Hlavní navigace

Fotky v síti aneb co s obrázky z dovolené (aktualizováno)

4. 7. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Chystáte se na dovolené pořídit mnoho pěkných fotek? Máme pro vás několik tipů, jak se se svými úlovky můžete pochlubit na Internetu. Zároveň si také blíže představíme službu Picasa Web Albums nově lokalizovanou do češtiny.

Čas dovolených je tu a řada lidí vyráží za odpočinkem nebo za dobrodružstvím s digitálním fotoaparátem. Pokud jste se o možnosti publikování fotek na Internetu doposud nezajímali a sháníte informace na poslední chvíli, máme pro vás několik tipů na služby, které vám poskytnou prostor k prezentaci vašich fotek nebo i celých zážitků zdarma.

Fotogalerie svépomocí

Vygenerovat jednoduché album pro vystavení na Internetu umí prakticky každý lepší program pro správu a úpravu fotografií, jako je třeba oblíbený IrfanView či české Zoner Photo Studio. Je jich ale mnohem více. Většinou generují statické HTML stránky, které pak můžete umístit třeba i na libovolný freehosting. Možnosti nastavení alba jsou však často nedostačující, a proto se dostávají ke slovu specializované programy, jako je JAlbum.

S programem JAlbum můžete generovat fotoalba nebo slide-show prezentace, a to velice snadno díky podpoře funkce drag&drop dle řady dostupných šablon. Pokročilí uživatelé si mohou vytvářet šablony vlastní a nebo upravovat ty existující. Můžete tak fotoalbum začlenit do svých již existujících stránek. Plusem JAlbum je množství voleb. Výsledek své práce můžete odeslat na server přes FTP protokol, takže není nutné použít třeba samostatného FTP klienta.

Nespornou výhodou tohoto řešení je, že výsledné album je možné také uložit na USB flash disk či vypálit na CD nosič a pochlubit se tak s ním svým přátelům.

Další krok představují open source aplikace Coppermine Photo Gallery nebo Singapore Photo Gallery. Stačí je jednoduše nainstalovat na váš placený webhostingový prostor nebo lepší freehosting a rázem získáte kvalitní internetové fotoalbum bez řady omezení a s velkou spoustou funkcí. Musíte však mít i dostatek volného místa pro fotky, což bohužel freehostingy často nesplňují.

Cena placeného hostingu však dnes začíná na několika desetikorunách měsíčně a cena domén stále klesá, takže si můžete za několik stokorun ročně pořídit kvalitní fotoalbum s dostatkem místa pro fotky bez omezení veřejných služeb, ke kterým se pozvolna dostáváme. Jestli vám ale stačí album ve formě statických stránek, JAlbum není vůbec špatnou volbou.

Česká veřejná fotoalba? Bída

Veřejná internetová fotoalba mají tu výhodu, že se nemusíte prakticky o nic starat. Jenom nahrajete své fotky. Žádné starosti o hosting, žádné instalování. Na české scéně bylo dlouho zatuchlé ovzduší. Ještě před několika lety, v době, kdy už v zahraničí kraloval Flickr, tu byly služby jako Tiscali Foto či Volný Album.

Tiscali Foto

Z funkčního hlediska jsou použitelné i dnes, háček je ovšem v poskytované kapacitě. 30 MB, resp. 40MB zdarma není mnoho. Můžete si sice připlatit za více místa, ale po prozkoumání nabídek konkurence zjistíte, že to není nutné.

Zlom znamenal příchod služby Rajče.net, která loni přešla pod křídla zpravodajského portálu iDnes. Datově neomezený prostor pro fotky, to na české scéně nebylo. I dnes je to u nás světlá výjimka. Čistý jednoduchý design je oproti graficky přeplněné až zmatené službě Tiscali Foto spíše kladem. Navíc přispívá k rychlosti služby. Občas spíš vypadá, jako když si v prohlížeči vypnete podporu CSS, ale to už je věc vkusu a osobního názoru.

Rajče.net

Důležité je, že Rajče.net funguje i po přechodu pod iDnes. Stále nabízí neomezený prostor pro fotky, ovšem je tu i doporučení, že jedno album by nemělo obsahovat více jak čtyři desítky fotek. Naštěstí jeden uživatel může vytvořit neomezený počet alb, což u české konkurence rozhodně není zvykem. Vadou na kráse nicméně je, že pro nahrávání fotek musíte použít výhradně klientský software určený pro Windows. Alespoň jednoduchý webový formulář pro upload fotek by se hodil.

