Hlavní navigace

Firefox pro iOS, desatero obsahového marketingu a EU zkoumá Uber

6. 9. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Mozilla
Počítačové hry jsou prospěšné, Timothy Hunt a hon na čarodějnice, EU jde zkoumat Uber, LinkedIn jde do zpráv. Co přinesl právě končící #tyden?

Markus ‘Notch’ Persson nevypadá příliš spokojený se svým životem bohaté legendy. V Minecraft creator Notch shares the darker side of life after a big exit je to dost dobře vidět na velmi trefných postřezích o tom, jak vlastně dopadnete, když vyděláte kupu peněz. Můžete mít všechno, ale nemáte důvod to mít. Ti, co vás měli v oblibě, vás nenávidí. Ti, se kterými byste mohli něco mít, se vás bojí. A vy sami? Bojíte se začít zachraňovat svět (Notch říká doslova „jako Musk“), protože vás to „dostane mezi stejné ass***es“, jako ti, kdo vás přiměli k předchozímu prodeji. Trefné, dobré, užitečné.

Vědecká studie říká, že bychom všichni měli hrát počítačové hry. Pomáhají nám se učit, rozhodovat se, posilují kognitivní schopnosti, některé pomáhají i zdraví a dnes mohou pomoci i k navázání vztahů. Ale jednu věc je nutné zdůraznit, tohle všechno platí, pokud hrajete počítačové hry s mírou, nikoliv 24/7. Viz Scientific studies show why everyone should play video games.

Prý se cítí jako Hus, ale někteří říkají, že v té SMS vypadlo jedno písmenko a mělo to být, že se cítí „jako hnus“. Tolik k Danielu Kalendovi, křesťanovi tělem i duší, kterého nedávno ze svých řad vyloučila KDU-ČSL. Tato strana jako jedna z mála ukázala, jak se postavit k nenávistným xenofobním projevům podobným tomu, kterého se Kalenda dopustil na Facebooku:

TELEgraficky

Přes 85 % uživatelů Ashley Madison jsou „muži“ ■ Šef Ashley Madison byl nevěrník20 let eBay ■ Ano, selfie zabíjejí Potvrzeno: Nakupování zlepší náladu ■ Planeta opic se blížíProč si Čína prostě nekoupí celé Česko? ■ Google Earth a fantastické fotografie 10 let titulních stránek časopisů ■  Halo 5 ■

WEBDESIGN, INTERNET

Google Drive končí s podporu hostingu webových stránek. Podle Deprecating web hosting support in Google Drive bude po dobu jedno roku (do 31. srpna 2016) ještě vše fungovat, ale po tomto datu bude cokoliv dostupné přes googledrive.com/host/[doc_id] nefunkční. Google v oznámení doporučuje pořídit si skutečný webhosting nebo používat Google Cloud Platformu. Nápověda v Host web pages with Google Drive byla aktualizována.

Vygooglete si „I'm feeling curious“ a nebudete se stačit divit. A možná budete ještě zvědavější, a proto vám tam dali velké modré tlačítko, abyste se mohli dozvědět nějakou další zajímavost. Jinak je to ale další příklad toho, jak Google využívá Knowledge Graph a „volně“ dostupné informace na internetu. Otázka je, kdy se objeví první chybně vytažené informace a skandál. V české verzi Googlu pozor, nebude to fungovat.

Allrecipes.com redesignovali a připomínají trochu Pinterest. Podle Allrecipes.com Reboot Demonstrates Union Between Search and Social se navíc na tomto příkladu ukazuje, jak důležité je vyhledávání. Uvádí tam, že tento web má 1,3 miliardy návštěv ročně a funguje od roku 1997. A jak už to tak bývá, je hodně závislý na příspěvcích od vlastních uživatelů.

SOFTWARE

Ultrarealistické GTA V? Proč ne, stačí si pořídit Toddyhancer mod. Viz GTA V on high settings with Toddyhancer mod (WiP).

Guildwars 2 – www.guildwars2.com – přináší raidy a co hlavně, je zcela zdarma. Týká se to základní hry (nové rozšíření bude nutné koupit), která doposud neměla měsíční poplatky, ale hru samotnou jste si museli koupit (a koupilo si 5 milionů hráčů za tři roky od spuštění). Hráči, kteří si hru nekoupí, budou mít nějaká ta omezení. Viz Play For Free Today.

Firefox for iOS je tu, prozatím beta (preview), ale je to rozhodně dobrá zpráva. Viz Firefox for iOS Now Available for Preview, kde ale narazíte na to, že „New Zealand“ a tak asi zatím smůla.

