Hlavní navigace

Co nabízejí zpravodajské weby pro minority?

13. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Známé zpravodajské zdroje neposkytují dostatek informací pro nejrůznější menšiny, naštěstí existují velmi úzce zaměřené zpravodajské zdroje. Ty přinášejí informace národnostním menšinám, homosexuálům nebo seniorům.

O nejčtenějších a známých zpravodajských portálech se píše velmi často, existují ovšem i další, nemainstreamová internetová zpravodajská média, která si berou za cíl informovat užší cílové skupiny, jako jsou například Romové a cizinci žijící v Česku, homosexuálové nebo senioři. Tyto zdroje jsou mimo zájem většiny, ovšem pro své čtenáře mají velký význam, přinášejí jim informace, které se do zpravodajství velkých webů nedostanou.

Romové

Internetové informační zdroje pro Romy jsou často podporovány vládou, konkrétně Radou vlády pro národnostní menšiny. Asi nejzajímavějším projektem je portál Romea.cz. Jedná se o plnohodnotný zpravodajský server, který přináší široké spektrum aktualit o Romech a pro Romy. Kromě klasického zpravodajství mohou uživatelé poslouchat rádio nebo podcasty, dokonce je možné sledovat romskou internetovou televizi. Co se týče šíře obsahu a množství rubrik, lze portál srovnávat s těmi nejúspěšnějšími hráči mainstreamového zpravodajství. Zajímavým podprojektem je web skola.romea.cz, nabízející například pohled do historie Romů, informace o význačných osobnostech nebo minikurz romštiny. Stránky samozřejmě fungují nejenom v češtině, ale i v romštině a v angličtině.

romea.cz

Server Romové v České republice je obsahově chudší a psaný také anglicky, německy a francouzsky. Informace nejsou aktualizovány na denní bázi, týkají se hlavně kulturních událostí a romských akcí. Tento server je součástí projektu rozhlasového vysílání pro Romy, které znají posluchači veřejnoprávního Českého rozhlasu pod jménem O Roma Vakeren, čili česky Romové hovoří.

Server Dženo funguje spíše jako agregátor zpráv týkajících se Romů z ostatních médií, nicméně obsahuje velké množství informací o Romech, kulturních a hudebních akcích, zpravodajství, rozhovory s romskými osobnostmi, analýzy a komentáře k romským otázkám.

Ukrajinci

Fórum Ukrajinců ČR provozuje portál Ukraine.cz, většina textů je v ukrajinštině, některé materiály jsou k dispozici i v češtině. Tento portál má za úkol informovat místní ukrajinskou menšinu o dění v komunitě. České texty jsou přidávány nepravidelně, lepší je to s originálním zpravodajstvím. Web Ukrajinci.cz je elektronickou mutací časopisu Porohy a přináší spíše nezpravodajské informace pro ukrajinskou komunitu a její české příznivce. Novinky se týkají akcí a zájezdů organizovaných Ukrajinskou iniciativou v ČR. Julia Kločková z Velvyslanectví Ukrajiny v ČR upozorňuje také na web Ukrajinský žurnál, který ovšem nelze považovat za plnohodnotné internetové médium.

Slováci

Ivan Tichý z Velvyslanectví Slovenské republiky jako hlavní zdroj informací pro Slováky žijící v Česku uvádí portál Slovak.cz, patřící pod křídla Obce Slováků v ČR. Z portálu je možné dostat se na zpravodajství mainstreamových slovenských médií, samozřejmostí je monitoring zpráv z českých médií týkajících se Slováků nebo Slovenska. Jelikož jazyková bariéra, která činí potíže ostatním cizincům žijícím v Česku, zde nefunguje, tento fakt se projevuje i v počtu internetových zdrojů pro Slováky. Většina z nich je schopná číst české servery a na nich vyhledávat informace, které je zajímají.

Poláci

Polský klub v Praze sdružuje polskou menšinu a na webu informuje hlavně o krajanských setkáních a dalších akcích. Podobnou organizací je Kongres Poláků v ČR, i na webu tohoto sdružení ale chybí aktuální zpravodajství pro polskou menšinu, ať už v češtině nebo v polštině. Zajímavostí je blog Poláci v Praze, který je možná obsahově bohatší než weby krajanských spolků.

Obecně platí, že kromě romských zpravodajských webů žádné menšiny pravděpodobně neprahnou po informacích z Česka v rodném jazyce. A nebo si je vyhledávají jinde, například na svých národních zpravodajských serverech.

Homosexuálové

Populárním zdrojem informací pro homosexuály je server Gay.iniciativa­.cz, který zaštiťuje politicky aktivní zastánce práv homosexuálů a lesbiček Jiří Hromada. Tento server slouží nejenom jako zdroj informací, ale také jako rozcestník na další weby s podobnou tématikou. Jejich seznam i se stručnými popisy je možné najít zde – seznam. Informačních a zpravodajských zdrojů pro homosexuály je dost, tato komunita je na Internetu velmi aktivní a většina projektů vzniká amatérsky a bez podpory státních orgánů.

iniciativa.cz

Věřící

Mezi menšiny jsem si dovolil zařadit i věřící, a to hlavně z toho důvodu, že této skupině obyvatel nemusí informace z velkých zpravodajských portálů vyhovovat a stačit. Poměrně známý je portál Víra.cz, bohatý na informace i zpravodajství pro věřící. Odsud se může návštěvník dostat k dalším zdrojům, které by jinak pozornosti „běžného“ čtenáře unikly. Mnohé z odkazovaných zdrojů patří do stejné skupiny jako kmenový web Víra.cz a specializují se na určitá témata podrobněji. Oficiální stránky Katolické církve v ČR přinášejí každý den novinky týkající se striktně církevních událostí.

Informačních zdrojů nejen o katolické církvi je na českém Internetu podle mého soudu dostatek a jejich kvalita je velmi dobrá. Věřící mají v případě zájmu k dispozici dost pravidelně aktualizovaných zpravodajských zdrojů. Mezi zajímavé projekty je možné zařadit například web Arcibiskupství pražského s aktuálními informacemi pro věřící v Praze, nebo stránky Kardinála Vlka, často aktualizované a přinášející názory na dění ve společnosti.

BRAND24

vira.cz

Závěrem

Každá z minorit má k dospozici nejen standardní „většinové“ zpravodajství, ale i informace na míru, tedy ty, které nejsou pro ostatní zajímavé. Z toho důvodu se minoritním zpravodajstvím nezabývají velké zpravodajské weby, jejich cílem je přinášet novinky pro každého. Informace pro Romy nebo Ukrajince velcí hráči na českém zpravodajském trhu přenechají specializovaným webům, které velmi často koncipují své zpravodajství jako agregované články z mainstreamových médií, samozřejmě se musejí týkat té správné problematiky. Z výběru zpravodajství na zpravodajských stránkách pro minoritní skupiny je zřejmé, že jednotlivé tématiky se v internetových médií často objevují, jsou ale většinou součástí domácího nebo zahraničního zpravodajství, speciální rubriky chybí.

Z velkých portálů se problematikou minorit zabývá hlavně web Českého rozhlasu, Romové mohou využívat aktualit navázaných na obsah rozhlasového pořadu O Roma Vakeren, o kterém najdete zmínku výše. I když portály pro minority nemají vlastní redaktory, jejich přínosem je editorská funkce výběru důležitých událostí a jejich popisů na nejčtenějších internetových portálech.

Hledáte někdy na Internetu informace o některé minoritě? A našli jste?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).