Hlavní navigace

Co je to Internet?

30. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdyby se tato hloupá otázka nevyskytla na Slashdotu, asi bych si ji nepoložil. Vždyť je to přece úplně jasné. Internet je, je, je...? Takže co vlastně?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Může za to uživatel Cliff, který ve čtvrtek na serveru Slashdot vydal otázku: Co je to Internet? Otázku, která může na první pohled vypadat jako absolutně hloupá. Když pomineme přihlouplost jistého amerického senátora, který jej definuje jako skupinu trubek (citováno z výše uvedeného přípěvku), dá se najít celá řada definic. Nějaké má Google, další Wikipedie, a spoustu dalších bychom našli… kde jinde než na Internetu.

Tyto definice nazývají věci pravými jmény, protokoly, technickými názvy. Popisují historii vtipného grantu od Arpy, přechod na TCP/IP a postupné zasíťování světa. Určitě jsou správně. Nicméně mají jeden háček (a Cliff má, myslím, pravdu, když na něj upozorňuje). Všechny jsou technické.

To všechno není nic jiného než komplikovaná a korektní verze trubkové představy přihlouplého zákonodárce v USA. Internet přece dávno není jen shluk spojených počítačů. To podstatné je jeho obsah. Nesmírně různorodý, každý okamžik se měnící. A také fakt, že se jedná o médium, jež v historii lidstva nemá obdoby. Je zřejmé, že „trubky” postihují jeden z jeho aspektů, ale ani člověka není možné definovat jako pět litrů krve a hromádku orgánů.

BRAND24

Zjistil jsem, že otázku, co je to Internet, když nepočítáme technickou definici, bych si sám nepoložil, a dokonce jsem se jí nějakou dobu vyhýbal. Můj popis Internetu v textu pro studenty netechnického oboru je tak technický, že se mi z něj kroutí páteř. Jenže jak vymyslet jiný, který bude zahrnovat nejen technický aspekt, díky kterému síť funguje, ale také to, co se v ní nachází, co jí protéká? Co tvoří její skutečnou podstatu?

Otázku nechám otevřenou. Ještě dříve, než mne v diskuzi pod tímto textem pošlete na místa, kam neodchází nikdo rád, se ale zkuste zamyslet. Napadne-li vás způsob, jak snadno a laicky srozumitelným způsobem definovat Internet tak, aby do definice byla zahrnuta nejen jeho technická stránka, ale hlavně aby byl zohledněn fakt, že se jedná o fenomén, zkuste ji sem napsat místo nadávek, že se zabývám prkotinami. Ona ta otázka totiž prkotinou není. Ani náhodou.

Přemýšleli jste někdy, co je to Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).