Unreal Engine 4 VR demo od Epic Games. A sakra:

HARDWARE

Víte, proč na telefonu jsou dnes čísla v té podobě, ve které jsou? Proč třeba nejsou do kruhu? Nebo úplně jinak? Vysvětlení i historii vzniku najdete ve Why are the numbers on a telephone keypad arranged the way they are?

Star Wars The Force Awakens BB-8 je kousek hardwaru, o kterém se teď všude mluví. A proto ho už někdo stihl rozebrat, abyste věděli, co je uvnitř:

Zamezení automatického spouštění flashového obsahu ušetří až 15 % baterie. Říká to tedy Google, a dodává, že ovšem záleží na operačním systému. Viz Chrome’s latest performance improvements mean the browser uses less memory and battery life.

Poslední továrna na výrobu audiokazet:

3D tisk se více a více zdokonaluje. V 6 futuristic 3D-printed clothes najdete šest zajímavých příkladů. Některé jsou velmi elegantní, když už je řeč o botech nebo večerní róbě.

MARKETING A KOMUNIKACE

Výborné čtení v The Timothy Hunt Witch Hunt se vrací k dnes obvyklému honu na čarodějnice. V případě univerzitního profesora Timothy Hunta, který se v zásadě stal obětí davu, módní posedlosti hyperkorektností a zásadním zlozvykem vytrhávat věty z kontextu a vybírat si jenom to, co se „hodí“. Zásadní roli v tom hraje i žurnalistika, která si vůbec nedělá hlavu s tím, jestli popisuje pravdu nebo jen fabuluje na základě zmanipulovaných podkladů. Běžně zmanipulovaných záměrně a cíleně.

Google má nové logo. Je tomu tak. Má k tomu dlouhé povídání v Google’s look, evolved a také video, kde se můžete podívat na to, jak se loga Google vyvíjela. A taky má animovanou podobu loga, včetně samostatného „G“ v patřičných barvách. Jinak také viz Google má po 16 letech nové logo, vytvořil pro ně vlastní font.

Desatero obsahového marketingu od Briana Solise najdete v The 10 Commandments of Content Marketing. Má tam řadu užitečných drobností, třeba to, že se nemáte slepě honit za vyplněním kalendářového plánu (nekvalitním) obsahem. Samozřejmě klasické, že máte být tam, kde jsou vaši zákazníci, či nesledovat imprese, ale výkon a efekt. Osobně považuji za podstatné i to, že málokdy máte jedinou cílovku, a ještě důležitější je to, že obsah nemáte vytvářet pro vašeho šéfa či klienta, ale pro toho, kdo ho bude nakonec číst.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

EU se chystá zkoumat, zda je Uber taxislužba nebo prostě jenom digitální zprostředkovatel. Což je dost zásadní otázka, protože od zařazení do taxislužby se odvíjí to, že podléhá všem obvyklým regulacím a předpisům. Je tedy vcelku pochopitelné, že něčemu takovému se Uber už dlouhé roky brání, ať už lobbingem, nebo přímým vystupováním proti požadavkům států a státních orgánů, v některých případech i soudů. Viz To regulate or not to regulate? EU to launch study on Uber.

Julian Assange se obává vyjít z budovy i na balkón, prý by ho mohl zabít dron. Ale jinak je všechno v pohodě. Tři roky se schovává na ekvádorské ambasádě, čímž se vyhýbá řešení vydání do Švédska na základě obvinění ze znásilnění (což popírá). Viz Wikileaks founder Julian Assange claims he'll be killed by CIA DRONE if he leaves embassy. A je to trochu zmatený rozhovor.

Máte doma elektronicky a internetově zdatnou chůvičku hlídající malé děti? Tak pozor. Tvůrci těchto pomůcek nikdy moc neřešili, jestli jsou bezpečné, a na vaše dítě se tak možná dívá i někdo jiný. Včetně toho, že může odposlouchávat, co se u vás doma děje a dívat se i na vás. Viz 9 baby monitors wide open to hacks that expose users’ most private moments a hlavně 10 New Vulnerabilities for Video Baby Monitors.

PhantomALERT tvrdí, že Waze vykradlo jejich databázi a poté bylo (i díky tomu) koupeno Googlem. A protože jde o koupi za 1 miliardu dolarů, není divu, že to PhantomALERT žene k soudu. Viz PhantomALERT: Waze Stole Our Database And Sold It To Google For $1 Billion.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Webové nahrání fotky na Facebook umožňují přidávat nálepky a nějaké ty další drobnosti. Nahrajte fotku ve webovém Facebooku, dejte kurzor myši nad ni (ještě před odesláním) a naleznete možnost štítkování a editace. V editaci najdete filtry, byť jenom sedm kousků, možnost ořezu/rotace, doplnění textu přes fotku a přidávání nálepek, těch, co znáte z chatu. V mobilu je tato funkčnost už nějakou tu dobu k dispozici.

