Hlavní navigace

Doménový car chce vymazat Uložto

17. 10. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Uložto má problém. Po bezzubých stížnostech producentů vstupuje do sporu těžká váha. O co méně má Zdeněk Kubík na kontě filmů, o to větší zkušenosti má s internetem. Proč se rozčílil na Uložto a koho chce „poslat do tepláků“?

Že vám jméno Zdeňka Kubíka nic neříká? Možná pomůže jeho přezdívka Denny007. A pokud ani to ne, snad si vybavíte film Czech Made Man o nezbedném mladíkovi, který se přes hory koksu prohrabal až na milionáře zbohatnuvšího z nákupu a prodeje internetových domén. Film Kubík produkoval, z větší části zaplatil a film zachycuje jeho životní příběh.

Zdeněk Kubík

Zdeněk Kubík

Pokud jste film viděli, umíte si představit nejenom Kubíkovu životní dráhu, ale i finanční situaci, zkušenosti s oborem a také určitou neortodoxnost jeho samotného – pokud si ji představit neumíte, v rozhovoru uvidíte, že Kubík nejde pro slovo daleko. Dnes Kubík vlastní celou řadu společností včetně internetového hostingu a doménového registrátora a je legendou doménového světa i (či spíše především) v mezinárodním měřítku. Paradoxem je, že obecné proslulosti v Česku se mu dostalo až poté, co pro svůj film Hranaři angažoval Ivetu Bartošovou – ne snad, aby v něm hrála, ale aby nazpívala znělku.

Právě u filmu Czech Made Man počátky spor s Uložto. Kubík prohlásil, že pokud se jeho film na Uložto objeví, serveru pořádně zatopí. A když se tak stalo, rozhodl se splnit svůj slib. V kontextu neúspěchu podobných snah ostatních majitelů autorských práv, dlouhodobé nečinnosti IFPI i Policie to vyznívá zajímavě, takže jsme se Zdeňka Kubíka zeptali na detaily. Poprvé se totiž Uložto střetne s někým, kdo se detailně vyzná ve fungování Internetu, zná ty správné páky a slabá místa takových projektů.

Kubíkův nový film Hranaři: po jeho nabídce na Uložto producent netouží.

Kubíkův nový film Hranaři: po jeho nabídce na Uložto producent netouží.

Kubík se ostatně na Facebooku již svěřil, jak hodlá postupovat – především dorážet na firmy, které jsou pro Uložto strategicky důležité, počínaje ISP, přes registrátory a správce DNS, banky a mobilní operátory. Úvaha je jednoduchá, když se ČEZ rozhodl spojit svou značku s  dětským pornem na Uložto, udělal to vědomě a nevadí mu, jak své peníze na propagaci vydává?

Můžete rekapitulovat důvody, které vás vedly k tak ostrému vystoupení proti serveru Uložto?

Ulozto bylo varováno půl roku předem, že pokud se tam objeví film Czech made man, tak rozjedu proti nim akci. Oni si to mohli velmi lehko ohlídat již při uploadu (udělat ban na string „czech and made and man“). Místo toho ještě provokovali. Oni jsou tak sebevědomí, myslí si že se jim nic stát nemůže, že se všem akorát tleměj. Producentům se vysmívají, otevřeně. Takže mě k tomu vlastně dohnali oni sami. Nemohl jsem si dovolit nic s tím nedělat. To je, jako kdyby vám někdo znásilnil manželku, policie s tím nic nedělala a vy byste jen seděl doma frustrovaný takovým bezprávím.

Uložto existuje řadu let, netrápilo ani IFPI, ani Policii, proč právě vy a právě nyní, není na to již pozdě?

Uložto štve úplně všechny majitele autorských práv v ČR. Oni si vydělávají nějakých 50–60 miliónů ročně za to, že kradou. Jejich výmluva že „nemůžou kontrolovat, co tam lidi nahrávají“ je směšná. Každý ví, že 99 % všeho na Uložto jsou kradené věci! Poctivý projekt na sdílení souboru je Úschovna.cz, Uložto není nic jiného než pseudo-legální WAREZ SERVER.

Zdeněk Kubík s celebritou. Zda náhodou nejde o návštěvu Muzea voskových figurín, můžete hádat, protože nikdy nevíte...

Zdeněk Kubík s celebritou. Zda náhodou nejde o návštěvu Muzea voskových figurín, můžete hádat, protože nikdy nevíte…

To že s nimi nikdo nic nedokázal udělat, to je prostě – policie i justice v ČR tam stahuje taky, včetně zoofilie, pedofilie, tam najdete úplně všechno! Frajeři vydělávají nejenom na kradeném copyrightovaném materiálu, ale i na kradeném pornu a i na nelegálních věcech, jejichž pouhá přítomnost na serverech je nelegální. Server jako Uložto by nikdy nemohl v civilizované zemí existovat, v Americe by je zrušili do hodiny. Ale u nás v banana republic nejenomže s tím nikdo s pravomocemi nic nedělá, oni si tam dokonce i stahují.

Ale k vaší otázce – proč právě já a nyní, jsem již zodpověděl v předchozí otázce. Pozdě na to rozhodně není – naopak jak ulozto roste (dnes dělají 14 % veškerého CZ trafficu jejich servery!), tak jsou čím dál víc zralí na odstřel. Rovnou vezmeme s sebou i Cendru (majitel společnosti SuperHosting, která poskytuje připojení Uložto, pozn.red.), kterého stejně každý v republice nesnáší, takže tady mi určitě všichni zatleskají, za toho drzého poďobaného fracka.

