Hlavní navigace

Čtenářovo dilema

29. 12. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Váháte, zda dáte přednost elektronickým knihám před knihami papírovými? Proč? Oba způsoby čtení mají něco do sebe, tak proč kvůli čtečkám zanedbávat knihy papírové?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Před několika měsíci jsem se zamýšlel nad tím, jaká by měla být moje ideální kniha. Vyšel mi jakýsi vysněný hybrid knihy papírové a čtečky. Moje ideální kniha by měla vypadat hezky, měla by vonět, listy by měly pěkně šustit. Navíc by se mi hodilo vyhledávání informací k vybraným výrazům, dělání poznámek. Krátce poté, co jsem si společně se čtenáři vyjasnil moje potřeby, jsem si objednal Kindle. S tím, že budu spoléhat na místní obsah, neplánoval jsem stahovat knihy z Amazonu. A věděl jsem, že místního obsahu je pomálu. Ano, je potřeba hledat. Teď mám čtečku zaplněnou asi padesáti knihami a texty, většinu tvoří materiál z osvědčených PalmKnih. Dále je tu několik jednotlivých textů z webu, studie a delší články. Zajímavé texty a studie pracně vyhrabané na Internetu čtu ve čtečce nejčastěji a nejraději. Také kvůli tomu, že se papírově nedají sehnat. Pohodlí čtečky využívám, dělám si poznámky a když najdu zajímavou pasáž, nasdílím ji na Twitter. Jelikož mám 3G verzi, není to problém, stejně jako čtení zpravodajských serverů a provizorní prohlížení statického Internetu. Čtečka toho nabízí dost navíc, Internet si z papírové knihy neprohlédnete.

Čtečka přesně splnila moje očekávání. Jakmile najdu zajímavý dokument nebo text, ukládám a nahrávám k pozdějšímu přečtení. V době „před čtečkou“ bych se k dokumentu nevrátil, možná bych si ho vytiskl a potom po nějaké době vyhodil. V tomto je čtečka fajn, slouží jako perfektní úložiště zajímavých materiálů, na které není zrovna čas nebo nálada. Cesta metrem je pak často o dohánění restů v čerpání informací spíš než o čtení knih.

„Boj“ mezi klasickými knihami a knihami elektronickými je často podáván jako boj na život a na smrt, o přežití. Pro papírové knihy, pochopitelně. Já osobně i po vyzkoušení čtečky musím konstatovat, že ani nesporné výhody elektronického čtení pro mě nebudou znamenat konec s knihami papírovými. A předpokládám, že nebudu sám, kdo se nerozhodně jenom pro jednu, byť modernější cestu, ale zůstane věrný i starým dobrým knihám. Možná by se to dalo přirovnat k souboji televize a Internetu. Internet televizi zatím nezabil, to je prostě fakt. Koukáme se na televizi a zároveň na internetová videa, tato dvě média spolu koexistují a i když televize začíná trochu strádat, o jejím zániku se nedá mluvit. Pokud by to tak skončilo i s papírovými knihami, nezlobil bych se. Knihkupcům by trochu klesly prodeje knížek a byznys kolem čteček a elektronických knih by raketově rostl…

BRAND24

Opravdu si nemusíme vybírat, zda přejdeme z papíru na elektronický papír nebo ne. Čtenáři by spíš měli přemýšlet o tom, zda si kromě knih koupí i čtečku a nějaké ty knihy elektronické. Také se moc nepíše o tom, že čtečky mají obrovskou výhodu v tom, že je můžeme naplnit libovolným obsahem, který je na Internetu. Tím chci naznačit, že ne o všem se píše v knihách, které se dají koupit v papírové podobě. Elektronický obsah je pestřejší a doplňuje dobře papír. Můžeme si kupovat knihy od známých autorů které se nedají sehnat elektronicky, a k tomu mít ve čtečce další zajímavý obsah, který se vytištěný sehnat nedá. Čtečky mohou vášnivému čtenáři jenom pomoci, rozšiřují mu obzory a přinášejí nové možnosti.

Těch, kteří kompletně přejdou od papíru k displeji, asi zatím moc nebude. Minimálně kvůli panujícímu nedostatku elektronického obsahu, přesněji řečeno čtených autorů a bestsellerů. Těch, kteří se nechají zlákat čtečkou a zároveň papír neopustí, bude víc. Nejvíc je zatím těch, kteří zůstávají striktně u papíru. Proč? Nemají rádi technologie, cítí se limitováni věkem, nebo prostě o možnosti číst elektronicky nevědí. Je ale jisté, že se tato skupina čtenářů bude s časem zmenšovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).