mravinac. Výhoda doručení do balíkomatu by se tím samozřejmě vytratila.

Hotovost a v budoucnu snad i karty

Zatímco poštomaty InPost akceptují pouze platební karty, balíkomaty ČP budou přijímat jen hotovost. Podpora platebních karet by do nich měla přibýt později.

„To však bude možné až v okamžiku, kdy se Pošta dohodne s karetní asociací a bankami. Jednání v tomto ohledu už trvají dlouhou dobu, ale je pravděpodobné, že k dohodě dojde,“ upřesňuje Mravinac.

Pokud k tomu opravdu dojde, bude to znamenat pro státní podnik malou revoluci. V současné době je na poštách totiž možné platit pouze kartami od ČSOB a dceřiné Poštovní spořitelny.

Pošta plánuje v letošním roce zprovoznit celkem 50 balíkomatů. Příští rok chce jejich síť rozšířit o dalších 70 až 100 kusů. Záležet bude na finančních možnostech podniku, ale také na tom, zdali se nová služba uchytí u zákazníků.

Do budoucna i možnost odeslání balíku

Zatímco v první fázi budou balíkomaty fungovat pouze jako výdejní místo balíkových zásilek, ČP se netají tím, že by do budoucna ráda umožnila jejich prostřednictvím balíkové zásilky i podávat.

BRAND24

„Podání bude mít pravděpodobně dvě varianty – buď si zákazník koupí na poště obal, který už bude obsahovat předplacenou službu (limitem bude velikost schránky, jinak v tomto případě zmizí váhová kategorie. Poslat prostě lze, co se do obalu vejde). Zaplacení služby bude možné i prostřednictvím internetu (kdy zákazník zadá potřebné údaje, vygeneruje se mu čárový kód, který si pak i s potřebnými údaji pro doručení vytiskne a nalepí na zásilku)," přibližuje Mravinac.

Výhledově by prostřednictvím balíkomatů mělo být možné dobíjet kredit do mobilních telefonů nebo platit poštovní poukázky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).