Hlavní navigace

Doplňky Firefox pro webmastery

6. 5. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Doplňky pro prohlížeč Firefox nabízejí řadu užitečných a funkčních nástrojů, kterými lze zpříjemnit a usnadnit tvorbu a ladění webových stránek. V následujícím článku se tedy podíváme na patnáct nástrojů, které takovou činnost umožňují.

Vývoj webu má zpravidla tři základní fáze – v té první je diskutován návrh, následuje implementace a třetí fází je ladění. Ač může na první pohled působit relativně banálně – a stále se najde řada lidí, kteří ji prostě ignorují nebo fatálně podceňují – jedná se často o činnost téměř nejzdlouhavější a možná také nejpracnější. Nástroje, které si dnes představíme, budou právě k této třetí části směřovat především a měly by tak nabídnout dostatečný prostor pro to, aby i závěrečná práce na kontrole a drobných úpravách webu byla pokud možno co nejrychlejší a nejlepší.

Přehled je do jisté míru subjektivní a určitě nepostihuje všechny zajímavé a užitečné nástroje. Pokud máte zkušenosti dalšími nástroji podobného charakteru, nebojte se podělit s dalšími čtenáři v diskusi pod článkem.

Firebug

Firebug je jedním z nejpopulárnějších doplňků pro Firefox. Nabízí možnost zkontrolovat HTML kód, upravovat CSS či layout stránky, obsahuje debugger pro JavaScriptu. Mimo to také analyzuje využití sítě a výkonu počítače, poradí si s DOM, AJAX atp. Pokud potřebujete získat informace o tom, co je na webu pomalé, nabízí Firebug neocenitelné informace. Svojí robustností se hodí nejen pro ladění samotných stránek, ale třeba také pro tvorbu samotného vzhledu přímo v něm.

Web Developer

Dalším nepostradatelným nástrojem pro vývoj webu je Web Developer, který nabízí opravdu nepřeberné množství nástrojů pro závěrečné ladění – od možnosti analýzy jednotlivých objektů přes změnu velikosti okna až po vypínání či editaci CSS. Můžete testovat validitu kódu nebo pracovat se soubory cookies. Možností je opravdu hodně a je možné jej využívat jak k ladění vlastních stránek, tak také k analýze webů jiných a zjišťování, jak vlastně fungují.

CSS usage

Soubory s kaskádovými styly jsou často psány dosti univerzálně a ne vždy jsou všechny parametry nebo formáty využity a jen zbytečně zabírají místo a zpomalují web. Právě pro tyto případy je k dispozici CSS usage, který umí prohledat web a říci, kolikrát je který atribut užit, a nabídne také možnost odstranění nepotřebných částí kódu.

DOM Inspector

DOM Inspector nabízí jednoduchou editaci DOM jak na webových stránkách, tak také v XUL aplikacích. K dispozici je jednoduché a přehledné prostředí, které zajišťuje pohodlnou a kvalitní práci.

Write area

A na závěr ještě jeden jednoduchý HTML editor, který nabízí online tvorbu nebo úpravu zdrojového kódu, ale nabízí také poměrně dobrý WYSIWYG mód. Nese název Write Area a je možné ji použít především pro méně častou tvorbu.

FireFTP

Pro přenos souborů mezi serverem a počítačem webmastera může posloužit například FireFTP, který nabízí podporu nejen starého a nebezpečného (přesto nejpoužívanějšího) FTP, ale také SFTP či SSL šifrování. Tím ale výčet funkcí rozhodně nekončí, neboť si poradí s porovnáváním souborů či složek, Drag & Drop či možností nastavení CHMOD. Celkově je tento FTP klient poměrně rychlý a pohodlný, a pokud nepoužíváte FTP klienta v souborovém manažeru, pak může být rozhodně užitečným doplňkem.

SQLite Manager

Velice užitečným nástrojem je SQLite Manager, který umožňuje spravovat SQLite databáze. Nabízí jednoduché a přehledné prostředí, které může bez potíží používat i méně zkušený uživatel, ale výborně poslouží všem, kdo SQLite mají nasazený pro svůj webový projekt.

GridFox

Dalším dobře použitelným nástrojem pro návrh stránek je GridFox. Tato jednoduchá utilita umí jen na stránku nakreslit mřížku (dle vámi zvolených parametrů), takže můžete pak jednoduše a rychle přemísťovat jednotlivé objekty (například pomocí Firebug) nebo jim měnit velikosti tak, abyste dosáhli efektního výsledku.

MeasureIt

Podobně orientovaným nástrojem je také MeasureIt, který slouží jako virtuální pravítko, neboť umožňuje měřit rozměry jednotlivých objektů nebo částí stránky. Jedná se o velmi užitečný nástroj v kombinaci s GridFox.

ColorZilla

Volba správného odstínu barvy není ničím jednoduchým. ColorZilla přidá do Firefoxu kapátko, které funguje velmi podobně jako v grafických editorech. Kliknete na libovolný element stránky a zjistíte nastavení barev. To můžete užít jak při testování stejnobarevnosti různých objektů na vašem webu, tak také, když vás zaujme nějaká barva kdekoli jinde.

WCAG Contrast checker

S barvami souvisí také WCAG Contrast checker, který se zabývá čitelností, respektive dostatečným kontrastem písma a pozadí, což je pro praktický provoz webu (a jeho přístupnost například pro slabozraké) velmi důležité. Tento nástroj je velmi intuitivní, pohodlný a nabídne řadu zajímavých informací.

Screengrab

Screengrab je velmi jednoduchý nástroj na snímání okna prohlížeče. Webovou stránku si tak můžete uložit jako obrázek, aniž byste měli nainstalován nějaký další program. Navíc je snímáno pouze okno prohlížeče. Vše funguje tak říkajíc na jedno kliknutí.

HTML Validator

Jak již název rozšíření napovídá, HTML Validator slouží k ověření toho, do jaké míry je kód na daném webu validní. Samozřejmostí je vypsání chyb a varování včetně jejich zobrazení ve zdrojovém kódu.

BRAND24

SEO Doctor

Další důležitou oblastí při tvorbě webů je SEO – ať již si o něm myslíme cokoli, téměř každý se snaží web alespoň trochu přizpůsobit vyhledávačům tak, aby umožnil přísun nových návštěvníků. SEO Doctor nabízí základní přehled toho, jak na tom jste – provede analýzu webu, podívá se na nadpisy, klíčová slova nebo odkazy a navrhne možná zlepšení.

Foxy SEO Tool

Poněkud kontroverzním nástrojem je Foxy SEO Tool, který do prohlížeče přidá lištu, pomocí které můžete analyzovat web pro nejrůznější vyhledávače a hodnotitele – Google, Alexa, Yahoo atp. Do řady z nich se ale musíte zaregistrovat, což poněkud znepříjemňuje užití. Na druhé straně máte z jednoho místa přístup k řadě důležitých informací. Opět je k dispozici sada návrhů pro zlepšení nebo upozornění na bezpečnostní chyby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).