Hlavní navigace

Čína za výpadkem YouTube nebyla, částečně však blokuje mobilní Google

30. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nedávný cca hodinový výpadek videoportálu YouTube nebyl způsoben žádným nekalým způsobem. Google uťal divoké spekulace a v tiskovém prohlášení vysvětlit, že za problémem s dostupností byly „jen“ technické obtíže, které se podařilo jeho lidem vyřešit. Některá média spekulovala, že by za výpadkem mohl by útok Číny nebo sympatizantů tamního komunistického režimu. Výpadek videoportálu YouTube totiž nastal jen několik dní poté, co se Google rozhodl své vyhledávací služby kvůli čínské cenzuře…

Nedávný cca hodinový výpadek videoportálu YouTube nebyl způsoben žádným nekalým způsobem. Google uťal divoké spekulace a v tiskovém prohlášení vysvětlit, že za problémem s dostupností byly „jen“ technické obtíže, které se podařilo jeho lidem vyřešit. Některá média spekulovala, že by za výpadkem mohl by útok Číny nebo sympatizantů tamního komunistického režimu. Výpadek videoportálu YouTube totiž nastal jen několik dní poté, co se Google rozhodl své vyhledávací služby kvůli čínské cenzuře přesunout do Hongkongu, kde uživatelům příchozím z Číny nabízí necenzurované výsledky vyhledávání.

Google hned přiznal, že jej čínské úřady mohou začít kdykoliv blokovat. Dosud je z dřívějška blokován právě videoportál YouTube, publikační služba Google Sites a blogovací server Blogger.com. K částečné blokaci dochází i u dalších služeb a nově je mezi nimi od víkendu i rodina mobilních služeb Googlu. To je zajímavé hlavně v kontextu se zprávami o tlaku čínských úřadů na tamní firmy z mobilního průmyslu. Čína údajně chce, aby ukončily spolupráci s Googlem, který má dlouhodobě o mobilní segment trhu značný zájem. (CNN.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).