Hlavní navigace

„Disarming Corruptor“ přetvoří závadný 3D model na něco méně nápadného

5. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Londýňan uvedl software inspirovaný Enigmou: 3D tiskový model pistole v něm změníte například na jakousi abstraktní sošku ptáka. Jen se znalostí sady klíčů jej vrátíte zpět na zbraň.

Autor: Forbes

Na 3D tiskárnách lze tisknout i to, co se leckomu nelíbí, zejména pak ne úřadům anebo držitelům autorských práv. Například z knihovny 3D návrhů Thingiverse byly vypovězeny zbraně.

Odvetný „první krok v závodech ve zbrojení“ se rozhodl učinit Matthew Plummer‑Fernandez z Londýna, jehož popudilo i to, že mu firma i.Materialise údajně odmítla vytisknout jeho variaci na Mickey Mouse.

Napsal proto software Disarming Curruptor — zatím jen pro Mac OS X — který pracuje se soubory STL a v nich uložené 3D modely dokáže přetvořit k nepoznání. Míru toho, jak moc k nepoznání, lze přitom určovat hodnotou od 0 do 100.

Matthew se údajně inspiroval Enigmou. Do softwaru se zadává šest klíčů v možném rozsahu od 0 po 100. Těmi se model zakóduje. Bez znalosti klíčů nelze získat původní tvar. Soubor přitom můžete zakódovat i vícekrát po sobě různými sadami klíčů — a tedy by se původní obsah získal jen několikerým rozkódováním v opačném pořadí.

Otázka je, proč by mělo mít smysl takto přetvořené modely šířit přes Thingiverse nebo jinými otevřenými cestami, je‑li k nim stejně potřebí získat podloudně kód.

BRAND24

Matthew přitom dokonce doporučuje opatřovat modely na Thingiverse visačkou DC, aby je mohli první uživatelé Disarming Corruptoru snadno najít.

Podle vyjádření pro Forbes chtěl patrně spíše jen prokázat, že společenství kolem 3D tisku má možnosti bránit se cenzuře.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).