Hlavní navigace

Do Skype vstupují investoři, jeden má vazby na původní majitele

2. 9. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Společnost eBay včera oznámila dohodu se sdružením investorů o prodeji 65 procent akcií divize Skype. Získá za ně 1,9 miliardy dolarů, přičemž téměř celá částka bude vyplacena v hotovosti. Mezi zájemci nechyběli ani původní majitelé, kteří se po neúspěšném pokusu získat Skype zpět, pokusili zhatit jednání s ostatními investory. „Jejich člověk“ navíc sedí v jedné z firem, která se brzy stane majoritním vlastníkem populární VoIP sítě.

Už na začátku letošního roku, v souvislosti s vyhlášením finančních výsledků společnosti eBay za rok 2008, se objevily spekulace, že provozovatel populární internetové aukční síně se hodlá zbavit své divize internetové telefonie známé pod značkou Skype. Výkonný ředitel eBay John Donahoe totiž tehdy poprvé připustil skutečnost, o které se v odborných i laických kruzích diskutovalo už od okamžiku, kdy eBay v roce 2005 Skype od jeho zakladatelů koupil, a to že synergie mezi Skype a ostatními částmi portfolia eBay jsou minimální. Na druhou stranu ale Donahoe prohlásil, že Skype představuje skvělý samostatný obchodní případ, a že jej eBay hodlá i do budoucna rozvíjet. Svá tvrzení se snažil podpořit čísly.

Za rok 2008 vzrostl meziročně celkový počet provolaných minut mezi Skype klienty o 26 procent, o téměř 50 procent se zvýšil počet uživatelů. Zejména nárůst počtu uživatelů je impozantní, ale stejně tak jako nárůst Skype to Skype provolaných minut nevypovídá nic o ziskovosti nebo úspěšném obchodním modelu, jelikož volání mezi Skype klienty je zdarma. O poznání zajímavější jsou údaje o placené službě Skype Out. Minuty provolané přes SkypeOut vzrostly z 2,2 na 2,6 miliard minut. To zajistilo růst výnosů ročně o 44 procent na 551 milionů dolarů s marží 20 procent.

Skype - výnosy

zdroj: prezentace k výsledkům eBay za 2Q2009

Zisk za minulý rok tedy činil okolo 110 milionů dolarů a podle výkonného ředitele eBay je v současnosti Skype ekonomicky soběstačná firma. Výsledky za první a druhé čtvrtletí letošního roku ukazují, že počet provolaných minut stále roste. Za druhé čtvrtletí provolali uživatelé do ostatních sítí 3 miliardy minut a výnosy vzrostly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 25 procent.

eBay - výnosy 2Q09

zdroj: ekomonické výsledky eBay za 2Q2009

Skype chceme provozovat jako oddělenou službu

Ačkoli Donahoe v lednu přiznal, že mezi Skypem a dalšími službami, které eBay provozuje, není žádná synergie, firma evidentně se Skypem počítala i do budoucna, nebo se tak tvářila alespoň navenek. Ještě na eBay Analyst Day, který se konal 11. března, hovořili zástupci eBay opět o skvělém produktu, který bude fungovat samostatně a že eBay udělá vše proto, aby maximalizoval jeho potenciál a hodnotu. Hovořilo se například o lepší propagaci placených služeb, zvýšení výnosů na jednoho platícího uživatele, ale i o možném zpoplatnění některých služeb, které jsou nyní zdarma. Na konferenci se objevily i odhady výnosů na rok 2011, kdy by měl Skype generovat výnosy vyšší než 1 miliardu dolarů ročně, z telekomunikačních služeb, licencí a reklamy. Jedna věc jsou plány, ale druhá věc je realita.

