Hlavní navigace

Co všechno se můžeme dozvědět na Facebooku?

12. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Třeba že je bývalý kolega nevěrný své ženě, že se obchodní partnerka ráda fotí v prádle a že dost známých holduje lehkým drogám. Facebook je zkrátka nevyčerpatelná studnice informací…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Facebook je u nás hodně populární a kdo ho nepoužívá, ten jako by nebyl. To samozřejmě platí u mladých lidí, studentů, milovníků technologií a sociálních sítí. Na Facebooku se občas můžeme dozvědět něco, co v reálném životě dotyčný střeží jako velké tajemství. Jé osobně používám Facebook právě proto, aby se dozvěděl novinky ze života svých přátel a známých, se kterými se obvykle nestýkám nebo které ani osobně neznám.

Dozvěděl jsem se třeba, že se jedna z mých obchodních partnerek moc ráda fotí s vyšpuleným zadečkem. Myslíte si, že by mi toto své sladké tajemství sdělila osobně? Asi těžko. Podobných úletů se dá najít celá spousta, evergreenem jsou fotky, na nichž jsou zachyceni dost opilí lidé. Aktéři fotek si ani neuvědomují, že mezi přáteli mají na Facebooku svého šéfa nebo obchodní partnery. A může to dojít ještě dále, i když uznávám, že svou fotku s milenkou může na Facebook vložit jenom úplný idiot. O důkazech konzumace lehkých drog ani nemluvě.

Známé jsou případy, kdy uživatel Facebooku dostal padáka za to, že se ulil z práce a na Facebooku se vesele chlubil, jak zatočil se šéfem s neschopenkou od známého lékaře. Faktem je i to, že při přijímání nového zaměstnance personalista nebo budoucí šéf zabrousí i na Facebook. Uchazeči obvykle nepomůže, když má na profilu fotky, na kterých o sobě evidentně neví.

Opatrnost je na místě, uživatelé Facebooku by neměli zveřejňovat materiály, které by bylo možné zneužít. To platí hlavně pro ty, kteří tom moc neumějí s nastavením soukromí a své fotky zobrazují třeba všem, kteří se na jeho profil podívají. Mluví se o krádežích soukromých dat na Internetu, což je jistě velký problém. Problémem (a spíše velkou blbostí) se dá nazvat sdílení privátních fotografií a údajů na Facebooku.

BRAND24

A to si nepřejte vidět, co bude následovat, až Facebook zlepší vyhledávání. Vhodně zvolené klíčové slovo může rozpoutat uragán ostudy těch, kteří se objeví ve výsledcích vyhledávání. Když jsem se ptal svých přátel v sociálních sítích, jaké mají zkušenosti se „zneužitím“ Facebooku, většinou následovala odpověď, že je sleduje jejich šéf, se kterém se neprozřetelně uvázali do virtuálního přátelství. A co teď? Těžko si mohou dovolit šéfa z přátel vyřadit, co by si pomyslel?

Chcete si v blízké době najít novou a dobře placenou práci? Rada je jednoduchá, kromě přípravy na přijímací pohovor smažte všechny problémové fotky a poznámky a požádejte o to i své „přátele“. To by za to přece nestálo, přijít o novou práci jenom díky fotce na Facebooku. Firemní kultuře nového zaměstnavatele by totiž nemuselo vyhovovat, že se rádi fotíte s polonahými striptérkami a lahví tvrdého alkoholu v ruce…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).