Hlavní navigace

Dotovaný zastaralý Internet

14. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Projekt bezdrátového městského připojení v Praze sice čeká na vyjádření Evropské komise k otázce zpřístupnění "plného" Internetu zdarma, v mezičase se však spustí alespoň v omezené podobě. Proti té lze sotva co namítat, problém však nastane, až si do připravené sítě plnohodnotný Internet cestu najde. Veřejnosprávní konkurenci by pak těžko nesli především malí místní poskytovatelé.
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Internet zadarmo je vždy vděčné slovo do odborné pranice, alespoň soudě dle diskusí jak na Lupě, tak na jiných serverech. Proč řadu lidí tolik popuzuje? Zřejmě ze stejných důvodů, proč jiné lidi naopak vzrušuje – nezávislost na místní komerční nabídce, dostupnost a hlavně cena. Ti první mluví o porušení pravidel volné hospodářské soutěže, ti druzí o podpoře e-governmentu a informační gramotnosti obyvatel (hlavně těch, kteří by si jinak Internet „neosahali“). Stupňů takové podpory je však víc a právě na zvolené kvalitativní a obsahové úrovni služby záleží, nakolik bude výsledek pro ostatní poskytovatele skutečně diskriminační.

Magistrát Prahy se snaží svoji představu, inspirovanou projektem Prahy 5, protlačit do reality už poměrně dlouho. Od počátku mluvil především o „plném“ Internetu, tj. zpřístupnění všech služeb Internetu obyvatelům Prahy, a to bezplatně. Tento vskutku nekompromisní plán se naštěstí podařilo zastavit jak stížnostmi poskytovatelů, tak srážkou s pravidly pro veřejnou podporu, platnými v Evropské unii.

Magistrát nicméně nezahálel a projekt dál rozvíjí, jen jej rozdělil na etapy (a v úterý vybral dodavatele řešení, firmu ICZ). V první etapě bude síť určena pro elektronickou komunikaci občanů s orgány hlavního města Prahy. Využití tak bude limitováno pro styk s úřady a získávání místních turistických informací. Jiří Peterka se již oprávněně ptal, budou-li pak náklady na podobnou službu ospravedlnitelné a kdo ji asi bude využívat. Inu, zřejmě by o velký cvrkot nešlo. A i magistrát by jistě přivítal, kdyby rozhodnutí Evropské komise (EK) bylo kladné a oni do sítě mohli „pustit“ Internet se vším všudy.

Zopakujme si totiž fakta: celkové náklady na vybudování a provoz prvních pěti let jsou 287.000.000 korun, z nichž část zaplatí stát, část Praha a část půjde ze strukturálních fondů EU. Nepochybuji, že existující infrastruktura, pokrývající velkou část města, bude pro nápady na „plný“ Internet dostatečně velkým lákadlem i v případě, že EK rozhodne záporně. Jak dlouho asi bude úřední šiml ve spolupráci s velkými poskytovateli vymýšlet cestu, jak pravidla EK obejít a vloženou investici řádně zužitkovat?

Praha tak učinila další krok k tomu, aby se stala vyspělou metropolí a zařadila se k těm městům na světě, která se rozhodla myšlenku elektronických veřejných služeb zaměřených na občana přenášet do skutečného života, píše se ve včerejší tiskové zprávě magistrátu. Magistrát však zapomíná na jednu věc: zatímco u zmiňovaných měst v civilizovaných zemích má nabídka připojení podobu především cenově dostupných kabelových a DSL služeb, v Česku byl trh dlouho svírán neliberalizovanými podmínkami a dominancí jednoho poskytovatele.

V návaznosti na to pak po celé zemi vyrostly místní WiFi sítě, jejichž provozovatelé vykrývali mezeru mezi drahou a datově příliš omezenou nabídkou větších ISP. Parametry a ceny ADSL a kabelových přípojek už naštěstí dohání i ony vyspělé oblasti (a díky bohu za to), ovšem bezplatná celoměstská WiFi by poškodila právě menší bezdrátové poskytovatele, kteří se pak oprávněně mohou ptát proč zrovna my?

BRAND24

Jistá naděje tu však pro ně i v tomto horším scénáři zůstává. Síť bude v úplném rozsahu spuštěna v 1. čtvrtletí 2008 na technologii WiFi mesh, kdy již doufejme i ve zbytku ČR bude v plné síle dominovat u bezdrátů WiMax. Lokální poskytovatelé ostatně přecházejí rovnou na optiku, takže je možné, že magistrátu zůstane za necelé dva roky v rukou poměrně zastaralá „hračka“.

Nevypíše-li obratem žádost o další dotaci na její modernizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).