Hlavní navigace

Firefox 6 a Firefox 7: pokrok v mezích zákona

25. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mozilla nabrala vysoké tempo a chystá nové verze svého prohlížeče. Firefox 6, který vyjde ještě v létě, přinese posílenou ochranu soukromí. Firefox 7, jenž má vyjít na podzim, pak slibuje vyšší rychlost. Pojďme si novinky představit podrobněji.

Mozilla zrychlila vývoj svého webového prohlížeče a tak je aktuálně v přípravě Firefox 6 a Firefox 7. První zmíněná verze má již delší dobu hotovou funkcionalitu a momentálně probíhá její betatestování, přičemž ostrá verze má vyjít v srpnu. Nástupnická verze by měla být k dispozici někdy na podzim. Ani jedna neslibuje přehršel novinek, ale přece jen některé nové prvky si tvůrci pro uživateli připravili a další mají v plánu.

Firefox 6 zlepší ochranu soukromí

Nejvýraznější novinkou ve Firefoxu 6 je nový Správce oprávnění. Ten uživateli umožňuje z jednoho místa spravovat oprávnění udělovaná jednotlivým navštěvovaným webovým stránkám. Soustředí se zde možnosti nastavení, které dříve byly roztroušeny po všech možných zákoutích prohlížeče. Lze odsud konkrétnímu webu zakázat nebo povolit ukládání přístupových hesel, ukládání záznamu cookies či předávání informací o geografické poloze.

Správce oprávnění rovněž umožňuje nastavit pravidla pro vyskakovací okna a nabízí rychlý přístup ke správě uložených hesel či uložených cookies, které lze také jednoduše a rychle smazat.  Ve Správci oprávnění tedy dostává uživatel do ruky mocný nástroj pro nastavení úrovně ochrany svého soukromí. Proto je překvapující, že Správce oprávnění je před zraky uživatelů ukryt. Z menu na něj Firefox 6 běžně neodkazuje, je nutné zadat do adresního řádku about:permissions. Situaci zatím řeší rozšíření.

Jako prvek ochrany před podvodnými weby bude adresní řádek zvýrazňovat doménu právě prohlížené webové stránky, což je u řady konkurenčních prohlížečů samozřejmost. Firefox to zatím neuměl (je však k dispozici rozšíření Locationbar²). Díky grafickému vypíchnutí domény prohlížené stránky si uživatel může snadněji ověřit, že se skutečně nachází na webu, na kterém by měl být. Úspěšný phishingový útok je tak opět o něco těžší. S novou podobou přichází také identifikace webu.

Vývojářům Firefox 6 přinese nový nástroj jménem Scratchpad, který usnadní život programátorům pracujícím s kódem v jazyce JavaScript. Jedná se o textovou oblast, v které si můžete zkoušet JavaScriptový kód v kontextu aktuální stránky. Pokud jste vývojář doplňků, můžete si na konfigurační stránce about:config přepnout předvolbu devtools.chro­me.enabled na hodnotu true a získáte tak možnost vykonávat JavaScript přímo v kontextu Firefoxu, vysvětluje Pavel CvrčekMozilla.cz.

Firefox 6 přinese také několik drobnějších změn. Správce doplňků například opět bude obsahovat odkaz vybízejí ke kontrole aktuálnosti nainstalovaných plug-inů skrze webovou službu Mozilla Plug-in Check, která byla nedávno lokalizována do češtiny. Pokud používáte klasickou horizontální nabídku, tak si zřejmě povšimnete zeštíhlených a tudíž přehlednějších nabídek Historie a Záložky. Firefox 6 také bude během ukládání hesla nebo vytváření záložky nenásilně informovat a možnosti synchronizace těchto dat.

