Hlavní navigace

Cloudová úložiště pro vaše zálohy: račte si vybrat

11. 4. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Zdá se, že Google Drive zatím zůstává jen zbožným přáním uživatelů. Pojďme se tedy podívat, jaké jiné cloudové služby lze použít ke skladování dat online anebo online synchronizaci dat mezi počítači.

DropBox: notoricky známý cloud

DropBox je zřejmě nejznámější služba kombinující synchronizaci dat mezi počítači a jejich zálohu do cloudového úložiště. O vše potřebné se stará jednoduchá obslužná aplikace, která je k dispozici pro Windows, Linux i Mac. My se zaměříme na tu pro Windows coby aplikaci pro majoritní systém. Pokud ještě nemá uživatel založený svůj účet, aplikace jej k tomu po dokončení jednoduché instalace navede.

V případě služby DropBox se vše točí kolem její speciální složky, která se pod Windows standardně instaluje mezi osobní složky uživatele. Umístění složky je ovšem změnit jak při prvotní konfiguraci během instalace, tak dodatečně v jednoduché obslužné aplikaci. Není tedy problém přemístit si složku kamkoliv v rámci daného počítače a jeho úložných zařízení.



Standardně to chodí tak, že veškerý obsah složky DropBox je kopírován do internetového úložiště služby a z něj synchronizován na další počítače, kde má uživatel DropBox nainstalován a propojen se svým účtem u služby. Složka DropBox může obsahovat libovolný počet dílčích adresářů. Synchronizovány nemusí být nutně všechny obsažené podsložky. Vybrané lze z procesu synchronizace vyloučit v obslužné aplikaci.

Proces přenosu dat z a do internetového úložiště je možné omezit tak, aby činnost aplikace DropBox neomezovala možnosti využití Internetu při další práci uživatele na počítači. V obslužné aplikaci lze tedy nastavit zvlášť rychlostní omezení pro stahování dat z úložiště a odesílání dat do úložiště, což je rozumné řešení, když si vezmeme, že nejen na českém trhu převládají internetové přípojky s asymetrickou rychlostí.

Přidělená kapacita pro neplatící uživatele činí 2 GB. Pro náročnější uživatele služba nabízí dva placené programy. Za 19,99 $ měsíčně nebo 99 $ ročně je možné využít úložiště o kapacitě až 50 GB. Dále pak za 19,99 $ měsíčně nebo 199 $ ročně lze získat úložiště o kapacitě 100 GB. Mimo tyto základní programy je provozovatel schopen nabídnout své služby i pro potřeby zákazníků, kteří potřebují třeba i 1 TB a více.

DropBox disponuje intuitivním webovým rozhraním. Po přihlášení lze získat přístup do online úložiště skrze webový prohlížeč z libovolného počítače připojeného k Internetu. je možné využít jej jak pro nahrávání nových souborů do úložiště, tak pro stahování dat z úložiště. Oboje aniž by bylo nutné instalovat jakýkoliv software.

Ve webovém rozhraní lze také sledovat historii synchronizace mezi jednotlivými počítači a hlavně také nastavit sdílení uložených dat s dalšími uživateli. Z bezpečnostních důvodů je nutné sdílení potvrdit kliknutím na odkaz, který přijde na e-mail zadaný při registraci. Sdílet lze nově založenou podsložku nebo některou z těch jich existujících. Uživatelé je možné ke sdílení přizvat pozvánkou poslanou na jejich e-mailovou adresu.

DropBox se neomezuje jen na spolupráci s osobními počítači. Disponuje také nativními aplikacemi pro iPhone/iPad, Android a BlackBerry. Díky nim lze k datům z internetového úložiště přistupovat i na cestách přímo z mobilu či tabletu. Vybraná data je možné uložit do zařízení pro offline přístup k nim i bez aktuálního přístupu na internet. Ze zařízení lze pak zase naopak do úložiště jednoduše nahrávat pořízené fotky.

