Hlavní navigace

Týdenní revize: Google checkout a úřední informatické tragédie

1. 7. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google tento týden představil svůj dlouho očekávaný platební systém. Nezklamali však ani čeští úředníci, kteří nás znovu přesvědčili o svých schopnostech zacházet efektivně s informačními technologiemi a našimi penězi. Zkoumali jsme také legálnost osobního kopírování a trh s online prodejem zájezdů a okomentovali statistiky podílů prohlížečů podle Navrcholu. A jaká je asi budoucnost Internetu?

Co se týče webu, mohla by být opravdu překvapivá. Již dnes některé existující projekty dokazují, že web se stává čím dál uchopitelnějším médiem i pro úplné laiky. Pro začátečníka není žádný problém postavit si slušnou vlastní prezentaci či využívat již hotové „Web 2.0“ prvky k nejroztodivnějším činnostem. Třeba k virtuálnímu webhostingu, kdy bez potřeby webového serveru poskládáte komplexní web z kousků jiných prezentací. Divoká představa, není-liž pravda?
Blog Františka Fuky na Lupě: O čem že vlastně bude ten nový Internet?

Evropská unie mění svou představu o tom, jak dosáhnout zlevnění roamingu. Místo regulace koncových cen teď uvažuje o cenovém stropu pro velkoobchodní ceny za roaming. Operátoři to přirovnávají ke svěrací kazajce, kterou na ně EU chystá (a stejně kriticky komentují i aktuální nápad vytvoření jednoho evropského „superregulátora“). V Rize byla kromě toho podepsána ministerská deklarace k eInclusion, která má zajistit bezbariérovou informační společnost.
Jiří Peterka: Stalo se: svěrací kazajka pro mobilní operátory

Zatímco ještě loni vzbuzoval nárůst podílu Firefoxu slušnou pozornost i neodborných médií, dnes je statistika prohlížečů opět nuda. Firefox nabírá pomalu, ale jistě více a více na úkor kdysi neporazitelného Internet Exploreru a všichni svorně čekají na nový revoluční výstřel jménem IE 7. Měřicí systém Navrcholu.cz vydal čerstvou studii, podle jejíchž čísel bude mít Microsoft u českých uživatelů zcela jistě co dohánět.
Jan Kálal: Závody prohlížečů pokračují: MSIE brzdí, Firefox zrychluje

Síťové útoky s názvy MAC Flooding a Port stealing využívají slabin ve switchích. Jejich účinnost pro MITM (Man in the middle) útoky není stoprocentní, ale pro DoS útoky jsou velice účinné. Pokud akceptujeme, že odposlouchávání cizích dat může být trestné a můžeme také tímto konáním porušovat smlouvu s naším poskytovatelem připojení, můžeme se ponořit do dalšího dílu zajímavého seriálu o odposleších na lokálních sítích.
Martin Haller: Odposloucháváme data na přepínaném Ethernetu (3.)

Společnost GfK Praha nedávno zveřejnila výsledky průzkumu, podle kterého loni nakoupily na Internetu tři miliony obyvatel Česka. Zpráva bohužel neříká, kolik z toho jsou pravidelní a kolik jednorázoví kupci. Nicméně buď jak buď, s dalšími online transakcemi, hlavně s prováděním úředních úkonů, je to dnes v Česku mnohem problematičtější. Chybí totiž jednotné transakční prostředí s důvěryhodnou zastřešující autoritou.
Pavel Houser: Kde vzít jednotné transakční prostředí

Evropská komise má v úmyslu podpořit až 250 miliony eur národní digitalizační střediska v rámci projektu The European Library. Stránky projektu jsou plně lokalizovány zatím do tří jazyků: angličtiny, francouzštiny a němčiny, stránky vyhledávače pak do jedenácti dalších, čeština bohužel chybí (i když v řadě systémových funkcí je již zřejmě zabudována). Ředitel české Národní knihovny v nedávném rozhovoru na Lupě tuto skutečnost opominul stejně jako „broadbandovou“ dotaci svému ústavu na velmi podobný účel. Pojďme se tedy na The European Library podívat blíže sami.
Jankův blog na Lupě: Co si máme myslet o řediteli Národní knihovny, když ignoruje projekt The European Library?

