Hlavní navigace

Divná licence pro druhý mobilní Internet

17. 1. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

ČTÚ vyhlásilo minulý týden dvě výběrová řízení, jejichž výsledky mohou ovlivnit podobu českých telekomunikací v dalších letech, a bohužel kolem obou lze vznést několik otazníků. Dnes se podíváme na tendr na frekvenční pásmo v oblasti 872 MHz, ve kterém má vyrůst konkurence stávající síti Eurotel Data Expres na technologii EV-DO.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) 13. ledna 2005 vyhlásil výběrové řízení na přidělení „jedné telekomunikační licence ke zřizování a provozování veřejné mobilní širokopásmové telekomunikační sítě v kmitočtovém pásmu 872 MHz“. Jak tento orgán již ozřejmil při „ohlášení záměru“, jedním z důvodů udělení licence je i vytvoření konkurenčního prostředí ke stávající síti Eurotelu, využívající technologii CDMA2000 1×EV-DO, fungující ve frekvenčním pásmu 450 MHz. Spuštění této sítě bylo největším trnem v oku konkurenčnímu GSM operátorovi T-Mobile (vyhrožoval dokonce udáním u orgánů EU, ale není jisté, zda šlo o rétorická cvičení, nebo se něco i skutečně dělo), protestovali i například Tiscali či Volný. Na české poměry reaguje ČTÚ nebývale rychle s přidělením volných frekvencí, ovšem také přichází s poněkud zvláštními pravidly výběru.

Pokud si někdo přečte základní informace k onomu výběrovému řízení, maně ho může napadnout, že T-Mobile měl být vlastně jediným zájemcem o licenci. Jak jinak lze pochopit poměrně drakonický požadavek, že je nutné zaplatit účastnický poplatek (nezbytný pro vydání zadávací dokumentace) nejméně pět dní před vydáním této dokumentace 19. ledna 2005, tedy poplatek bylo nutné zaplatit 14. ledna, den po vyhlášení výběrového řízení. Při jiných řízeních ČTÚ jsou časové intervaly výrazně delší – v tomto případě ČTÚ velice pospíchá. 14. ledna však ČTÚ vydal prohlášení, že to vlastně tak nemyslel, a stačí, že částka bude připsána na účet ČTÚ do 19. ledna. Buď tedy to měla být „malá domů“ pro některého z dobře informovaných účastníků řízení, a když si toho někdo všiml, ČTÚ se opravil, a nebo ČTÚ věnuje přípravě textu pro výběrové řízení méně pozornosti než školák svému domácímu úkolu, když musí hned druhý den vydávat opravu. Otázka, kterou variantu máme považovat za lepší, každopádně rozdíl mezi tímto případem a jinými řízeními je velmi dobře patrný.

Podle „záměru“, zveřejněného v prosinci, se o toto frekvenční pásmo začali po uveřejnění kmitočtového plánu, ze kterého vyplývala možnost dané pásmo použít pro telekomunikační sítě, zajímat celkem tři zájemci – to také vedlo k vyhlášení výběrového řízení, neboť v daném frekvenčním přídělu lze provozovat pouze jednu plnohodnotnou síť.

Samotná licence se bude týkat frekvenčního přídělu 872 – 875,8/917 – 920,8 MHz, přičemž pásmo lze využít zcela, separační kmitočtové úseky proti rušení budou ležet vně těchto pásem. To dává dvě pásma široká 3,8 MHz, jelikož lze pro toto spektrum využívat povolené PAMR technologie, se šířkou pásma 200 kHz (Tetra) nebo 1,25 MHz (prakticky asi jen CDMA2000, Flash-OFDM), mělo by v síti prakticky jít využít tři nosné v případě použití druhého typu technologií.

Drobnou nevýhodou přídělu je využívání této frekvence také ministerstvem obrany (MO), konkrétně se pásmo (podle plánu využití kmitočtového spektra) využívá pro pozemní rádiomajáky a radiolokační službu; tyto aplikace mohou pásmo využívat jen do 30. června 2007. Přesné informace o tom, kde je nutné koordinovat postup s MO, jsou součástí zadávací dokumentace, dá se předpokládat oblast letišť a leteckých základen. Původně se ve zmíněném číslovacím plánu hovořilo dokonce o používání pouze na vymezeném geografickém území a rétorika odpovídala rozdělení na více sítí – zdá se tedy, že ČTÚ v posledním půlroce horečnatě řešil, jak to navléct, aby se dala vydat defacto celoplošná licence. Škoda, že to nešlo samo od sebe, ale byl nutný tlak konkurence Eurotelu.

Otázkou bude, podobně jako u Eurotelu, jak se podaří vyřešit pokrytí příhraničních oblastí – přiznám se, že mi není známo, zda v sousedních státech na daných frekvencích běží nějaké komerční sítě, s jejichž provozovateli se bude možné dohodnout na vzájemné toleranci překryvů. Právě absence konkrétních sítí na frekvenci 450 MHz v Německu a Rakousku komplikuje pokrývání oblastí kolem hranic.

Mimochodem, stejně jako u CDMA sítě Eurotelu bude povolována každá základnová stanice zvlášť, terminály pro tuto frekvenci byly již dříve povoleny v rámci generální licence.