SkyDrive: webově orientované úložiště

Služba celým jménem zvaná Windows Live SkyDrive od společnosti Microsoft rovněž patří k tomu známějšímu, co se mezi cloudovými úložišti pro osobní využití momentálně nabízí. V tomto případě nejde primárně o službu pro synchronizaci dat, ale o multifunkční úložiště obsluhovatelné momentálně zejména přes webové rozhraní z libovolného počítače s přístupem na Internet.

Pro využití služby je nutný účet Windows Live ID. Po přihlášení je zdarma k dispozici úložný prostor o luxusní kapacitě 25 GB, ovšem s tím, že kapacitu momentálně nelze navýšit ani za příplatek a velikost jednoho souboru je omezena na 100 MB. Pokud by uživatel potřeboval uložit objemnější soubor, lze si maximálně vypomoci rozdělením souboru na menší části komprimačním programem či správcem souborů.

V rámci přiděleného prostoru si uživatel může zakládat libovolný počet dílčích složek a nahrávat do nich své soubory. Oficiální klient pro nahrávání dat chybí. Nicméně třeba program Windows Live Movie Maker sem umí ukládat videa a program Windows Live Photo Gallery zase zvládá nahrávání fotek. Dokumenty, tabulky či prezentace sem pak umí ukládat kancelářská sada Office 2010. Dále je možné nahrávání souborů přímo přes webový prohlížeč.



Pokud si uživatel vytvoří složku výhradně s fotografiemi, může ji veřejně publikovat jako webovou fotogalerie. Další složky lze sdílet dle potřeby. Ke sdílení vybrané složky lze další uživatele přizvat e-mailem. Sdílení je možné omezit jen na prohlížení, takže ostatní uživatelé nemohou pozměňovat sdílený obsah. Dále je tu možnost zcela veřejného sdílení, kdy se ke sdílenému obsahu může dostat každý uživatel Internetu bez omezení. Opět je ale možné sdílená data zamknout jen pro prohlížení.

Přidanou hodnotou Windows Live SkyDrive je naroubování na webově orientovanou sadu Office Web Apps, pro kterou slouží Windows Live SkyDrive jako úložiště. Zároveň ale lze s odlehčenou webovou verzí aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote upravovat dokumenty, tabulky, prezentace či poznámky, které si do úložiště uživatel nahraje ze svého počítače.

Zamrzí, že Windows Live SkyDrive momentálně oficiálně přímo nespolupracuje alespoň s Windows (když už nikoliv s alternativními platformami). To se změní až na podzim s příchodem nové verze systému Microsoftu. Prozatím si lze vypomoci alespoň neoficiálním nástrojem SDExplorer, který umožní přístup k úložišti přímo z Průzkumníka.

Microsoft ke službě Windows Live SkyDrive nabízí aplikace pro iPhone a mobilní telefony s jeho systémem Windows Phone. Díky nim lze prohlížet data uložená ve Windows Live SkyDrive a rovnou sem nahrávat fotky a videa pořízená mobilním telefonem. Na ostatní platformy je pamatováno jen mobilní verzí webového rozhraní služby.

Mesh: synchronizace pro nejnovější Windows

Zastavme se ještě u jedné služby Microsoftu, kterou je Windows Live Mesh mající blízko ke službě DropBox. V tomto případě se totiž opět jedná o službu pro ukládání dat do internetového úložiště a jejich následnou synchronizaci mezi různými počítači, kde má uživatel službu Windows Live Mesh nainstalovanou a je přihlášen pod svým Windows Live ID.

Windows Live Mesh je součástí balíčku Windows Live Essentials. Podporuje pouze Windows ve dvou posledních verzích. Značné části současných uživatelů osobních počítačů jsou tak její služby zapovězeny. Windows Live Mesh nabízí zdarma internetové úložiště o kapacitě 5 GB, čímž sice překonává DropBox, ale kamenem úrazu je fakt, že kapacitu úložiště momentálně nelze navýšit ani za poplatek.

