Hlavní navigace

Facebook se snaží vysvětlovat, že Facebook Home není ohrožení soukromí

6. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Několik otázek a odpovědí v dokumentu „Answering Your Questions on Home and Privacy“ je snaha Facebooku předejít problémům v podobě obav z další ztráty soukromí

Facebook Home (viz Facebook neuvedl vlastní telefon, přišel s vlastní domovskou obrazovkou) v podobě náhrady domovské obrazovky („launcheru“) pro mobilní telefony s Androidem vyvolává pochopitelně řadu otázek týkající se soukromí. V Answering Your Questions on Home and Privacy se  je Facebook snaží s předstihem řešit.

Několik věcí z tohoto dokumentu je podstatných, víceméně potvrzují to, co bylo očekáváno. Především to, že Facebook Home je volitelná náhrada domovské obrazovky (na HTC telefonech, kde bude Home předinstalováno, by tedy měl jít vypnout). Také ale to, že jde opravdu jenom o „launcher“ (a samozřejmě také o náhradu pro uzamykací obrazovku).

Co se shromažďovaných informací týče, tak je potvrzeno, že Home bude shromažďovat informace o tom, jaké aplikace používáte – Facebook tyto informace bude používat v identifikovatelné podobě po dobu 90 dní. Všimněte si „identifikovatelné“ podobě, tedy žádný anonymní (anonymizovaný) sběr dat. Dobré je vědět, že Facebook neví nic o tom, co v ostatních aplikacích děláte (s výjimkou těch, které tyto informace o vás Facebooku ochotně předávají).

Facebook ale také bude mít přístupné notifikace jiných aplikací (ty notifikace, které dostáváte jako součást systému fungování Androidu). V zmíněném dokumentu ujišťuje, že nebude uchovávat jejich obsah, ale bude pracovat s informace o tom, které aplikace je posílají a bude je anonymizovat a uchovávat po dobu 90 dní.

Co se lokačních informací týče, tak dokument pouze potvrzuje to, že Facebook již lokační informace používá - logicky, protože lokační informace jsou již nyní používány přímo mobilní aplikací Facebooku. A ano, Facebook všechno tom, kde jste kdy byli, a neváhá tyto informace používat čistě dle vlastního uvážení.

Poznámka: „When we get your GPS location, we put it together with other location information we have about you (like your current city). But we only keep it until it is no longer useful to provide you services, like keeping your last GPS coordinates to send you relevant notifications.“ je velmi vágní určení toho, jakým způsobem pracuje Facebook s lokačními informacemi. 

Závěr?

BRAND24

Facebook Home je náhrada domovské obrazovky a uzamčení telefonu. Oproti tomu k čemu již Facebook má přístup (prostřednictvím své mobilní aplikace, jiných aplikací podporujících Facebook a vašeho používání webu na mobilu) získá Facebook navíc přístup hlavně k informacím o tom, jaké používáte na mobilu aplikace, jaké notifikace (upozornění) vám posílají aplikace ve vašem mobilu.

Vše ostatní (zejména geolokační informace, vaše osobní údaje, informace o tom o co máte zájem, s kým komunikujete, fotografie vás i vámi pořízené fotografie, atd), už Facebook má  (a měl) k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).