Hlavní navigace

Facebook ohlásil podporu připojení přes anonymní síť TOR

31. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Připojení k Facebooku přes síť TOR by mohlo pomoci například uživatelům, v jejichž zemích je sociální síť blokována.

Připojování k Facebooku přes TOR bývalo v minulosti problematické. Bezpečnostní algoritmy Facebooku totiž chování připojených browserů vyhodnocovaly jako podezřelé a blokovaly je.

Pro ty, kdo neví, ve zkratce: TOR je síť, která pomáhá anonymizovat pohyb uživatelů po internetu – je například těžší vypátrat jejich IP adresu. Data jsou šifrována a předávají si je jednotlivé servery sítě, cesta dat mezi routery se přitom neustále mění.

„Z pohledu našeho systému uživatel, který se k nám v jeden moment připojoval z Austrálie, v následující chvíli vypadal, jako by byl ve Švédsku nebo v Kanadě. V určitém kontextu takové chování může naznačovat, že jde o hacknutý účet zneužívaný botnetem. Pro TOR je ale takové chování normální,“ popisuje problém na blogu Facebooku vývojář Alec Muffett.

BRAND24

To by se teď ale mělo změnit. Firma zřídila pro připojování přes TOR speciální .onion adresu https://facebookco­rewwwi.onion/ (odkaz funguje jen v TOR prohlížeči).

Muffett upozorňuje, že z pohledu Facebooku jde o experiment, který se bude dále vyvíjet podle toho, jak budou vývojáři nabírat zkušenosti. Střednědobým cílem je nabídnout .onion adresu i pro mobilní stránky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).