Po instalaci klientské aplikace služby Windows Live Mesh si uživatel může ze svého počítače vybrat libovolnou složku k synchronizaci. Momentálně je možné nastavit přímou synchronizaci mezi počítači bez kopírování do internetového úložiště, ale Microsoft se chystá brzy tuto funkci zrušit. Kromě vybrané složky je možné synchronizovat oblíbené položky z prohlížeče Internet Explorer a také vybraná data z kancelářské sady Office (styly, šablony, vlastní slovníky).



Synchronizovanou složku lze sdílet prostřednictvím Internetu až s devíti dalšími uživateli, kteří mohou přidávat, upravovat a mazat sdílený obsah. Sdílení tedy nelze omezit jen na prohlížení obsahu bez možnosti provádění změn.

K obsahu internetového úložiště se soubory k synchronizaci lze přistupovat také prostřednictvím webového rozhraní v rámci profilu Windows Live ID. Odsud lze jednotlivé soubory stahovat i na počítači, kde není Windows Live Mesh nainstalován. Zároveň je možno sledovat stav synchronizace na jednotlivých počítačích, kde byla nastavena.

Box: blízký přítel Google Docs

Další službou, u které se zastavíme, je rovněž ne neznámý Box, který si dělá zálusk na klienty z oblasti řadových uživatelů, malých a středních firem i největších typů organizací. Rozsah a ceny služeb pro jednotlivé cílové skupiny se natolik liší, takže abychom se vyhnuli zmatkům, zaměříme se na nabídku orientovanou na koncové uživatele resp. pro osobní použití.

Box je klasické internetové úložiště. Zdarma lze získat do začátku 5 GB. Kapacitu je možné navýšit takto: 25 GB za 9,99 $ měsíčně nebo 50 GB za 19,99 $ měsíčně. Omezena je velikost jednoho souboru. Neplatící uživatelé se musí spokojit s limitem 25 MB na soubor. Platící uživatelé mohou počítat s podstatně benevolentnějším limitem 1 GB na soubor. 

Verze pro osobní použití počítá, že jedno úložiště bude plně obsluhovat jediný uživatel.  Z osobního počítače lze k datům jednoduše přistupovat primárně z webového uživatelského rozhraní, takže stačí webový prohlížeč a připojení k internetu.



Soubory lze do úložiště jednoduše nahrávat přímo z webového prohlížeče, ale je také možné vytvářet nové soubory přímo online. Box totiž spolupracuje s webově orientovanou kancelářskou sadou Google Docs, takže si jejím prostřednictvím snadno může uživatel připravovat dokumenty, tabulky či prezentace. Ty nahrané z pevného disku lze pak zase přes Google Docs prohlížet.

V rámci svého přiděleného prostoru je možné vytvářet dílčí složky. Může jít o soukromé složky pro vlastní potřebu nebo o složky sdílené. V základní verzi jsou dvě možnosti sdílení. Buď lze složku sdílet pouze k prohlížení, nebo plně, kdy ostatní uživatelé přizvaní ke sdílení smí data upravovat a mazat. 

K dispozici je celá řada aplikací včetně klientské aplikace pro přístup k datům z platforem Windows a Mac. Box také může spolupracovat s kancelářskou sadou Office na ukládání dat do cloudu. Dále jsou k dispozici obslužné aplikace pro iPhone/iPad, Android a BlackBerry umožňující prohlížení a sdílení dat, nahrávání dat nových, stahování dat do zařízení či spravovat sdílení složek.

Stručně ještě zmiňme, co navíc získají uživatelé, kteří se rozhodnou pro business variantu za 15 $ měsíčně s možností dvoutýdenního zkoušení zdarma. Co navíc tedy dostanou? Tak například úložiště o kapacitě 1000 GB až pro tři uživatele, 2GB limit na jeden soubor, sdílení chráněné heslem, synchronizování souborů mezi úložištěm a počítačem, podporu Google Apps a další.

