Hlavní navigace

Exkluzivně: Karneval v novém a ještě rychlejší Chello

15. 2. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

[Oživeno] I když Karneval veřejně představí své internetové novinky až na dnešní tiskové konferenci, podařilo se nám z neoficiálních zdrojů získat podrobnosti o novém tarifu i dalších změnách v nabídce. UPC již minulý týden upgradovala svůj nejvyšší tarif Chello professional na 6 Mbit/s. A Tiscali nyní nabízí ADSL s limitem 0 MB přenesených dat...
O novinkách v internetové nabídce kabelových televizí jsme psali již počátkem ledna, kdy UPC představila svůj nový tarif Light a kdy také Karneval nabídl u některých tarifů podstatně příjemnější podmínky pro ty uživatele, kteří překročí svůj měsíční limit dat. Jako jistá odpověď na nabídky kabelového Internetu se dá brát uvedení tarifu Internet Expres Optimal – upozorňoval jsem, že další novinky kabelových společností na sebe nenechají dlouho čekat.

A tak nejdříve UPC minulý týden navýšila rychlost u nejvyššího tarifu Chello professional, zatímco Karneval nyní představuje přepracovanou nabídku svých internetových tarifů pro domácnosti. Podrobnosti o nabídce Karnevalu jsem z neoficiálních zdrojů získal ještě před oficiálním uveřejněním, které proběhne dnes na tiskové konferenci, informace by však měly být úplné; pokud se objeví další podrobnosti, do článku budou doplněny.

Nejrychlejší kabelovka – chello professional

Ve středu oznámila společnost UPC Česká republika navýšení rychlosti u tarifu Chello professional, určeného primárně pro podnikatele, na více než dvojnásobek – download nyní „sviští“ na 6 Mbit/s, upload 1 Mbit/s, původní rychlosti byly 3072/384 kbit/s – download je dvojnásobně rychlejší, upload skoro trojnásobně. Cena a parametry služby zůstaly zachovány, měsíční paušál je 4533 korun včetně DPH, limit přenesených dat je 80 GB, ovšem podle informací tiskového mluvčího UPC, pana Maliny, je tolerance společnosti v tomto případě taková, že ještě vůči žádnému zákazníkovi Chello professional nebylo uplatněno zpomalení služby. Tarif Chello professional je určen především pro podnikatelské subjekty, do nebytových prostor nelze instalovat jinou službu.

Označení „megaslužba“, které použila UPC, lze brát s určitou rezervou, služba však jasně ukazuje, že ADSL má v kabelovém Internetu více než silného soupeře – nejrychlejší ADSL končí na 2 Mbit/s. Ovšem tvrzení UPC o nejlevnějším kabelovém Internetu vydrželo pouze necelý týden.

Karneval je levnější

Ačkoliv si společnosti UPC a Karneval v oblasti Internetu fakticky nekonkurují – pokud vůbec existují lokality, kde mají obě společnosti přípojky k Internetu, bude jich zanedbatelných počet – rivalita je zde určitě cítit. A tak měsíc po uvedení nového tarifu Chello light, který za 799 korun nabízí připojení o rychlosti 1 Mbit/s, přichází Karneval nejen s novým tarifem, ale i určitou restrukturalizací těch současných – vyšší tarify přejmenoval, nižší přepracoval zcela. Opět musím podotknout, že ač jsou informace, které posloužily jako podklad pro tento článek, důvěryhodné, nejsou zatím oficiální.

Nově Karneval své tarify pro domácnost pojmenovává Turbo a určení rychlosti, což určitě přispěje ke snadnější orientaci zákazníků, na druhou stranu si tak trochu komplikuje život, pokud bude služby zrychlovat. Z Turbo Premium je Turbo 4000, z Turbo je nyní Turbo 2000, nově tu máme Turbo 1000 a Turbo 250. U dvou vyšších tarifů zůstávají v platnosti dosavadní parametry, jediným rozdílem je nové počítání přenesených dat. Turbo 250 je upravený Light – z 150/50 kbit/s zrychluje na 250/50 kbit/s, zvýšil se limit přenesených dat z 1 GB na 2 GB a cena spadla z 690 korun na 499 korun (včetně DPH). Novinkou je Turbo 1000 s rychlostí 1 MBit pro download a 200 kbit/s pro upload, s limitem přenesených dat 10 GB a s cenou 799 korun. U těchto dvou tarifů není sleva za pořízení spolu s televizním programem, ta zůstala zachována u dvou vyšších verzí. Mimochodem, downgrade z vyšší služby na nižší stojí 500 korun.

