Hlavní navigace

Čína reaguje na přesun vyhledávače Google do Hongkongu

24. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zdá se, že Čína dlouho nepřemýšlela, jak se postavit ke skutečnosti, že Google kvůli cenzuře přesunul svůj vyhledávač ve zjednodušené čínštině do Hongkongu. Pro čínské uživatele to podle posledních zpráv neznamená plný přístup k necenzurovaným výsledkům vyhledávání. Čína zatím hongkongskou mutaci vyhledávače Google neblokuje všeobecně, ale problémy s přístupem z čínského území jsou hlášeny při zadání některých vyhledávacích dotazů a na pro komunistické zřízení citlivé stránky se nelze z…

Zdá se, že Čína dlouho nepřemýšlela, jak se postavit ke skutečnosti, že Google kvůli cenzuře přesunul svůj vyhledávač ve zjednodušené čínštině do Hongkongu. Pro čínské uživatele to podle posledních zpráv neznamená plný přístup k necenzurovaným výsledkům vyhledávání. Čína zatím hongkongskou mutaci vyhledávače Google neblokuje všeobecně, ale problémy s přístupem z čínského území jsou hlášeny při zadání některých vyhledávacích dotazů a na pro komunistické zřízení citlivé stránky se nelze z výsledků vyhledávání dostat, protože jsou už z dřívějška blokovány.

Provládní tisk obvinil Google ze spiknutí a spolupráce s americkými tajnými službami. Vynořily se i informace, že čínské úřady vyvíjejí tlak na místní partnery Googlu. Ti již dříve byli upozornění, že se mají připravit na možný (nucený) odchod Googlu z Číny. Nyní má být dle informací amerického tisku pod tlakem mobilní operátor China Mobile, aby zrušil dohodu s Googlem, který zajišťuje vyhledávání pro uživatele jeho mobilního portálu. (The Register)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).