OpenDrive Drive: váš internetový disk

Nyní se již dostáváme ke službám, které nejsou v našich zeměpisných šířkách a délkách až tak dobře známé. Začněme službou OpenDrive Drive, což je další klasické internetové úložiště. K dispozici je obslužná aplikace pro Windows a Mac OS X. My se opět zaměříme na majoritní platformu. Po jednoduché instalaci bezplatné aplikace je nutné restartovat počítač.

Po opětovném přihlášení k Windows uživatel nalezne v okně Počítač (Tento počítač) ve skupině úložišť Jiné položku OpenDrive. Při prvním poklepání na ni se otevře okno pro přihlášení, z něhož si lze založit uživatelský účet. Po jednoduché registraci je možné přihlásit se. Nastavit lze automatické přihlašování, kdy příště se již není nutné zdržovat s manuálním přihlašovacím procesem.

Po úspěšném přihlášení získá uživatel přímo z Průzkumníka přístup do internetového úložiště podobně jednoduše, jako kdyby přistupoval k datům na flash disku. Hladkost využití úložiště je samozřejmě ovlivněna možnostmi internetové konektivity na daném počítači.



Základní registrací je získáno úložiště o kapacitě 5 GB. Za příplatek lze jít výš a to podle tohoto klíče: 100 GB za 5 $ měsíčně nebo 50 $ ročně, 500 GB za 15 $ měsíčně nebo 150 $ ročně a v neposlední řadě úctyhodný 1 TB za 25 $ měsíčně nebo 250 $ ročně. My se nyní zaměříme na základní bezplatnou variantu Basic a nejlevnější verzi Home určenou pro řadové uživatele zejména z domácností.

Pro uživatele varianty Basic platí limit 100 MB na jeden soubor, pro platící uživatele varianty Home je to 1 GB. Služba omezuje datový provoz. Neplatící uživatelé mohou denně přenést data o celkovém objemu pouze 1 GB. Ti platící alespoň minimální poplatek mají limit pětadvacetkrát vyšší. Bezplatná varianta na rozdíl od všech placených omezuje maximální přenosovou rychlost při jakékoliv komunikaci na 200 kbit/s a do nahrávaných fotek a obrázků vkládá vodoznak.

V bezplatné verzi může jedno úložiště používat pouze jeden uživatel, ovšem na neomezeném množství počítačů. U placené varianty Home to druhé platí také a navíc úložiště mohou používat až tři různí uživatelé. Dále placená varianta Home přináší zabezpečení přenosu dat prostřednictvím SSL, jehož absenci v bezplatné základní verzi lze považovat za kritický nedostatek.

Varianta Home dále nabízí klasickou synchronizaci složek a souborů mezi počítačem a internetovým úložištěm a redundantní zálohu dat na serverech služby. Co získají uživatelé, kteří si připlatí ještě více? Kromě zmíněné vyšší kapacity pak také větší limit na jeden soubor (3 GB, resp. 5 GB), větší limit denního provozu (100 GB, resp. 250 GB), přístup pro více uživatelů (5, resp. 7) a archivování různých verzí nahraných souborů. K nejvyšší variantě je jako k jediné poskytována online podpora ze strany provozovatele služby.

OpenDrive Drive je první službou v našem přehledu, u které chybí možnost přístupu přes webové rozhraní, což může být za určitých okolností citelný nedostatek (uživatelé bažící po online úložišti s webovým přístupem mohou sáhnout po sesterské službě OpenDrive Web). Potěší aplikace pro iPhone umožňující prohlížení souborů, přehrávání těch multimediálních a nahrávání nových, tedy třeba fotek a videa pořízeného mobilem.