Můj cíl je dostat pány do tepláků, tedy vazba a vězení. V Americe by už dávno bručeli a nevyšli by dřív než 2020…

Jaké právní kroky jste již podnikl a jaké se chystají? Mají naději na úspěch?

Teď dáváme dohromady co nejvíc majitelů autorských práv, které jsou jim soustavně kradeny serverem Uložto. Budeme mít písemný souhlas tak na 50% souborů, co jsou na Uložto, abychom je ve sporu s Uložto zažalovali.

Zdeněk Kubík a František Fuka

Zdeněk Kubík a František Fuka

Do detailů již nechci jít, něco jsem pustil na svém Facebooku, ale dál už nebudu své kroky prozrazovat, protože toto je válka a já chci soupeře překvapit. Šanci určitě mám, mám několik cílů. Ideál by byl pánové Cendra a spol. ve vězení a Uložto zrušeno. Tohle by se stalo v každé civilizované zemí. Ale uvidíme, co všechno se povede. Pojedeme spory v několika jurisdikcích a ono něco z toho se vyvrbí…

Připojil se někdo z filmových či mediálních firem k vašemu výpadu proti Uložto?

Ano, skoro všichni v ČR! Samozřejmě ne oficiálně, protože se nechtějí vyjadřovat oficiálně, pořád neví, jestli nejsem jen nějaký pošuk. Ale když jim zavoláme, tak nám všichni fandí a budeme mít brzo pár velkých hráčů písemně. Prostě vytlemení fracci z Uložto si pořád myslí, že se jim nemůže nic stát, ale takových jsou plná vězení.

Proč myslíte, že vydavatelé proti Uložto nezakročili již dříve?

Podle mě se pokoušeli, ale nevěděli jak a mysleli si, že nemají šanci, tak tam asi nechtěli utopit peníze ve sporu… Nevím, moc jsem o tom nepřemýšlel.

Nemyslíte, že je to boj s větrnými mlýny? Sdílecích služeb je několik desítek, jedno Uložto zavřou, další vyrostou?

ULOZTO je bezprecedentní. Velikostí, oblíbeností, ziskem. Dnes už spousta lidí ani nejde do kina jen si řekne „stáhnu si to z Uložto“. Ta jistota, že tam stejně všechno bude, je tak velká, že dnes už si lidí myslí, že to tak MUSÍ být. Třeba na Facebook filmu „Czech made man“ nám chodili lidi nadávat „už je to venku tak dlouho, jak to, že to ještě není ke stažení? To je bordel!“. To už je vrchol. A může za to Uložto, s jakou jednoduchostí se tam dá vše najít a stáhnout…

Čili určitě to není boj s větrnými mlýny, nemluvě o osobních důvodech, kdy se mi chlapci z Uložto akorát vysmívají. Tak jim ukázat, že jsou v tyhle republice lidi, co dovedou i kousnout. Zmrdíkům Cendrovi, Karabinovi a Pacanovi spadne hřebínek…

Někteří vás podezřívají, že jde o pokračování reklamní kampaně na váš film Hranaři, zejména pro lidi, kteří nesledují Ivetu Bartošovou, další váš marketingový tahák pro tento film. Je?

Není, copak vidíte, že bych někde v souvislosti s tím zmiňoval film Hranaři? Tito pánové nejsou žádní Hranaři, oni jsou hnůj a póvl, co krade a ještě se vysmívá obětem.

Budete své filmy nabízet i digitálně ke stažení (za peníze či zdarma), aby si na své přišli i uživatelé, kteří DVD nemají kam ve svých multimediálních přístrojích vložit a pro něž jsou stahovací servery dneska jednou z mála možností?

Určitě, ale je nutno si uvědomit, že film se monetizuje od největšího příjmů z diváka po nejmenší. Tzn. první kina, pak bluray/DVD, pak O2TV a jiné pay per view, pak placené televize a pak teprv můžeme udělat nějakou možnost stahování. A nakonec jsou komerční televize.

Jenže lidé nechtějí čekat, oni chtějí mít všechno hned a zadarmo. Takový „stáhnul bych si to legálně, i bych něco zaplatil, ale nikde to není, tak si to stáhnu z Uložto“ – co s tím mám dělat. Já to ke stáhnutí nemůžu dát dřív, než projdeme aspoň přes O2 TV. Například jsem dal náš film Czech Made Man na Youtube, ale O2 TV nám to hned zarazilo, pohrozili že pokud to okamžitě nestáhneme, tak nám to nedají do distribuce. No a O2 TV dokáže udělat dobré objemy, tak je musím poslechnout.

Proč jste se vlastně dal na produkování filmů?

BRAND24

Každý tady říká, že producenti jsou nenažraní, přitom můj filmový business plán je postavený tak, že za 10 let natočím dvacet filmů a když zůstanu na nule dohromady, tak budu happy. Zůstanou mi pak autorská práva nadosmrti. Podnikat a zůstat na nule u mě není nenažranost. Ale v zemi, kde nejčtenějšími novinami je Blesk a nejpopulárnější činností je závist, lidé přemýšlí stylem „těm hajzlům zazobaným nenažraným nic nedám“. Přitom tady film tak nějak živoří, dá se říct skoro zázrakem…

Děkuji za rozhovor.

Podaří se Zdeňkovi Kubíkovi zrušit Uložto?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).