10 tisíc Islanďanů na Facebooku nabídlo své domovy syrským uprchlíkům a média to slepě kopírují. Celé to má klasický háček, jako všechno na Facebooku, včetně třeba starého známého počtu lidí „přihlášených“ k události (a o nic víc než o facebookovou událost tady nešlo). Prostě jsou to ničím nepodložené zprávy, které nemají reálný základ. Viz například 10,000 Icelanders offer to house Syrian refugees after author's call, odkud to ostatně v zásadě skoro všichni kopírují dál a dál. Český iDNES z toho dokonce udělal otvírák a trvalo přes šest hodin, než článek hezky v tichosti opravili a dělají, že se jim žádný úlet nepovedl.

LinkedIn vylepšuje posílání zpráv, redesignem, přidáním posílání emoji, přepracovaným vzhledem a změnou chování ze zprávové aplikace na chatovací, v zásadě kopírující to, co má Facebook. Bohužel na zbytku LinkedIn stále najdete vzhledově i uživatelsky stále strašné rozhraní. V české verzi (a pro české uživatele) zatím změna žádná, nasazují ji postupně. Viz New messaging experience comes to LinkedIn, finally!

Hashtagu bylo 23. srpna osm let. Vše začalo jedním tweetem od Chrise Messiny, ve kterém navrhl používat hash (#) a k tomu připojené slovo pro seskupování témat na Twitteru. Až později to Twitter začal podporovat a z hashtagu se stala univerzálně použitelná pomůcka.

Písničkářka Tereza Holubová zrušila vystoupení v restauraci Grand Italia poté, co se restaurace začala propagovat plakátem se sloganemV naší restauraci pro imigranty nevaříme – stop islám“. Na facebookové stránce restaurace nechybí ani klasické dohadování se s těmi, co vyjadřují nesouhlas. Zatím to ale zdaleka nedošlo tak daleko, jako v nedávném velmi emotivním případu Řízkárny. Viz  V Řízkárně někomu z toho horka hrabe. Co nakonec se zákazníky, čas to zavřít.

MOBILNÍ APLIKACE

Přes 225 tisíc platných účtu u Applu bylo vykradeno z jailbreaknutých telefonů. Takže až si příště budete chtít jailbreaknout telefon, tak pozor na malware, který se šířil s Cydia jailbreakem. Malware pojmenované KeyRaider nahrával získané informace na server, který sám byl hacknutelný. KeyRaider se objevil v repository od Weiphone. Viz KeyRaider: iOS Malware Steals Over 225,000 Apple Accounts to Create Free App Utopia.

Instagram rozšiřuje přímé zprávy o vlákna a o sdílení fotek, které jste objevili ve sledovaných účtech. Vysvětlení najdete v Introducing Improvements to Instagram Direct a pokud jste snad chviličku doufali, že by mohli konečně zavést klasické sdílení, tedy možnost nasdílet fotku těm, kdo vás sledují, tak ne. Stále nic.

V USA je 77% penetrace chytrých telefonů a Facebook Messenger odsunul YouTube na třetí místo. Jinak 51,4 % Android (pokles), 44,2 % Apple (růst), 2,9 % Microsoft (pokles). Viz Messenger now the second most popular app, displacing YouTube.

Google Street View je nově v podobě samostatné aplikace. Viz Introducing the new Street View app from Google Maps.

STARTUPY A EKONOMIKA

Hotely prý bojují proti službám jako je Expedia či Priceline, dokonce se snaží zabránit spojení Expedia a Orbitz. Zásadním problémem hotelů je, že právě tihle prostředníci (a můžeme tomu říkat i digitální příživníci) je stojí peníze. Což je v zásadě zvláštní v tom, že internet měl právě takové prostředníky původně odstranit. Ale celé je to daleko složitější a Hotels Fight Back Against Sites Like Expedia and Priceline popisuje i další zádrhele.

Londýnští taxikáři používají proti Uberu zásadní zbraň, vlastní aplikaci. A vlastně na tom není nic tak divného, protože jednou ze zásadních výhod Uberu je právě to, že máte snadný systém objednání, jízdy a placení. A zjevně je to lepší nápad, než proti Uberu demonstrovat, pálit pneumatiky a podnikat právní obstrukce. Viz London’s black-cab drivers use rival app to compete with upstart Uber.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).