Hlavní navigace

FBI má aplikaci pro mobily, a dokonce smysluplnou

13. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) představil zajímavou aplikaci pro iPhone. Má pomoci rodičům ztracených dětí. Můžeme v budoucnu čekat i aplikaci pro hledání zločinců?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

FBI není rozhodně zpátečnickou organizací. Samozřejmě monitoruje kde co a vůbec využívá ty nejmodernější technologie. Teď úřad představil aplikaci ID Child, pomocníka pro rodiče malých dětí. Jde vůbec o první aplikaci pro mobilní telefony, kterou se FBI může pochlubit. Nejde přitom o nic závratného, v aplikaci si rodiče mohou uložit fotky dětí a další informace, které by v případě ztracení dítěte mohly pomoci při pátrání.

Data z aplikace mohou být využita okamžitě, například když se dítě zaběhne v obchodním domě a rodiče žádají o pomoc při hledání policistu. Mohou mu na telefonu ukázat fotky a nejrůznější identifikační údaje. To je trochu předpotopní způsob, ale uvažte, jak se asi cítí rodiče, když nemohou dítě najít. Fotky a popis mají hned při ruce na jednom místě a nemusejí policistům skoro nic říkat. Typicky americké řešení, v tomto případě ale účelné a funkční. Samozřejmě je možné data z aplikace poslat i na příslušná místa e-mailem.

Aplikace obsahuje i rady a tipy týkající se prevence, neboli jak zajistit, aby se dítě neztratilo. A samozřejmě i návod, co dělat, když se stejně nepodaří ratolest uhlídat. FBI uvádí, že kromě aplikace pro iPhone se chystají verze i pro další platformy. Zahraniční komentátoři projekt chválí a píší, že má určitě smysl. Nelze než souhlasit a doufat, že se něco podobného časem objeví i u nás. Státní peníze totiž bývají často utráceny za daleko větší zbytečnosti, pokud tedy rovnou neskončí na účtech nejrůznějších „zprostředkova­telů“.

BRAND24

Zpět k FBI a vstupu na pole mobilních aplikací. Kdybych si měl tipovat, co za další aplikaci FBI připraví, vsadil bych na aplikaci cílící na chytání celosvětově hledaných zločinců, třeba teroristů. Člověk by měl v mobilu aplikaci s informacemi o největších teroristických esech, kdyby náhodou někdy získal pocit, že vidí někoho ze seznamu, jediným klikem by na centrálu FBI odeslal svoji polohu a informaci o tom, koho že to zahlédl. Tato aplikace by zcela určitě nebyla zneužívána vtipálky a všechna hlášení by se zakládala na pravdě. Boj s terorismem by dostal novou skvělou zbraň. Lidé nahlašující výskyt teroristů by se nenazývali občanští žurnalisté, ale rovnou občanští vyšetřovatelé nebo mobilní agenti. Využití masy lidí koneckonců v Americe vyzkoušeli už při hlídání hranic s Mexikem.

Nyní si FBI ozkouší na poměrně nevinné aplikaci pro rodiče s neposednými dětmi zatím pro ně neznámé prostředí. Co přijde pak, nikdo neví, ale nejrůznějších scénářů (včetně těch opravdu katastrofických) by napadlo každého asi dost. Kdyby náhodou příští sobotu nevyšla moje pravidelná glosa, tak na ni buď zapomněla redakce, nebo jsem na Guantánamu bez přístupu k Internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).