Hlavní navigace

Google Plus právě vyrazil vstříc osudu a Facebooku

28. 6. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Dlouho očekávaný konkurent Facebooku zpod křídel vyhledávacího gigantu Google právě odstartoval, a jmenuje se Projekt Google+.

Najdete ho na doméně plus.google.com. Pokud už nemáte pozvánku, nemusíte chvátat – i jen registrace o pozvánku vrací zcela běžně Internal Server Error a pomáhá až několikanásobné trpělivé opakování zápisu o ni.

Na sociálno se Google Plus chce podívat jinak. Jak?

Všechno začíná novou lištou na všech webech Google. Je černo-červená a dokud nejste přítomni na Google Plus, je to pro vás jen kosmetická změna v dosavadní Google liště. Ovšem pokud používáte Google Plus, najdete na prvním místě položku +You, česky méně familiérně +Vy. A po kliku na ni můžete využívat všech funkcí Pluska, sdílet, posílat, číst, co sdílejí přátelé.

Nová lišta Google začíná +You - a tím vás vede do Google Plus

Nová lišta Google začíná +You – a tím vás vede do Google Plus

Pro používání Google Plus musíte mít vytvořený Google Profil, tedy minimálně musíte mít vyplněné skutečné jméno a zadanou fotografii, což je podmínka pro Profil a tedy i pro Plusko. Jinak o sobě další informace publikovat nemusíte a Plusko je poměrně fanatické v tom, jak ne-zasahovat do vašeho soukromí. Můžete si řídit velmi přesně a detailně, co kdo z vašeho profilu a vašich informací uvidí.

Základní obrazovka Google Plus rozložením připomíná Facebook

Základní vzhled stránky Google Plus je funkčně podobný Facebooku, graficky je ovšem citelně lehčí. Uprostřed běží Stream – proud zpráv lidí, které sledujete. Tyto proudy můžete rozdělovat do kruhů podle sledovaných osob. A to je zajímavá změna oproti Facebooku, ačkoliv je třeba říci, že podobnou funkci má Facebook také někde hluboko zasunutou a velmi málo používanou. Oproti Facebooku, kde jde spíše o tolerovanou funkci, Google na kruzích staví a plně je podporuje.

Proudy zpráv vašich přátel a jejich rozdělení na Kruhy v Google Plus - a také lehký design.
Autor: Autorem některých screenshotů je Steven Levy ve článku pro Wired

Proudy zpráv vašich přátel a jejich rozdělení na Kruhy v Google Plus – a také lehký design.

Kruhy přátel

Kruhy přátel si můžete vytvářet po libosti a snadno se rozhodnout, co s kterým kruhem přátel chcete sdílet. Své nové poznatky o počítačích nemusíte cpát svým příbuzným ani přátelům z fotbalového oddílu, fotky z večírku nemusí vidět lidé z práce.

Kruhy přitom fungují jako opravdové kruhy. Když si založíte nový kruh, vidíte na obrazovce kruh a někoho do něj přidáte tak, že jej do kruhu přetáhnete myší. Hned vidíte, kolik lidí v kruhu máte. Může to ovšem snadno být nepřehledné, to když lidé mají vizuálně podobné ikonky, které se po zmenšení a oříznutí na kolečko, aby to hezky vypadalo, mohou snadno zaměnit.

Google Plus a Kruhy přátel - stačí vzít myší ikonku člověka a přetáhnout jej do správného kruhu.

Google Plus a Kruhy přátel – stačí vzít myší ikonku člověka a přetáhnout jej do správného kruhu.

To je první velká změna oproti Facebooku, kterou ostatně zaměstnanci Google již v minulosti prezentovali jako něco zásadního. Google Plus má místo posouvání hranic soukromí, jak o tom mluví Mark Zuckerberg u Facebooku,  respektovat hranice, které máte a které chcete mít.

Kruhy přátel detailně.

Kruhy přátel detailně.

Přátelství a sledování

Plus je postaveno rovněž kolem přátelství, tedy oboustranného vztahu. Navíc tu přistupuje něco, co známe z Twitteru. Sledování. Na Google Plus můžete někoho sledovat, tedy odebírat jeho materiály, ale on vaše informace vidět nemusí. Nemusíte explicitně prohlašovat, že někdo je váš přítel, prostě jej sledujete a on může zpětně sledovat vás, ale vůbec nemusí.

Právě dilema, kdy chcete někomu umožnit vidět, co děláte, ale nemáte zájem sledovat, co dělá on, Facebook pracně řešil formou Stránek a Fanoušků stránek, kdy jako celebrita si musíte vytvořit vlastní Stránku, nechcete-li odebírat hromady zpráv svých fanoušků. Plus naopak použil druhý úspěšný systém vzájemných elektronických vztahů, který používá Twitter a který vypadá o něco přirozeněji.

Témata

Google Plus a Témata: výstřižky toho, co vás zajímá.

Google Plus a Témata: výstřižky toho, co vás zajímá.

