Hlavní navigace

Agenti FBI prý už Apple nepotřebují. Odblokují si iPhone sami

22. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Apple
Americké úřady oznámily, že zřejmě ve spolupráci s další firmou našly cestu, jak se dostat do zašifrovaného telefonu jednoho ze střelců ze San Bernardina.

Má výrobce telefonů poskytovat úřadům nástroj na odemykání zašifrovaných mobilů, nebo ne? Otázka, která poslední měsíc lomcuje Silicon Valley. Věnoval se jí včera i Tim Cook na prezentaci novinek Applu

"Potěšila nás podpora celé Ameriky. Vydržíme. Věříme tomu, že máme zodpovědnost za ochranu vašich dat a vašeho soukromí. Dlužíme to našim zákazníkům a dlužíme to i této zemi,“ dokončil Cook svůj proslov. 

Vláda je jiného názoru. Dosud ale neviděla jinou možnost, jak se dostat do telefonů jednoho z pachatelů přestřelky v San Bernardinu, než přinutit Apple, aby napsal program, který by snížil zabezpečení iPhonu. To se ale Applu nechce.

V pondělí ale přišel zlom, protože zatím neznámá firma přišla s možným řešením, jak se do dotyčného iPhonu dostat. Detaily ale ministerstvo spravedlnosti tají. „Pokud tohle řešení bude fungovat, umožní nám prohledat telefon a pokračovat ve vyšetřování teroristického útoku, při kterém bylo zabito čtrnáct lidí,“ říká mluvčí úřadu Melanie R. Newman pro Reuters.

Úřady proto požádaly soudce o zrušení na dnešek plánovaného soudního jednání, ve kterém měl soud rozhodnout, jestli Apple má povinnost FBI s nabouráním telefonu pomáhat. Policie teď novou metodu vyzkouší a do 5. dubna má soudu podat zprávu o tom, zda funguje. Kdyby byl pokus neúspěšný, může se FBI k soudu s Applem vrátit.

BRAND24

Americké úřady zatím o metodě nezveřejnily žádné podrobnosti, není tedy jasné, zda má fungovat jen na inkriminovaném modelu 5C, nebo i na novějších iPhonech a novějších verzích iOS s vylepšeným šifrováním.

Boj proti terorismu postupně ukrajuje internetové svobody. A to nejen ve Spojených státech. Větší kontrolu digitálního světa už chystají třeba ve Francii, která se loni stala cílem hned dvou velkých teroristických útoků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).