Hlavní navigace

Firefox pro iOS bude, pouze pokud Apple povolí Gecko

11. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jay Sullivan, více prezident pro produkty u Mozilly, to říká jasně. Firefox pro Apple iOS nebude, dokud nedojde k uvolnění podmínek pro prohlížeče.

Právě probíhající SXSW konference v Austinu je zdrojem řady zajímavých novinek i informací. Jednou z nich je zmínka Jaye Sullivana, viceprezidenta Mozilly, že Firefox se na iOS neobjeví, dokud nebude možné aby použil vlastní jádro, tedy Gecko. Vlastní prohlížeč od Apple, Safari, je založený na Webkitu. Ostatně stejně jako Chrome od Google. A také, čerstvě, Opera.

Pro Mozillu je Webkit nedostatečně otevřený, alespoň takové důvody zaznívají v komentářích věnujících se slovům Jaye Sullivana. A chybějící Firefox na iOSu? Svým způsobem poměrně malý problém. Protože i kdyby tam byl, zásadní role Safari je nezměnitelná. Apple na iPhone i iPadu rozhoduje o tom, jaký prohlížeč bude standardní, tedy ten, který se otevře při kliknutí na odkaz. A bez jailbreaku toto nastavení stejně nezměníte.

BRAND24

Mozille by sice teoreticky mobilní a tabletová zkušenost mohla chybět, zejména pokud uvážíme práci na Firefox OS. Ve skutečnosti si řadu věcí a postupů už mohla vyzkoušet na Androidu, tam mobilní Firefox dostupný je.

Zdroj: Mozilla says no plans to return to iOS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).