Hlavní navigace

E.ON přichází s podporou platebních QR kódů, letos se přidá ČEZ i RWE

18. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dodavatel elektřiny a plynu E-ON začal opatřovat své faktury platebními QR kódy. Které další české firmy a banky platební QR kódy momentálně podporují?

E-ON se stal prvním z trojice velkých českých energetických gigantů, který zákazníkům poskytuje vyúčtování opatřená platebním QR kódem dle standardu České bankovní asociace. Dle našich informací by E-ON měly letos následovat také konkurenční ČEZ a RWE.

Platební QR kódy již aktivně používají například telekomunikační společnosti Telefónica, T-Mobile a Vodafone, anebo provozovatel optické sítě Netbox, kterým je brněnská společnost Smart Comp. Na poli e-commerce vystavuje faktury opatřené platebním QR kódem třeba e-shop Alza.cz nebo slevový server Slevomat.cz.

Tipy C

Mimo IT sektor se pak k platebním QR kódům hlásí Česká pojišťovna, vodohospodářská společnost Veolia Voda, anebo pražská taxislužba Tick Tack. Kompletní seznam dnes již prakticky nelze sestavit. Díky implementaci do řady účetních programů se totiž platební QR kódy zpřístupnily širokému spektru podnikatelů a firem.

Počet tuzemských bank, které ve své mobilní aplikaci podporují platební QR kódy, se prozatím zastavil na čísle sedm. Na seznamu je Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB (+ Era), Fio banka, Komerční banka, Raiffeisenbank a ZUNO. Letos by se k nim dle našich informací měla přidat GE Money Bank.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).