Hlavní navigace

Google by rád rozjel internetovou videopůjčovnu ve velkém

31. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google neustále hledá poskytovatele profesionálního obsahu, s nimiž by se mohl dohodnout na nějakém modelu spolupráce v oblasti online videa. Aktuálně Google jedná přímo s hollywoodskými studii o zpřístupnění filmových novinek. Letos na jaře představil YouTube Store, kde si američtí uživatelé mohou za poplatek přehrát různé filmy, ovšem jejich skladba není zrovna oslnivá. Google tak vcelku logicky chce přesvědčit hollywoodská studia k aktivnější spolupráci a rád by na podobném principu na…

Google neustále hledá poskytovatele profesionálního obsahu, s nimiž by se mohl dohodnout na nějakém modelu spolupráce v oblasti online videa. Aktuálně Google jedná přímo s hollywoodskými studii o zpřístupnění filmových novinek. Letos na jaře představil YouTube Store, kde si američtí uživatelé mohou za poplatek přehrát různé filmy, ovšem jejich skladba není zrovna oslnivá. Google tak vcelku logicky chce přesvědčit hollywoodská studia k aktivnější spolupráci a rád by na podobném principu na YouTube nabídl i filmy, které se aktuálně objevují na BD/DVD. Google nechce filmy přímo prodávat, ale hodlá jít cestou PPV, tedy play-per-view. Uživatelé by si zaplatili a mohli by si film přehrát po omezenou dobu. Hovoří se o částce pěti dolarů.

Šlo by tedy vlastně o další internetovou videopůjčovnu, které známé i z prostředí českého Internetu. Rozdíl by však měl být v nabídce novějšího obsahu áčkové produkce. Tedy pokud hollywoodská studia a Google najdou společnou řeč. Tu zatím Google marně hledá s televizními společnostmi i pokud jde o hojně medializovaný projekt Google TV. Televizní společnosti jsou podle dostupných zpráv velmi opatrné v poskytování obsahu, který by si uživatelé Google TV mohli zdarma přehrávat na vyžádání. Podle jejich slov prý Google zatím nepřišel s obchodním modelem, který by dokázal kompenzovat možný odliv diváků od klasického televizního vysílání. Ani konkurenční služby zaměřené na zprostředkování obsahu přes Internet na televizní obrazovky na tom nejsou o moc lépe. (WebProNews)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).