O tom, jak to dopadá, když státní a samosprávní úředníci rozhodují o informačních projektech, svědčí aktuální kauza s nákupem notebooků pro Poslaneckou sněmovnu. Zaplatíme za ně téměř deset milionů korun, avšak tahle investice se vyplatí: počítače budou mít speciální páčku pro znehybnění bezdrátové komunikace. A nenechte se zmást, obyčejné tlačítko by v tomto případě rozhodně nestačilo. To možná ještě tak pro krajské lídry, nikoliv však pro vyvolené (poslance).
Aleš Miklík: Nepodceňujme význam poslaneckých páček
Jankův blog na Lupě: Bombenfest und idiotensicher notebook pro nové poslance

Diskutabilní je ostatně i snaha ministerstva informatiky pomoci českým veřejným knihovnám s připojením k Internetu. Tedy ne že by byla sporná snaha sama o sobě, jako spíš její podoba: třistamilionovým výběrovým řízením jako v případě neslavného projektu Internet do škol (na který školy doplácí dodnes). Je skutečně nutné i přes existenci rozvinutého trhu podporovat jednoho dominantního dodavatele?
Jankův blog na Lupě: Nepoučitelná ministryně Bérová aneb veřejná zakázka Připojení knihoven k internetu

Nedávné vydání Google Spreadsheetu může vyvolávat řadu otázek a může do blízké budoucnosti přinést některé zajímavé výzvy. Hlavní otázka zní, zda se Google Spreadheets, spolu s dalšími připravovanými nástroji, stane v budoucnosti (a jak vzdálené) možným zabijákem Office od Microsoftu, nebo třeba jen jeho vhodným doplňkem. Odpověď zřejmě nebude jednoduchá a bude se skrývat v rozlišení typických uživatelských skupin kancelářských balíků.
Jiří Kodera: Porazí Google Office Microsoft?

Před třemi lety byla budoucnost Ethernetu nádherně růžová. 100 Gbit/s v roce 2006, terabit o dva roky později a za další dva ještě desetinásobek. Potřebné čipy byly k mání a rozvoji nic nestálo v cestě. Nebo že by přece? Kde tedy vězí stogigabitový Ethernet, kdy ho můžeme očekávat a co máme zatím místo něj? A jak jej využijeme, až bude k dispozici, na která zařízení a na jakých kabelech?
Pavel Satrapa: Ethernetové vý­boje

Změna autorského zákona, provedená zákonem č. 216/2006 Sb., se dotkla i problematiky zhotovování rozmnoženin autorských děl (resp. rozmnoženin jiných předmětů chráněných autorským právem). Jak tyto otázky tedy vlastně novelizovaný autorský zákon upravuje? Můžeme si doma stále kopírovat zakoupená DVD? A stažená z Internetu?
Legislativní podmínky jsou jedna věc, praxe a cítění mnoha lidí věc druhá. Po světě se šíří nálady proti DRM, systému ochrany autorských práv u digitálních děl. Protesty dosáhly už úrovně hromadných telefonátů na autorské organizace. Dočkáme se podobných akcí i v Česku?
Josef Aujezdský: Je kopírování pro osobní potřebu stále legální?
Vojtěch Bednář: Kameny na OSA?

Dohady o platebním systému Googlu sahají daleko do loňského roku, přičemž informací bylo jako vždy řádově více těch „neoficiálních“. Tento týden jsme se však dočkali: Google Checkout je venku. Prvotní opatrné nadšení doprovází i otázky: co za platební systém to vlastně je? Může na tom Google vydělávat? Bude to zajímavé pro zákazníka? A funguje to vůbec?
Jilmův blog na Lupě: GooglePal – revoluce v internetové reklamě a nakupování?, GooglePal spuštěn pod názvem Google Checkout a Google Checkout – očekávání se celkem vyplnila
Blog Františka Fuky na Lupě: Google Checkout – Něco není v pořádku?

Brewster Kahle, tvůrce jedné z prvních internetových vyhledávacích technologií, má velké plány. Archiv „všech“ internetových stránek už mu je málo. Chce namísto toho vybudovat na Internetu jakousi databázi veškerého dostupného lidského vědění. Co si lze pod tím představit? A má to šanci na úspěch? Buďme realističtí a doufejme, že nikoliv.
Pavel Houser: Po archivu má přijít databáze všeho

BRAND24

Období dovolených je tady a s ním i zvýšený provoz na stránkách online prodejců zájezdů. Jaká je vlastně situace na českém trhu internetových dovolených? Hlavní dělící čára vede mezi cestovními agenturami a kancelářemi, další rozdíly jsou pak už hlavně „uživatelské“ – způsoby prodeje, výše provizí, zkušenosti, ochota… S těmito kategoriemi se pak pojí i výhody a nevýhody internetové koupě dovolené.
Jan Ambrož: Koupíte si letošní dovolenou na Internetu?

Městská část Praha 1 představila odvážný a podivuhodný projekt s názvem Gridová strategie MČ Praha 1 – příprava na počítačovou gramotnost verze 2.0. Že nerozumíte většině termínů v pojmenování? Není divu, jasno o obsahu projektu nejspíš nemají ani odpovědní lidé z radnice Prahy 1. Klíčové však je, že se na jeho uskutečnění podařilo „ždímnout“ fondy Evropské unie. Ale kdo ví, třeba jsou tamní úředníci skutečně vizionáři, kteří dokázali odhalit potenciál dosud nepoznaných zákoutí Internetu a technologií budoucnosti pro blaho svých spoluobčanů…
Daniel Dočekal: Svérázný informatický projekt Prahy 1

Proč podle vás končí státní informatické zakázky tak často fiaskem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).