Karneval také bude jinak počítat data – doposud se sčítal provoz v obou směrech, nyní se bude měřit v každém směru zvlášť, obdobně jako u UPC. Ovšem zatímco u UPC spadne rychlost všech tarifů (kromě Chello professional, kde je UPC benevolentnější) na 64/64 kbit/s, u Karnevalu bude po aplikaci omezení rychlost dvou vyšších tarifů stále slušných 200/50 kbit/s, u dvou nižších pouze 64/32 kbit/s.

Karneval novou službou a lepším rozprostřením cen výrazně zatraktivnil svou nabídku širším vrstvám, dokonce „podtrhl“ UPC u nejlevnější služby o několik desetikorun. V oblasti „low-end“ však má stále lepší nabídku UPC – datové limity u easy jsou větší než u Turbo 250 a upload je po aplikaci FUP o něco rychlejší. V oblasti rychlejšího připojení ale určitě Karneval své zákazníky potěší vyšší rychlosti po aplikaci FUP.

Oproti UPC má Karneval v počtu zákazníků co dohánět – zatímco na počet kabelových zásuvek, kde lze provozovat internet, Karneval vede v poměru 360 000 ku zhruba 300 000 UPC, zákazníků má více UPC – službu aktivně provozuje již řadu let a také má lepší pokrytí v Praze. Aktuálně má Karneval zhruba 13 000 zákazníků, UPC kolem 45 000, přičemž zhruba 25 000 zákazníků UPC používá připojení s rychlostmi přes 2 Mbit/s. To mimochodem vypovídá o tom, že v září 2004 uvedená pomalejší a levnější služba Easy (doplněná od ledna o Light) si za několik měsíců získala velkou popularitu, a podobně jako v případě nejlevnějšího Internetu Expres Start znamená příliv nových zákazníků (byť určitě na ni přešla i řada uživatelů dražších tarifů). Loni v květnu obě společnosti dohromady udávaly zhruba 35 000 zákazníků.

Tiscali ADSL s nulovým limitem

Zajímavou novinku uvedla Tiscali – nabízí nyní ADSL na rychlosti 512/128 kbit/s za 499 korun bez DPH (594 korun včetně DPH) s nulovým datovým limitem. Uživatel tak platí za všechna přenesená data, a to 10 korun za 100 MB, neboli 100 korun za 1 GB. Otázka je, kolik zákazníků tento tarif zaujme – nejbližší „vyšší“ tarif stojí o 100 korun více a nabízí 3 GB přenesených dat.


15. února 2005

Publikované informace nebyly správné v jediném bodu – rychlost nového tarifu Turbo 1000 není 150 kbit/s, jak bylo uvedeno původně, ale 200 kbit/s (opraveno v textu). Všechny ostatní informace platí plně.

Na tiskové konferenci zazněly další zajímavé informace, které stojí za uvedení. Všechny tarify jsou platné od dnešního dne, stávající uživatelé tarifu Light budou převedeni na tarif Turbo 250 – změna rychlosti a FUP proběhne okamžitě, změna účtování od 1. března. K tomu nyní Karneval nabízí instalaci služby za 1 Kč, přestává vybírat zálohu na modem a nabízí 30 denní záruku vráceni peněz (od data instalace), pokud uživatel nebude se službou spokojen. Mimochodem, podle Karnevalu se 97% zákazníků vejde se svým datovým provozem do 20 GB/měsíc, takže omezování se týká pouze malé skupinky zákazníků. A ti si případně mohou dokoupit za 300 Kč další balík 5/5 GB dat (v obou směrech).

Další novinkou je zavedení antispamu a antivirové kontroly u mailových schránek, poskytovaných Karnevalem.

BRAND24

Karneval také zrušil uživateli „oblíbenou“ transparentní proxy, nyní je k dispozici proxy server, který si může uživatel sám nastavit v předvolbách prohlížeče. Nadále se používají pouze neveřejné adresy, „pronájem“ veřejné pevné adresy je nyní levnější, stojí 70 Kč/měsíc (původně 100 Kč). Karneval zvažuje také možnost zavedení dynamického přidělování veřejných adres, zatím však nepadlo žádné rozhodnutí – je potřeba vyřešit také otázku bezpečnosti, a Karneval by se rád vyhnul procesu registrace MAC adresy ethernetového rozhraní, jak tomu je u UPC.

V síti Karnevalu se v současné době testují rychlosti 5 a 10 Mbit/s, podle slov zástupců firmy se nyní hledá ta správná služba, kde tyto rychlosti využít. To jen potvrzuje, že kabelový internet má, narozdíl od klasického ADSL, ještě mnoho prostoru, kam rychlostně růst.

Co je pro vás podstatné při výběru tarifu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).