Hlavní navigace

Chcete dražit na českém Internetu?

19. 4. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Seznamme se blíže s fenoménem trvajícím od založení amerického Ebay.com. Na českých aukčních serverech sice nekoupíte tank či ponorku, zato se vám často podaří zakoupit zboží za velmi nízké ceny. Ačkoli tyto servery nejsou tak známé jako jejich americký předchůdce, není jich málo. Jsou jejich služby spolehlivé? Který web si vybrat?

Internetová aukce má oproti té klasické mnoho výhod: nemusíte se hnout z domu, vyhledávání v aukcích probíhá velmi rychle, máte možnost nechat automat přihazovat za vás, těšíte se z velké míry anonymity (což občas nebývá nejlepší, viz níže), neplatíte žádné poplatky atd. Aukční síň je samo sebou neustále v provozu, tedy vy si vybíráte čas, kdy aukce proběhne. Menší zádrhel tkví ve spolehlivosti prodejce i kupujícího při takovém obchodu. I když zákon o aukcích vztahy v této věci upravuje jasně, občas se stane, že člověk za účelem zisku nezaplatí, pošle jiné nebo dokonce žádné zboží. Někomu by také mohla vadit absence charakteristické atmosféry aukce (tj. kladívko, hostesky a napětí), proto zde uvádím link na kalendář dražeb.

Na českém Internetu figuruje šest hlavních aukčních webů, jsou to Abum.cz, Aukce.cz, Aukro.cz, I-aukce.cz, Ikup.cz a Vatera.cz. Dále se můžeme setkat s dalšími menšími dražebními stránkami (jako např. Nabidni.cz) či s aukcemi, jež jsou součástí větších webů. Až na drobné odlišnosti fungují pod stejnými pravidly.

Principy internetové aukce

Prodávat zde můžete opravdu vše od elektroniky přes filmy z dovolené na Bahamách. Aukce tohoto typu často využívají firmy k prodeji zboží, po němž už není poptávka; na Ebay.com byla v jednu dobu k prodeji i funkční ledvina, o tanku a ponorce radši více nemluvit. Podle zásad moderního trhu i na aukcích se dá prodat cokoliv a naopak i cokoliv sehnat.

Zasahovat do průběhu aukce nebo vytvářet dražby může jen registrovaný uživatel, bez registrace se dá jen dívat. Zapsáním vložíte serveru do rukou několik informací o sobě, včetně jména, e-mailu a kontaktní adresy. Správnost e-mailu se ověří během registrace, ale ostatní údaje se ověřují hůře (na Aukro.cz se můžete zapojit do systému posílání dopisů s kódem na kontaktní adresy, čímž uživatelská prestiž stoupá).

Nejnižší vyvolávací cena je jedna koruna, nejnižší příhoz také. Prodejce si může (krom zvýšení předchozích) zvolit minimální cenu, za kterou bude zboží prodejné (zná ji jen on) a nalákat tak kupující na nízkou vyvolávací cenu. Aukce probíhá od jednoho dne po dva týdny dle libosti. Některé dražby mohou mít aktivováno tlačítko „Kup teď!“ umožňující okamžitý nákup za fixní cenu. Nejvyšší nabídka samozřejmě vyhrává. Po ukončení aukce mají prodejce a kupující sedm dnů na výměnu zboží a peněz (nejčastěji je volena dobírka), zákon nedovoluje výjimky.

Systém automatického přihazování považuji za jednu z největších výhod internetové dražby. Kupující si zvolí maximální hodnotu, za kterou zboží zakoupí, a pokud je jeho nabídka překonána, tak za něj automat přihodí minimum navrch, a tak to dělá až do chvíle, kdy aukce dosáhne zvoleného maxima.

Problémy

Velká anonymita na těchto typech stránek umožňuje prodejcům překročit hranice vší morálky, na trh se tak dostávají i věci, které svým charakterem uráží běžného člověka. Svobodný Internet je však svobodný Internet, a pokud chceme, aby takový zůstal, tak se přes to musíme přenést. Samo sebou drogy a jiné nelegální věci tady prodávat nelze.

Občas se vám může stát, že narazíte na ziskuchtivou osobu, která vám buď nezaplatí, nebo nepošle dané zboží (dojde vám jiné či žádné). Proti takovým lidem se brání těžko, v nápovědách webů doporučují ověřit, zda se zásilka nezpozdila, kontaktovat Policii ČR a aukční web, aby uživatele vyškrtl. Bohužel vám většinou tato opatření škodu nenahradí. Doporučuji volit předání osobně, což sice často nejde, ale zaručuje to celý obchod. Jinak se můžete o účastníkovi transakce dozvědět více z komentářů jiných uživatelů.

Spotřebitel 16. května 2004:

„Na serveru aukce.cz jsem vydražil fotoaparát canon eos50e. Po několika e-mailech jsme se s prodávajícím domluvili na tom, že mi ho pošle dobírkou. Dobírka opravdu přišla, ale nebyl v ní mnou vydražený foťák, ale nějaký krám z tržnice za 50 Kč. Je nějaká možnost dostat zpět peníze? Adresa toho člověka je asi falešná a peníze za dobírku má poslány na nějaký účet…“

Aukce jsou omezeny na přesný čas (řízený atomovými hodinami), a tak se objevují lidé se sklony přihodit minimum v posledních vteřinách, a tak zboží získat. Vážný zájemce by měl proto setrvávat v posledních minutách u PC a trpělivě refreshovat. Jednoduše řečeno, pokud něco chcete, musíte mít oči na stopkách a celou tu „obchodnickou řež“ pozorovat.

Profesionální uživatel

Pokud vám nestačí základní služby, musíte si připlatit. Zato se vám dostane rozličných výhod od zvýšení prestiže speciálním označením (ikonka) přes tučné zvýraznění vašich dražeb až po vyšší místo na pořadníku aukcí. Často bývá uzavírána smlouva, takže se připravte na delší proces.

Tipy C

Rozdíly mezi weby

Čtením různých komentářů od uživatelů a pohledem na několik anket jsem došel k následujícím závěrům. Aukce.cz profitují zejména z výhodné domény, dražby zde bývají nebezpečné a systém komentářů není prý tak dobrý jako např. na Aukro.cz, navíc se traduje, že správci nereagují na e-maily, stížnosti apod. Aukro.cz naopak získává díky rozličným formám záruky před „zlými“ lidmi. Krom propracovaného systému komentářů umožňuje také výše zmíněné ověření adresy pomocí dopisu s kódem. Uživatele, který toto učinil, poznáte podle ikonek v jeho popisu. U každého uživatele se objevují značky určující počet úspěšných transakcí, u nováčků trojlístek.

Všechny další weby jsou malé, tedy se na nich draží hůře, ale také na nich naleznete něco dobrého. Vatera.cz například nabízí zajímavou službu, která ošetřuje problém „řeží“ před koncem aukce (limit se zvýší o 30 min a zájemcům je posláno upozornění). Na Abum.cz se zaregistrujete přímo na aukci, získáte 20 korun za získání dalších uživatelů a máte 45 dní profi služeb zdarma. I-aukce.cz nabízí zjednodušenou registraci. Na Ikup.cz zas naleznete velice luxusní zboží, za vložení dražby se ale bohužel platí.

Považujete internetovou aukci za dostatečně bezpečnou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).