SugarSync: synchronizace pro náročnější

Další naší zastávkou je služba SugarSync. Jak již název napovídá, jedná se o synchronizační službu podobnou konkurenčnímu produktu Windows Live Mesh. Po stažení a jednoduché instalaci obslužné aplikace dostupné pro Windows i Mac se lze rovnou bezplatně zaregistrovat a získat tak internetové úložiště o kapacitě 5 GB.

Na rozdíl od služby Windows Live Mesh je zde možné navýšení kapacity úložiště využívaného k synchronizaci dat, čímž se fakticky zvyšuje objem dat, který je možné synchronizovat. Takže 30 GB získáte za 4,99 $ měsíčně nebo 49,99 $ ročně, 60 GB za 9,99 $ měsíčně nebo 99,99 $ ročně, 100 GB za 14,99 $ měsíčně nebo 149,99 $ ročně a 250 GB za 25,99 $ měsíčně nebo 249 $ ročně.

Synchronizovat můžete libovolnou složku ze svého počítače. Dokonce lze najednou synchronizovat i více složek současně, což je oproti konkurenci zajímavá výhoda. Rychlost odesílání dat z počítače lze omezit, aby například během synchronizace bylo možné ještě bez problémů volat přes Skype a podobně.

Data odeslaná do úložiště se z něj následně synchronizují s dalšími počítači, kde je aplikace SugarSync nainstalována a uživatel přihlášen pod stejným účtem. K datům v úložišti lze také přistupovat po přihlášení přes webové rozhraní z libovolného počítače s přístupem na Internet. Při prvním přihlášení je nutné potvrdit pravost e-mailové adresy kliknutím na kontrolní odkaz v zaslaném e-mailu.



Po ověření identity může uživatel ve webovém rozhraní po odklinkání nabídek na navýšení kapacity plně spravovat všechny soubory uložené v úložišti pro synchronizaci s jednotlivými počítači zapojenými do synchronizačního procesu. Lze odsud soubory stahovat, kopírovat, přejmenovávat, mazat či přesouvat v rámci úložiště. Zajímavostí je přístup k různým verzím souborů. Uchovává se jich maximálně pět.

Webové rozhraní poskytuje také přístup do archivu, kam lze uložit soubory k záloze v cloudovém prostředí, aniž by se momentálně měly synchronizovat mezi jednotlivými počítači. Archiv sdílí prostor se zbytkem úložiště. Dále je může publikovat vybrané soubory tak, aby k nim měl přístup libovolný uživatel internetu. K dispozici je i klasické sdílení vybraného okruhu dat se zvolenými uživateli.

Složky s fotkami lze podobně jako v případě služby Windows Live SkyDrive sdílet jako webové fotoalbum. Sdílet lze ale i složky s ostatními typy souborů jako jsou třeba dokumenty. Sdílení je možné omezit na pouhé nahlížení bez možnosti úprav. Přístup ke sdíleným datům může uživatel ochránit heslem. Pozvat další uživatele ke sdílení lze e-mailem nebo je možné vygenerovat odkaz a ten poté zaslat jinou cestou.

BRAND24

Mezi bonusové funkce dostupné i neplatícím uživatelům lze zahrnout sdílení fotek na Facebooku, rychlý online přesun fotek z mobilu do počítače či streamování hudby z úložiště do mobilního zařízení. SugarSync disponuje obslužnými aplikacemi pro trojici zařízení iPhone, iPad a iPod Touch, komunikátory BlackBerry a dále zařízeními se systémy Android, Symbian a Windows Mobile (nikoliv Windows Phone).

Několik slov závěrem

To jsou všechny služby, které jsme se tentokrát rozhodli vám představit. Nechť si každý vybere, která služba mu vyhovuje více a jestli je ochoten u některé si zřídit placený účet. Určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti, takže pokud znáte nějakou další zajímavou službu, můžete se o ní zmínit v diskusi. A pokud se jednoho krásného dne zjeví onen bájný Google Drive, určitě se mu na Lupě pořádně podíváme na zoubek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).