Celou prezentaci z eBay Analyst Day si můžete prohlédnout zde:

Zdá se, že akcionáři eBay se s nepříliš vydařenou akvizicí Skype stále nesmířili. Když eBay v roce 2005 Skype koupil za 2,6 miliardy dolarů, už tehdy se většina komentátorů shodla na tom, že částka, která se v konečném důsledku mohla vyšplhat, až na 4,1 miliardy dolarů byla nepochopitelně vysoká. V té době měl Skype „pouze“ 55 milionů uživatelů a za sebou počáteční investici ve výši 20 milionů dolarů. Navíc se původním majitelům, takto pohádkově, podařilo firmu prodat pouhé dva roky od jejího založení.

Například investice, kterou do Skype vložila společnost Draper Fisher Juventuson, se jí za dva roky zhodnotila o deset tisíc procent a z původních zakladatelů se rázem stali boháči. Suma, za kterou eBay Skype koupil, se vyšplhala tak vysoko, protože o něj měli zájem i další velcí internetoví hráči jako Yahoo, News Corp., Google, ale i softwarový gigant Microsoft.

V té době se v eBay obávali, aby se ke Skypu nedostal Google, kterého v té době považovali za budoucího silného konkurenta v oblasti e-komerce. Časem se ukázalo, že obavy z Google nebyly příliš opodstatněné. Stejně tak se ukázalo, že účel, pro který se v eBay rozhodli Skype koupit, a to že spolu budou kupující a prodávají na eBay komunikovat prostřednictvím Skype, byl od počátku utopií. V roce 2007 eBay část investice ve výši 900 milionů dolarů úplně odepsal, ve stejnou dobu firmu opustil i zakladatel Skypu Niklas Zennstrom. Celkově na akvizici Skype vydal 3,1 miliardy dolarů (ve skutečnosti mohlo být ještě hůř) a návratnost investice je stále v nedohlednu.

Vstoupíme na burzu?

Letos v dubnu ohlásilo vedení eBay, že od příštího roku plánuje začít prodávat akcie Skype na burze. Byl to jeden z logických kroků, který měl uklidnit akcionáře a urychlit návratnost investice. Ve skutečnosti ale v přibližně stejnou dobu začali v eBay vyjednávat s původními majiteli Skypu Niklasem Zennstromem a Janusem Friisem, kteří se spojili s investičními fondy a chtěli získat Skype zpět. Jednání údajně zkrachovala na odlišných představách obou stran, co se týče prodejní ceny. eBay si tehdy cenil Skype na více než 2 miliardy dolarů.

Když chybí technologie

Když Zennstrom a Friis se svou nabídkou neuspěli, rozhodli se trochu přitlačit na pilu. Meg Whitman, tehdejší výkonná ředitelka eBay totiž v roce 2005 podepsala smlouvu, díky níž sice získala software, určité technologie, ale zcela nepochopitelně součástí obchodu za více než 3 miliardy dolarů nebyla „P2P technologie“ na níž je Skype postaven. Zennstrom a Friis, kteří si po pohádkovém prodeji, založili firmu JoltID, zmiňovanou technologii společnosti eBay resp. Skype pouze licencují. Ačkoli se ze sporu, který se naplno rozhořel minulý měsíc, obviňují obě strany navzájem – JoltID nařkl eBay, že porušuje licenční podmínky, eBay se brání, že pouze plní nařízení amerického soudu, jisté je, že spor se hodil bývalým majitelům „do krámu“.

Vezmeme-li to čistě hypoteticky. Zennstrom a Friis chtěli Skype koupit zpět a nepovedlo se jim to. Možná jim to ani příliš nevadilo, protože věděli, že spor mezi JoltID a eBay další potenciální kupce odradí. eBay sice vzápětí přispěchal s tvrzením, že vyvíjí svou vlastní technologii, ale ani to nedokázalo situaci příliš uklidnit. Vývoj takové technologie není otázkou dnů a její implementace by bezpochyby byla komplikovaná.