Picasa Web Albums konečně česky

Lokalizací služby Picasa Web Albums do češtiny dostalo Rajče.net silnou konkurenci. Picasa je prakticky ve všech ohledech lepší, jenom ta kapacita není neomezená, ale její navýšení na 1 GB se jeví už dostačující. Program Picasa je velmi oblíbený, jeho webová alba byla však dlouho právem přehlížena. Až nedávné zvýšení kapacity a přidání řady nových funkcí dělá z Picasa Web Albums zajímavou službu. Fotky lze nahrávat buď přes formulář v prakticky libovolném prohlížeči, nebo velmi snadno díky ActiveX pro Internet Explorer 6 a vyšší. Samozřejmě nemůže chybět přímý upload z desktopového programu Picasa.

Můžete vytvářet neomezený počet alb, určovat dostupnost fotek pro veřejnost nebo přístup k nim chránit, snadno přesouvat fotky mezi složkami, označovat je štítky. Můžete nahrávat i krátká videa a vytvářet flashové slide-show z vašich fotek. Nechybí RSS kanál, diskuze k fotkám, známkování fotek a stále se rozšiřující podpora komunit, takže Picasa Web Albums pozvolna míří za Flickrem do vod komunitních služeb.

Novinkou je také vedle mobilní verze (bez možnosti uploadu) i spolupráce s mapami. Ve webovém fotoalbu Googlu je propojení map a fotek. Uživatelé si mohou fotky rozmístit po mapě a takto vytvořenou mapu prohlížet třeba i v Google Earth, což je zajímavé nejen pro fotky pořízené na dovolené. I po letech můžete při pohledu na mapu zavzpomínat, kde jste to vlastně byli a jak to tam vypadalo.

Jediné, co není úplně ideální, je poněkud dlouhá adresa alb a ještě delší URL fotek. Chybí také možnost objednat si fotky v nějaké české fotosběrně, což třeba pro Tiscali Foto není problém. V desktopové Picase ovšem tato možnost nechybí.

Aktualizace 14:29: Picasa Web Albums je bohužel opět bez podpory češtiny kvůli problémům s nahráváním fotek z desktopového programu Picasa. Viz dnešní zprávička Picasa Web Albums opět bez podpory češtiny. Je to pravděpodobně dočasné řešení, zjišťujeme podrobnosti. Popisované funkce samozřejmě nadále platí, nicméně bohužel až na tu češtinu.

Aktualizace 18:10: Odstavení české verze je jenom dočasné. S jejím opětovným nasazením se počítá, potvrdila nám to Taťána le Moigne z českého zastoupení Googlu.

Fotky a komunity aneb Flickr

V zahraničí je Picasa Web Albums na okraji uživatelského zájmu a mnohem známější (i u nás) je komunitní portál Flickr patřící od roku 2005 pod Yahoo. Podobně jako české Rajče.net neomezuje dostupnou kapacitu pro fotky, ovšem po funkční stránce je někde úplně jinde než zmíněná česká služba.

Flickr

Flickr se od začátku profiluje spíše jako komunitní server, o které je dnes ze strany uživatelů velký zájem, jejž v případě Flickru zvyšuje i zmíněná neomezená kapacita pro fotky. V bezplatném režimu je tu však omezení velikosti nahrávaných fotek. Zdarma můžete během jednoho měsíce nahrát maximálně 100MB fotek, což je rozumný limit, a za poplatek ve výši necelých 25 dolarů za rok se jej můžete úplně zbavit. Je tu ovšem ještě jedno omezení: fotka nesmí být větší než 5 MB a zobrazeno jich je vždy jen maximálně 200.

Fotky lze nahrávat přes jednoduchý formulář přímo z vašeho prohlížeče (klidně tedy třeba i z internetové kavárny někde v Chorvatsku) nebo s využitím několika dostupných nástrojů pro Windows, Linux či Mac OS X. Samozřejmě nechybí řazení do složek, označování štítky, nastavení přístupových práv, sdílení s přáteli (propojeno s del.icio.us), ale třeba i jednodušší blogovací systém. Pokud hledáte jen jednorázové úložiště pro fotky z dovolené nebo z rodinné oslavy, je pro vás Flickr jistě použitelný, ale větší radost z něj budou mít uživatelé, pro které je focení koníčkem a fotky pořizují pravidelně. Odpovídá tomu i funkční výbava Flickru.

Škoda jen, že nedávná vlna lokalizací neobsahovala i češtinu a při přístupu Yahoo k českým uživatelům lze těžko v dohledné době očekávat českou lokalizaci.

PhotoBucket: něco pro komunity

Na Internetu je však více služeb, kam můžete nahrát své obrázky, resp. fotky. Z těch velkých stojí za zmínku PhotoBucket, jejž nedávno koupilo MySpace. PhotoBucket je hojně využíván jako úložiště fotek pro jejich další použití v souvislosti s blogy a komunitními servery.

