Hlavní navigace

Google bez warezu, Seznam bez ptáka

13. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Určitě jste i vy slyšeli o tom, že Google se chystá zatočit s pirátským softwarem a vůbec nelegálním obsahem tak, že ho vyjme z našeptávače, výsledků „rychlého“ vyhledávání a nakonec možná i z vyhledávání jako takového… děkuji!
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Nedávno jsem v rámci jedné přednášky nutně potřeboval ukázat posluchačům Office 2010. Nemaje příslušnou verzi v notebooku, otevřel jsem Firefox a zadal do vyhledávání příslušné klíčové slovo v naději, že narazím na screenshot. Mezi posluchači se zvalo tiché uchechtnutí.

Automatické dokončování vyhledání mi poté, co jsem zadal „Microsoft Office 2010“ doporučilo přidat ještě –key –serial –torrent –crack –activation. Vyplazil jsem na obrazovku, promítanou na plátno, oči, a záležitost s bonmotem smetl ze stolu. Upřímně, trochu mne zamrazilo, neboť mezi posluchači byli i policisté.

Nápad Googlu „zamést s pirátstvím“ tím, že z našeptávání, z „rychlého vyhledávání“, které stejně skoro nikdo nechce, a klidně i z vyhledávání jako takového odstraní „závadný“ obsah, rozuměj zjevné odkazy na warez, vnímám velice pozitivně. Sice se velice rychle nejdou jiné odkazy, které nebude možné automaticky filtrovat a účelu poslouží stejně dobře, ti, kteří hledají, nakonec stejně najdou a na rozdíl od některých bulvárních představ jsem si jist tím, že Google s warezem nezatočí, ale podstatně stoupne kultura jeho používání. Některá klíčová slova, respektive jejich kombinace jsou totiž značně zamořeny, a to v neprospěch uživatelů, o které jde Google především.

Ale abychom nekritizovali jen Google. Své vroubky, které by potřebovaly vylepšit má i seznam. Tak například tento:

Tipy C

Funguje zcela bez omezení již delší dobu. Uznávám, nejedná se o warez, ale ne každému se to nutně musí líbit. Nechci být puritán, ale když něco podobného pustíte například skupině sufražetek, zbytečně se odvedou od toho, co jste původně chtěli.

Fandím Google, aby mu jeho snaha snížit výskyt warezu vyšla. A fandím taky Seznamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).