Navíc média, zejména ta česká, informovala o celé kauze ve stylu, že Skypu hrozí konec nebo že už nebude takový, jaký byl dosud. Kdyby Zennstrom a Friis uměli česky, asi by jim takové zprávy udělaly radost, protože samotný spor se začne u britského soudu projednávat nejdříve na jaře příštího roku.

Kdo to nakonec koupil a proč?

Pokud jste dočetli až sem, určitě vás napadlo, jak je možné, že se v situaci, kdy eBay přiznalo, že Skype byl v době koupi nadhodnocen a že nevlastní důležitou technologii nutnou k jeho provozování, podařilo Skype (resp. jeho část) prodat za takových podmínek, že současná hodnota Skypu byla vyčíslena na 2,75 miliardy dolarů?

Faktem je, že Skype dnes generuje zisk a jeho značka se stala synonymem pro volání na Internetu stejně tak, jako se Google stal synonymem pro vyhledávač. Analytici se také domnívají, že administrativa prezidenta Obamy bude usilovat o regulatorní opatření, jejichž cílem bude zajistit na americkém trhu síťovou neutralitu i v oblasti mobilních sítí. Například 3G síť společnosti AT&T totiž v současné době nepodporuje Skype služby.

O Skype se od začátku roku ucházelo několik zájemců. Mezi ty nejvýznamnější patřil Google, který ale z celé akce nakonec vycouval pravděpodobně kvůli sporu s JoltID, ale údajně také proto, že se obával negativní reakce mobilních operátorů, kteří prodávají mobilní telefony s operačním systémem Google Android. Ve hře byla i další skupina investorů. Nakonec 65 procent akcií získá sdružení fondů rizikového kapitálu a investičních společností, mezi něž patří Index Ventures (ta už do Skypu dříve investovala), Silver Lake Partners, kanadský penzijní fond a nově založená firma Andreessen Horowitz, za kterou stojí Marc Andreessen, člen představenstva eBay a spoluzakladatel Netscape.

Zennstrom a Friis opět na scéně?

Proč se tyto společnosti spojily a zaplatili za většinu ve Skypu bez důležité technologie 1,9 miliardy dolarů? Předesílám, že následující řádky jsou čirá spekulace, která ale vychází z dostupných informací. Domnívám se, že původní majitelé mohou být na investory, kteří podíl ve Skypu kupují, nějakým způsobem napojeni.

UX DAy - tip 2

Do Index Ventures totiž před nedávnem přišel Mike Volpi, bývalý výkonný ředitel projektu Joost, za kterým nestojí nikdo jiný než dvojice Zennstrom, Friis. Volpi navíc pracoval v minulosti i pro Skype. Minimálně je spojnicí mezi novými investory a rozhádaným JoltID a společností eBay. Jeho těsné vazby na zakladatele Skypu, ale vyvolávají řadu otázek, na které bohužel není možné v současné době opovědět. Stejně tak jako na otázku proč se prostě v eBay nepokusili s představiteli JoltID domluvit, najít mimosoudní řešení a pak akcie Skypu na burze prodat? (pravděpodobně by tak za Skype zíkali více než přímým prodejem) Vše nahrává tomu, že dohoda možná nebyla a že Zennstrom a Friis si „uměle“ vyvolaným sporem jenom dělali prostor proto, aby mohli Skype opět ovládnout.

Ať už je to jakkoli, akcionáře plánovaná transakce příliš nepotěší. Podle některých komentátorů je postup managementu eBay stěží pochopitelný. „Nejdříve zaplatili horentní sumu za Skype v roce 2005 a učinili tak z Niklase Zennstroma a Januse Friise miliardáře. Nyní, místo toho aby počkali na příhodný okamžik a vstoupili na burzu, management eBay prodává Skype levně, v době, kdy většinu kupujících je možné označit za lovce výhodných nákupů,” myslí si Om Malik.

Myslíte si, že za investory ve skutečnosti stojí zakladatelé Skypu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).