Jak již bylo řečeno, podle ČTÚ je hlavním účelem udělení licence vytvoření konkurenčního prostředí v oblasti mobilního bezdrátového přístupu k Internetu, zdá se však, že může jít také primárně o uspokojení protestujícího T-Mobile (po té, co mu nevyšel „demokratický“ návrh na znárodnění stávajících frekvencí Eurotelu a novou dražbu). Za udělení licence zaplatí výherce výběrového řízení 50 milionů korun. Výběrové řízení bude hodnoceno jako „soutěž krásy“, přičemž mezi kritéria patří:

  • předpoklady pro zahájení poskytování služeb nejpozději do 12 měsíců od udělení licence,
  • tempo rozvoje sítě v počtu základnových stanic v letech 2006–2008, v dosaženém procentu pokrytí zejména v mimoměstských oblastech (počty stanic a dosažené pokrytí budou součástí licence jako závazné ukazatele),
  • úroveň technického řešení s ohledem na přenosovou kapacitu a efektivnost využívání spektra,
  • rozsah a struktura nabídky poskytovaných služeb vzhledem k vytvoření konkurence.

Podmínky také trochu nahrávají T-Mobile, neboť ten má díky již existující GSM infrastruktuře výrazně lepší vstupní podmínky než většina možných konkurentů. Je však možné, že ČTÚ jen chce, aby byl frekvenční příděl využit co nejefektivněji pro blaho občanů. Otázka je, zda se tomu věřit při uvážení, jak laxní postoj zaujímá k jiným ožehavým problémům, kde na něj však netlačí takový kolos, jako je T-Mobile.

Krásným příkladem je nové oznámení o důvodu odložení rozhodnutí ohledně frekvence 5 GHz – čeká se na další dokument z dílen EU. Zajímavé je, že na Slovensku, které je členem stejné EU jako ČR, se k rozhodnutí rozhoupali již v průběhu loňského roku, a takové Finsko smí používat zařízení v pásmu 5 GHz od roku 2002, kdy regulátor jen konstatoval, že až jednoho krásného dne EU něco přijme, uvede se vše do souladu.

Podklady pro výběrové řízení se budou předkládat dne 4. února 2005, což dává pěkné necelé tři týdny na kompletní přípravu (od okamžiku převzetí zadávací dokumentace). Nu což, asi ČTÚ předpokládá, že každý vážný zájemce již několik měsíců pracuje na plánech, aby byl dobře připraven na okamžik, kdy ČTÚ zahájí řízení. Vyhlášení výsledků řízení a podepsání licence je naplánováno zatím na 8. března, což nám dává neuvěřitelné necelé dva měsíce od vyhlášení tendru až po přidělení licence: můžeme být jen rádi, že státní zpráva dokáže pracovat tak pružně a efektivně – když se jí chce a nebo je k tomu dotlačena politickým tlakem.

CDMA2000 1×EV-DO vs. Flash-OFDM?

Jelikož má síť konkurovat síti Eurotel Data Expres s technologií CDMA2000 1×EV-DO, dá se předpokládat použití stejné a nebo lepší technologie: prakticky tedy EV-DO nebo EV-DO Rev. A. Tyto mají především rychlejší upload i download a menší latenci. Také lze uvažovat o technologii Flash-OFDM. Použití této technologie je takřka jisté, pokud vyhraje frekvenci T-Mobile, neboť ten částečně vlastní majitele technologie, firmu Flarion. A jelikož T-Mobile nyní čerstvě získal novou licenci pro PAMR síť v pásmu 450 MHz v sousedním Německu, logičtěji zní spíše použití jím vlastněné technologie, než CDMA2000 EV-DO, na které se nezaměřuje, zatímco Flash-OFDM již prakticky testuje.

O Flash-OFDM jen krátce: je poměrně hodně podobná EV-DO, je to čiště paketová technologie, která díky podpoře QoS a nízké latenci lépe podporuje přenos hlasu, rychlost je 3,2 Mbit/s pro download a 900 kbit/s na uploadu na sektor, praktické rychlosti samozřejmě klesají se zatížením uživateli. Oproti stávající verzi EV-DO je tedy Flash-OFDM rychlejší a má menší latenci, novější verze EV-DO Rev. A, která by měla být komerčně dostupná někdy v průběhu tohoto roku, případně počátkem roku příštího, by měla být v hlavních parametrech v podstatě shodná, resp. bude mít rychlejší upload.

Stejně jako EV-DO, i Flash-OFDM umožňuje nasazení v řadě frekvencí, přičemž pro frekvenci 450 MHz připravuje Seimens s Flarionem i mobilní telefony – otázka, jaká bude podpora pro pásmo 872 MHz, které přichází v úvahu v ČR. Kromě toho si Flarion dělá sám PC karty, externí modemy či také modemy ve formátu CF Card.

Zajímavé na Flash-OFDM je, že i když ji již docela dlouho testují různí světoví operátoři, zatím snad neexistuje jediná síť, která by byla označena jako „ostrá“ – vše jsou testovací sítě.

BRAND24

Kdo bude vítěz?

Nepochybně uživatelé – podobně jako vstup obou poskytovatelů GSM do oblasti neomezeného připojení přes GPRS přinesl snížení cen, i zde se dá očekávat zlepšení nabídky. Bohužel se zdá, že i vítěz samotného tendru byl znám již před jeho vyhlášením – minimálně naprosto nepochopitelný termín se zaplacením účastnického poplatku tomu nasvědčuje, k T-Mobile jsou také „přátelská“ kritéria hodnocení. Dá se tedy předpokládat, že pokud se podaří konkurenci vůbec zapojit do tendru a zvítězí T-Mobile, bude nás čekat ještě nějaké to odvolání a protest.

Na jednu stranu je příjemné, že se opět zlepší možnosti připojení k Internetu, zvlášť mimo velká města (alespoň dle zadání tendru), na druhou stranu ČTÚ asi ztratí další část svého kreditu – nezdá se, že by primárním účelem bylo nabídnout více lepších služeb zákazníkům (to by se například do nekonečna neprotahovalo rozhodnutí ohledně generální licence pro frekvenci 5 GHz), ale vyhovět vnějším zájmům.

Kdo vyhraje výběrové řízení na mobilní síť na frekvenci 872 MHz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).