Firefox 7 slibuje rychlejší spouštění

Jako nejsympatičtější novinku ve Firefoxu 7, jehož ostrá verze by se měla objevit někdy na podzim letošního roku, osobně hodnotím výrazně zrychlené spouštění prohlížeče. Pomalý start sužuje uživatele od nepaměti a zatím s tím mnoho nenadělaly ani nejrůznější optimalizace, které přicházely v průběhu času. Firefox 7 ale slibuje v závislosti na rychlosti pevného disku a nainstalovaných rozšířeních až dvojnásobné zrychlení inicializace.

V budoucnu by s laděním výkonu měla pomoci i hlášení od uživatelů. Firefox 7 totiž obsahuje integrovaný mechanismus, který umí zasílat Mozille informace o výkonu té které instalace prohlížeče. To jsou při ladění prohlížeče velmi cenná data. Uživatelé se nemusejí bát nějakého špehování. Data jsou sbírána anonymně a navíc s jejich odesíláním musí být vyjádřen explicitní souhlas. Automaticky Firefox 7 žádná data o výkonu prohlížeče neposílá.

Další úpravy dozná řádek s adresou, kde se nově webová adresa, pokud si uživatel prohlíží nezabezpečenou stránku, bude zobrazovat bez specifikace protokolu. V praxi to znamená, že namísto http://www.lupa.cz se zobrazí jen www.lupa.cz. K podobné úpravě sáhly dříve již i tvůrci prohlížečů Google Chrome a Opera. Pro Firefox je to novinka, kterou ale půjde kdykoliv zrušit přes about:config (postačí browser.urlbar­.trimURLs přepnout na false). Změna se týká jen běžného protokolu HTTP, jiných protokolů se nedotkne. 

Zabudována bude také nová ochrana, která znemožní klientským skriptem měnit velikost již dříve uživatelem otevřeného okna. JavaScript tedy nebude schopen násilně změnit rozměry okna, které si otevřel uživatel. Skriptem bude možné měnit jen velikost okna, které otevírá daná webová stránka a to si ještě uživatel bude moci nastavit (jako doposud – lze zakázat měnit velikost vyskakovacích oken i zakázat vyskakovací okna obecně).

Co se chystá a zvažuje dále

Mozilla má v rukávu i několik projektů, k jejichž realizaci by se postupně ráda dopracovala. Jedním z těch zajímavějších je třeba integrovaný prohlížeč PDF dokumentů. Ten v současnosti nabízí Google Chrome. Vývojáři Googlu sáhli pro Foxit PDF SDK (pravděpodobně znáte Foxit Reader). Mozilla na to chce jít jinak. Pracuje se na prohlížeči PDF dokumentů využívajícím pouze HTML 5 a JavaScript. Nejdříve by měl být dostupný jako samostatné rozšíření.

BRAND24

Nutná je změna fungování Správce stahování, o které se mluví už více než rok. Přijít měla v jedné z výše uvedených verzí, ale nakonec v nich přítomna není. Což je komplikace, protože se zrušením stavového řádku ve Firefoxu 4 se nyní v hlavním okně žádným způsobem nezobrazuje průběh běžícího stahování. Nově má být v nástrojové liště tlačítko pro stahování. Po kliknutí na něj se pak zobrazí bublina s informacemi o probíhajícím stahování. Historie stahování se přesune do Knihovny stránek, kde je i historie navštívených webů.

Další změny se mají dotknout i Správce doplňků. Ve Firefoxu 4 se dočkal zbrusu nové podoby a nyní jej čeká pozvolná evoluce. Již ve Firefoxu 7 se například objevuje možnost nastavovat rozšíření přímo z přehledu nainstalovaných rozšíření, aniž by se muselo otevírat speciální okno s volbami. Při výhledu na budoucí verze se dále hovoří například o vylepšení uživatelského rozhraní kontroly kompatibility doplňků po aktualizaci prohlížeče, upozornění uživatele na automatickou instalaci doplňků třetích stran, informování o náročnosti doplňků na systémové zdroje a integraci správy vyhledávacích modulů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).