Hlavní navigace

Do důchodu s Internetem

12. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internet je ještě moc mladý na to, aby byl otevřen opravdu úplně všem. Lépe řečeno, Internet je pro dnešní generaci důchodců většinou pouze neotevřenou knihou. Je to celkem logické. Starším lidem, jak se říká, ujel dávno vlak a ti mladší, kteří stihli nastoupit, ještě neřeší problémy, které budou řešit, až budou v důchodu. A tak tyto problémy neřeší zatím ani Internet.

Internet je ještě moc mladý na to, aby byl otevřen opravdu úplně všem. Lépe řečeno: Internet je pro dnešní generaci důchodců většinou pouze neotevřenou knihou. Je to celkem logické. Starším lidem, jak se říká, ujel dávno vlak a ti mladší, kteří stihli nastoupit, ještě neřeší problémy, které budou řešit, až budou v důchodu. A tak tyto problémy neřeší zatím ani Internet.

Až dnešní generace třicátníků dospěje do důchodového věku, bude mít jistě podobné potřeby jako dnešní důchodci, jen k uspokojení těchto potřeb bude umět používat Internet.

Aby bylo jasno. Podle toho, jak sleduji dění kolem penzijního spoření a starobních důchodů, důchodci budou řešit hlavně problém výše důchodů, tedy nedostatku peněz. Je celkem známo, že až dospějí dnešní silné ročníky do důchodového věku, budou v produktivním věku ty slabé. Tak jako dnes má každý důchodce „k dispozici“ peníze od zhruba dvou aktivních spoluobčanů, v budoucnu to bude tak, že každý aktivní občan (platící daně) bude mít svého důchodce. Bude to „fifty fifty“.

Tím jsem nechtěl poukázat na blížící se průšvih vyplývající z neschopnosti státu utáhnout tak početnou skupinu pasivních spoluobčanů, ale na to, že důchodců bude opravdu, ale opravdu hodně. Bude jich více než dnes. Bude jich mnohem více než dnes. Bude jich přesně tolik, kolik bude aktivních lidí. A to je dost. A budou chodit na Internet. Bude to vlna důchodců, kteří budou mít úplně jiné požadavky na služby na Internetu, než mají dnes jako ti třiceti- nebo čtyřicetiletí občané.

Už je nebude tolik zajímat leasing, stavební spoření, investice do cenných papírů, nová auta, elektronické hračky jako mp3 přehrávače, PDA zařízení a podobně. Pokud vůbec něco takového ještě bude existovat. Bude jim úplně putna, jestli banky snížily procenta z hypoték, nebo že studenti mohou dostat podporu od státu, pokud dokončí školu včas.

Otázkou tedy je:

Co bude důchodce na Internetu nejvíce zajímat?

  1. léky

    Na tlak (věčné čekání na stáhnutí několikamegových reklam jim tlak bude jistě zvyšovat), na zrak (od celodenního vysedávání u počítače rozhodně nebudou mít oči jako rys), na chronické záněty zápěstí (hádejte od čeho), na bolesti zad (opět sezení u počítače) a i nějaké na sluch (jako teenageři poslouchali nahlas hudbu). Budou potřebovat i léky na srdce (ty nehorázně vysoké daně by sekly s každým).

  2. cestování

    Předpokládám, že zdejší důchodci se za několik desítek let dostanou na úroveň dnešních západních důchodců, takže budou hodně cestovat. Tak, jak byli zvyklí v mládí. Když už nepoletí na Kanárské ostrovy, tak alespoň tramvají do Kau*landu. To je také cestování a pro leckterého důchodce je to větší dobrodružství než „kanáry“.

  3. nenáročné koníčky

    Daleko více než dnes budou k mání na Internetu specializované stránky o pletení, háčkování, drobných domácích úpravách, luštění křížovek a samozřejmě i mnoho diskusních fór k prvnímu až čtyřstémudeva­desátémušesté­mu dílu telenovely „Život se sklerózou?“.

  4. pohřební služby

    Jak řekl jednou pan Horníček, na stáří je nejstrašnější to, že člověk už nedostává žádné pohledy, dopisy nebo jinou korespondenci, ale schránku mu plní jen další a další parta (od slova parte) o úmrtích kamarádů. To samozřejmě bude muset reflektovat i Internet. Proč je dostávat obyčejnou poštou, když je možné je posílat elektronicky? Pohlednicové internetové servery budou muset rozšířit sbírku smutečních oznámení a doplnit ji o parta.

  5. výprodeje a slevy

    Slevové elektronické kupóny budou zažívat ten pravý boom. Mezi nimi nebude chybět sleva na léky, na cestování či na pohřební služby. Bleší trhy nebudou probíhat jen v Hloubětíně, kde člověk pak kvůli nim ani nezaparkuje před vlastním domem, ale přesunou se na Internet. Každý si rozhrne tu svou virtuální deku s harampádím a vesele bude nabízet to, co mu doma několik let překáželo. Třeba bezdrátovou optickou myš z roku 2004 od již zaniklé společnosti Microsoft.

Na toto všechno se budeme muset všichni připravit. Je na to ještě pár let času, ten pravý důchodcovský boom teprve přijde, ale už teď o tom můžeme alespoň přemýšlet. Dnes bychom na Internetu moc důchodců nenašli, ale jednou to bude velmi silná skupina uživatelů Internetu.

Napadají vás ještě další internetové služby, které by se mohly hodit pro důchodce po roce 2030? Své nápady můžete vyjádřit v komentářích.

První vlaštovky

O tom, že nás čeká expanze důchodců na Internetu, nepřemýšlím jen já. Svědčí o tom již zakoupené, ale zatím bezobsažné domény duchodce.cz či senior.cz. Na doménách duchodci.cz a seniori.cz je obsah, který se stářím mnoho společného nemá. Stejně tak na doménách smrt.cz, pohreb.cz či kremace.cz zatím nic není.

Tipy C

Naopak již funguje například server stari.cz, který se věnuje zejména Alzheimerově chorobě, nebo krematorium.cz, kde se můžete dočíst třeba i toto: „Přijedeme za Vámi až domů.“.

Tedy, co se týká mě, já o jejich služby nestojím a doufám, že mi to dlouho vydrží. A totéž přeji na dlouhou dobu i vám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).