Další novinkou má být služba nazvaná Témata – tématické „výstřižky“ informací z webu, které by vás mohly zajímat a které právě v Plusku mezi lidmi, jež sledujete, frčí. Připomíná to zalinkování článku nebo videa na Facebooku, jenže na Google Plus platí, že Témata jsou témata – tedy tématicky rozdělené články, takže se vám nemíchají (pokud nechcete) všechny na jednom místě, ale procházíte si zajímavý obsah právě podle témat, na která máte náladu.

Setkání a Pokec

Jak se setkávat ve virtuálním světě? To musel být pro Plus docela oříšek. Nakonec vzniklo něco jako videokonference, která umožňuje video a samozřejmě i hlasový přenos virtuální diskuse s přáteli. V zásadě stačí specifikovat si kruh přátel, s nímž se chcete bavit, nebo několik přátel vyjmenovat či přijmout setkání. Takhle nějak:

Přijmout Setkání můžete zhruba takhle

Přijmout Setkání můžete zhruba takhle

A Google pak vytvoří videochat, v němž vidíte náhledy videopřenosů od všech účastníků Setkání a ten, kdo mluví (nebo mluví nejhlasitěji), je potom v centrální – největší – části obrazovky. Bude zajímavé vidět to na živo, jak to bude fungovat u velmi vzrušených diskusí, zdá se také, že bude možné si myší zvolit, čí video bude zvětšeno, ale jisté to není. V každém případě to vypadá na velmi zajímavou videchatovací funkci.

Setkání aneb videochat - největší obrázek patří nejhlasitějšímu.

Setkání aneb videochat – největší obrázek patří nejhlasitějšímu.

Google Pokec funguje i na mobilu

Google Pokec funguje i na mobilu

Nechcete video? Tak je tu Pokec, skupinový chat, který by měl skupině pomoci domluvit se na akci, událost snadno a přehledně. A to formou textových vzkazů, ať již z mobilního telefonu nebo webu. Opět je vše založeno na Kruzích – zvolíte si kruh přátel a už si s nimi můžete pokecat.

Pro telefony s Google Android 2.1 navíc má být dostupná funkce Instant Upload pro fotografie, kdy cokoliv, co vyfotíte, je uploadováno na Plus a vy se později rozhodnete, co chcete s kým sdílet, do té doby je vše jen vaše, privátní.

Co a jak bude dál

Služba Google Plus je zatím jen na pozvánky a ty jsou zatím přidělovány sporadicky, takže na větší zhodnocení služby si budeme muset nechat odstup. Stejně tak je těžko hned od stolu soudit, kdy a jak dramaticky služba zabije Facebook. Spíše, než na rychlou smrt Facebooku to zatím vypadá, jako že Google vyjde vstříc lidem, kteří jsou více nároční na své soukromí a nepotřebují ke svému životu pěstování oveček a mrkve ve Farmville, což vylučuje mladší skupinu uživatelů a naopak osloví spíše tu starší internetovou generaci.

Koho ale Google Plus rozlítostní, je celá plejáda drobnějších firem, které služby Pluska mohou snadno a šmahem nahradit – ať už jde o výstřižkové služby či jiné, i třeba Skype bude mít z videokonferencí Pluska pěkně zamotanou hlavu.

Google+1

Plusko by také mohlo vytáhnout na světlo světa služby Google, kterým se zatím tolik nedaří a jsou ve stínu. Je logické, že Plusko potáhne nahoru tlačítko +1, které se objevilo pár měsíců před ním, vzít nahoru by mohlo například i sdílení polohy Latitude. A když jsme u táhnutí služeb nahoru, nemusí se to týkat jen služeb Google. Na rozdíl od Facebooku je Google poměrně otevřený v politice API rozhraní i navenek a takové propojení s Instagramem nebo Posterous či Tumblr by mohly být oboustranně užitečné a zajímavé. Zatím ovšem API k dispozici není a navrch má Facebook s možností nasát do sebe aplikace.

Vyzkoušíte Google Plus?

Google nenastupuje do sociálních sítí poprvé. Pokusy jeho zaměstnanců jako Orkut nebo nepochopený a neuchopitelný Google Buzz či zrušený technodemonástroj Wave vyšuměly a vzaly s sebou i část důvěry, že v sociálních sítích by Google mohl být úspěšný. Firma si tentokráte dala zjevně více záležet, celou věc promyslela tak, aby nešlo jen o zajímavé technologické demo, ale i něco, co mohou její uživatelé smysluplně používat.

Jenže to už může být málo.

BRAND24

Facebook právě oznámil, jistě náhodou, že má přes 750 milionů pravidelných uživatelů a pochválil, jak se mu daří s integrovanými hrami. Čímž nenápadně připomenul, že to je něco, na co Google Plus zatím nemá. Pěstovat mrkev či hrát si poker v něm opravdu nemůžete. Nerozhodne nakonec nenáročné prokrastinování u simulace zemědělské politiky?

Poznámka na závěr: nepište do komentářů žádosti o pozvánky. Budou mazány. Až budeme mít, podělíme se. 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).