Hlavní navigace

Český TCP Cloud běží v AVG a chce hrát první světovou ligu

2. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: TCP Cloud
TCP Cloud je česká verze OpenStacku a otevřených technologií kolem. Jeden z jeho zakladatelů se nyní má stát i členem boardu v OpenContrailu.

Někteří vysoce postavení lidé v cloudové branži o nich tvrdí, že tihle kluci jsou vždy o pár měsíců napřed. Já jsem je poprvé potkal někdy na jaře loňského roku v Technologickém centru Písek. V jedné místnosti tam v punkovém stylu ohýbali technologii OpenStack. To ještě byli součástí celého půlmiliardového projektu, na který z velké části přispěla Evropská unie. Koncem loňského roku se ale stihli oddělit do samostatné společnosti a přesunout se do pražského Karlína. Vznikla tak rostoucí firma TCP Cloud.

„Udělali jsme spin-off a šli jsme do Prahy, v prvé řadě za chytrými mozky, které potřebujeme. V současné době nás je dvacet a neustále hledáme další lidi,“ říká pro Lupu v ještě nezabydlených nových kancelářích šéf TCP Cloudu Adam Skotnický. Po investorech a externích penězích ale netouží. Společnost byla v podstatě hned po vyčlenění v černých číslech.

Mezi klienty, o kterých je možné veřejně mluvit, patří třeba AVG Technologies. Pro ně Češi vybudovali interní privátní cloudy s veškerými náležitostmi kolem. Například o implementaci v AVG je občas na zdejším rybníčku možné slyšet všemožné poznámky, cloud od TCP už tam ale v produkčním nasazení běží několik měsíců a firma chce systém rozšiřovat. A někteří zákazníci si český produkt vybrali místo Red Hatu.

Takové to cloudové stavění

„Nad Red Hatem a spol. se nám daří vyhrávat i díky tomu, že děláme vše,“ navazuje technický architekt Jakub Pavlík. „Nestavíme jenom na OpenStacku, ale děláme celý balík poskládaný z různých otevřených technologií.“

TCP v podstatě dělá něco podobného, co rovněž český podnik Ultimum Technologies, o kterém jsem nedávno psal. Také vytváří vlastní distribuci otevřeného OpenStacku, pomocí které si pak zákazníci mohou stavět vlastní cloudy, virtuální prostředí, automatizaci informačních technologií a tak dále. V případě TCP se tato distribuce jmenuje Mk.20 a jak výše naznačil Pavlík, OpenStack přesahuje.

TCP Cloud na OpenStack Summitu.
Autor: TCP Cloud

TCP Cloud na OpenStack Summitu.

„Mk.20 je spíše než distribuce taková referenční architektura,“ navazuje Pavlík. Vedle samotného OpenStacku obsahuje další moduly jako třeba SaltStack pro automatizační vrstvu nebo OpenContrail pro virtualizaci sítí. TCP také dodělává další moduly typu billing, monitoring a další. Integrují rovněž OpenContrail do Docker kontejnerů. Všechny technologie spojuje to, že jsou otevřené.

TCP celou tuto pospojovanou platformu nasazuje zákazníkům s tím, že dokáže provádět specifické úpravy včetně „rebrandingu“ webového rozhraní a podobně. Vystavět lze i vnitrofiremní „App Story“. „Zákazníci při nasazování do jisté míry mohou změnit cokoliv, co chtějí. Jediné, co měnit nedoporučujeme, jsou virtuální sítě (SDN),“ říká Skotnický.

Udržet takovou skládačku pospolu v dobré kvalitě je poměrně náročná věc. Česká společnost zajišťuje školení a služby a také si sama sestavuje vlastní buildy otevřených technologií. I díky tomu tak může zákazníkům automaticky nasazovat nejnovější a otestované verze a rychle řešit problémy. Nabízí se to ve formě neustálého rozvoje platformy za předplatné. Někteří zákazníci si od TCP outsourcují také lidi.

Člen poradního sboru

TCP slibuje, že takováto nasazení dokáže realizovat ve velice krátké době, záleží na velikosti a složitosti prostředí. I velká instalace by prý po aktuálních zkušenostech neměla trvat déle než měsíc. „Zároveň se nesnažíme být zbytečně levní. OpenStack nevnímáme tak, že je to zlevnění licencí za VMware a tak to zákazníkům také vysvětlujeme,“ popisuje šéf TCP Cloudu.

Schéma TCP Cloudu.
Autor: TCP Cloud

Schéma TCP Cloudu.

Ex-písecká společnost je s prezentacemi některých svých nasazení (AVG) zvána na přednášky v rámci oficiálních OpenStack Summitů a začíná se zapisovat do povědomí komunity. Jakub Pavlík je díky SDN například oblíbenou postavou u Juniper Networks a brzy se má stát dvanáctým členem poradního sboru (advisory board) OpenContrailu. Teď tam sedí například lidé z AT&T, Workday, Mirantisu, Canonical či japonského operátora NTT.

BRAND24

Veřejný cloud TCP provozovat nechce, i když má případně k dispozici výkonnou serverovou farmu v Písku. Větším hráčům v tomto případě asi nemá příliš smysl konkurovat a díky otevřeným technologiím v rámci Mk.20 je možné provoz z vlastního privátního cloudu přesouvat na různé další veřejné cloudy typu Amazon Web Services.

V nasazování OpenStacku a spol. ale chce TCP Cloud hrát na světové úrovni a stát se globální firmou. V současné době má desítky velkých enterprise zákazníků a několik rozdělaných projektů. Řeší se například významná banka v Brazílii, globální telekomunikační hráči a v Česku je dokončen proof-of-concept u ČD Informační systémy (ČDIS) a pracuje se také na možnostech nasazení v Mall.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).