Hlavní navigace

Gmail umožňuje levné telefonování už i českým uživatelům

5. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google rozšířil možnost telefonování z webového rozhraní populární e-mailové služby Gmail do dalších zemí, mezi nimiž je i Česká republika. Za pár eurocentů tak lze volat prakticky do celého světa. Skype tak má velmi vážnou konkurenci. Jak volání přes Gmail funguje?

Gmail zřejmě máte v povědomí jako e-mailovou službu. Ve skutečnosti toho ale umí mnohem více. Google ze své e-mailové služby během let udělal multifunkční komunikační nástroj, který dnes vedle vyřizování e-mailové korespondence poskytuje i další funkce: chat, videohovory a telefonování. Telefonování dosud Google nabízel jen severoamerickým uživatelům. Tento týden však bylo telefonování zpřístupněno v 38 jazycích pro dalších 150 zemí světa, mezi nimiž je i Česká republika.

Telefonování přes Gmail je velice snadné. Stačí mít nainstalovaný plug-in pro webový prohlížeč, který byl již dříve nutný pro videohovory. Po jeho instalaci už Gmail sám upozorní na možnost telefonování. Uživatelům Google Apps ale musí správce domény povolit služby Google Voice a Google Checkout, po jejichž aktivaci lze telefonovat i přes Gmail běžící na vlastní doméně.

Gmail momentálně nemá ambice stát se plnohodnotnou VoIP službou, která by konkurovala tradičním poskytovatelům telefonních služeb. Je tu totiž zásadní omezení: podporovány jsou pouze odchozí hovory. Volanému se neukáže žádné konkrétní číslo a zpětné volání není možné. Z pohledu českého uživatele je na tom Gmail podobně jako Skype. Tato populární VoIP služba také našincům poskytuje jen odchozí hovory (Skype Out), nikoliv vlastní číslo a možnost hovory i přijímat (Skype In).

Hovor lze zahájit i ručním zadáním telefonního čísla, z klávesnice bohužel není přímý přístup ke kontaktům.

Hovor lze zahájit z různých zákoutí e-mailové schránky. V levém postranním panelu se v prostoru chatu nachází volba Volat na telefon. Po kliknutí na ní se objeví malá klávesnice, kde lze zadat telefonní číslo a zahájit hovor. Překvapující je, že se zde nenabízí možnost vybrat si některý z kontaktů v adresáři a zavolat bez nutnosti ručně zadávat číslo.

Volání na některý z kontaktů je možné přes adresář. Bohužel ale až po otevření detailu daného kontaktu, z přehledové obrazovky adresáře zahájit hovor nelze. Volání konkrétnímu uživateli je tedy o několik kliknutí pracnější, než by bývalo bylo zdrávo.

Z detailu kontaktu v adresáři lze také zahájit hovor.

Volat lze také přes tzv. social widget, který Google nedávno do Gmailu doplnil. Jde o postranní panel zobrazující se napravo od otevřené e-mailové zprávy, který poskytuje například odkazy na starší vzájemnou korespondenci, ale také zpřístupní sdílené dokumenty z Google Docs a veřejné události, které si odesílat e-mailu poznamenal přes Google Calendar.

Kromě toho social widget umožní okamžitě zahájit chatování s danou osobou nebo jí lze nově i zavolat, tedy pokud je osoba v adresáři a máte u ní poznamenané alespoň jedno telefonní číslo. Je tak možné velmi promptně a levně reagovat na příchozí e-mail, aniž byste museli sáhnout po telefonu. Je škoda, že Gmail neumí rozpoznat a využít telefonní číslo z textu e-mailu (např. jeho patičky). Zatím si pro telefonní čísla sahá do adresáře.

Social widget umožňuje okamžitě zavolat odesílateli e-mailu, tedy pokud jeho číslo máte uložené v adresáři.

K volání potřebujete kredit, který si můžete zakoupit online přes Google Checkout. Je tedy nutná platební karta s povolenými platbami po Internetu. PayPal dle očekávání podporován není, protože Google tlačí svou vlastní službu pro platby na Internetu (tedy zmíněný Google Checkout). Je potřeba koupit kredit v hodnotě alespoň 10 € (+ daň). Ze zakoupeného kreditu se pak odečítají platby za odchozí hovory a textové zprávy. Není v tom tedy žádná věda.

Ceny hovorného jsou velice zajímavé. Aplikovány jsou dvě sazby: volání na pevné linky a volání na mobilní telefony, obě minutové. Jejich výše se liší podle země, do které voláte. Za minutu hovoru do českých mobilních sítí při volání přes Gmail zaplatíte 0,11 €, tedy zhruba 2,6 Kč/min. Za minutu hovoru na české pevné linky je účtován poplatek ve výši 0,02 €, tedy cca 0,50 Kč/min. Cenově Gmail se svým voláním může směle konkurovat službě Skype i řadě českých poskytovatelů VoIP telefonie.

V tabulce níže uvádíme ceny za minutu volání na pevné linky a mobilní telefony ve vybraných zemích. Jak je z ní patrné, Gmail bude zřejmě oblíbeným nástrojem pro volání do zahraničí, protože ceny jsou opravdu nízké. Povšimněte si prakticky jen symbolické ceny volání do USA. V rámci USA dokonce Gmail poskytuje volání zdarma. Kompletní ceník naleznete na webu Google Voice.

DT24

Gmail – ceny volání za minutu
Země Volání na pevné linky Volání na mobilní telefony
Spojené státy americké 0,01 € 0,01 €
Velká Británie 0,02 € 0,08 €
Francie 0,02 € 0,08 €
Německo 0,02 € 0,08 €
Itálie 0,02 € 0,11 €
Rusko 0,04 € 0,06 €
Chorvatsko 0,02 € 0,13 €
Kanada 0,01 € 0,01 €
Austrálie 0,02 € 0,10 €
Čína 0,02 € 0,02 €
Japonsko 0,02 € 0,02 €
Indie 0,02 € 0,02 €

Google tedy (nejen) českým uživatelům nabídl velmi výhodné volání přes Internet, které činí jeho e-mailovou službu Gmail ještě atraktivnější než v minulosti. Díky nízkým cenám má volání přes Gmail reálnou šanci proniknout mezi masy tuzemských uživatelů
(podobně jako o pár let dříve Skype) a ukrojit něco z telekomunikačního koláče také pro sebe. 

Zajímavé bude sledovat reakci Microsoftu, který službu Skype nyní vlastní. Google mu rozšířením levného volání z Gmailu do dalších zemí zasadil tvrdou ránu. Je třeba vnímat početnou uživatelskou základnu Gmailu, které nyní Google strčil své internetové volání doslova až pod nos. Domnívám se, že spojení služeb Windows Live Hotmail a Skype na sebe nenechá dlouho čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).