Nabízí zdarma až 1 GB místa pro vaše obrázky, případně videa. Soubory můžete nahrávat buď z vašeho prohlížeče přes jednoduchý formulář nebo po menší úpravě i z Průzkumníka ve Windows. Je podporováno i nahrávání fotek přímo z mobilních telefonů, což je při stoupající kvalitě fotomobilů jistě dobrá zpráva.

Z nahraných fotek je možné vytvářet pohledné flashové slide-show s podstatně více možnostmi, než nabízí Picasa Web Albums. Vytvořenou animaci pak můžete jednoduše vložit do svých stránek podobně jako třeba videa z YouTube. Rovněž můžete fotky rovnou publikovat v albu na MySpace, v zápisku na Blogger.com či jen na ně e-mailem poslat odkaz přátelům. Podporovány jsou také další komunitní služby, jako je Facebook či Friendster.

Zdokumentujte si svou dovolenou

Chystáte se vyrazit na poznávací cestu za hranice nebo napříč českou kotlinou? Fotoblog může být tím správným způsobem pro zdokumentování zážitků nejen slovem, ale i obrazem, a způsobem, jak se podělit s ostatními uživateli Internetu. Pro tvorbu fotoblogu jsou však trochu jiné nároky na blogovací systém než v případě běžných blogů. Jaký systém tedy použít a jeho přizpůsobováním nestrávit víc času než na samotné dovolené?

Jako ideální se jeví Blogger.com od Googlu, který byl nedávno lokalizován do češtiny a podrobněji jsme o něm již psali v článku Elegantní blogování s Blogger.com už i v češtině. Jeho výhodou je přímé propojení s programem Picasa a webovou službou Picasa Web Albums. Nemusíte tedy hledat žádné extra místo pro fotky, k dispozici je vám 1000 MB bezplatně dostupných pro všechny uživatele služby Picasa Web Albums. Vhod může přijít i publikování fotek přes MMS z mobilního telefonu nebo drobný přivýdělek díky podpoře Google AdSense. Navíc je kompatibilní se šikovným programem Windows Live Writer od Microsoftu.

Blogger.com

Doporučit lze i české stránky Blog.cz od společnosti Jyxo. Administrační rozhraní je rovněž pohodlné a psaní díky vizuálnímu editoru dosti snadné. Nabídka funkcí sice není tak široká jako v případě konkurenční služby od Googlu, ale méně náročným uživatelům může Blog.cz úplně stačit. Pro fotky je připraven 1 GB, ovšem háčkem je, že jeden obrázek nesmí být větší než 250 kB, takže fotky ve vyšším rozlišení s nějakou rozumnou kompresí mohou být problémem.

V posledních měsících jsou poměrně populární české eStránky.cz, pro tvorbu fotoblogu však není tato služba ideální. Zakládání i provoz stránek funguje sice dobře a přítomno je i fotoalbum, ovšem problémem je kapacita. V bezplatném režimu je prostor pro celý web omezen na pouhých 20 MB a 60 fotografií, což je dost málo. Za poplatek 420 korun ročně bez daně sice můžete získat prostor o 1 GB až pro dva tisíce fotografií, ale proč platit za něco, co můžete mít zdarma. Viz výše zmíněný Blogger.com.

Úschovny: když dojdou paměťovky

Kapacity paměťových karet jdou dnes sice do tisíců megabytů, ale i tak jejich kapacita není nevyčerpatelná. Když dojde volné místo i na poslední paměťové kartě v půli dovolené, určitě z toho nikdo radost mít nebude. Co teď? Koupit další paměťovku? Trávit odpoledne místo na pláži promazáváním nepovedených snímků?

BRAND24

To naštěstí není nutné. Stačí zajít do internetové kavárny nebo využít připojení v hotelu (je-li k dispozici) a ulehčit své paměťové kartě přesunutím fotek do některé z internetových úschoven. Doporučit lze českou službu eDisk, která zdarma nabízí 250 MB, což je podstatně více než její česká konkurence. Úschovna.cz například nedávno navyšovala volně dostupnou kapacitu jen na 100 MB. Internetovým úschovnám jsme na Lupě věnovali samostatný článek Jak dobré jsou české internetové úschovny?

To je všechno?

Ne, ani zdaleka to není všechno. Na Internetu je řada dalších služeb věnujících se fotografiím a zabývat se všemi překračuje možnosti jednoho článku. Věřím však, že předešlé řádky jsou dostačujícím úvodem do propojování Internetu se světem fotografií.

Umístíte alespoň některé fotky ze své dovolené na Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).